هوش هیجانی توانایی شناخت، درک و کنترل خود و دیگران است. با این تعریف مشخص است که هوش هیجانی نقشی اساسی در ارتباطات و به تبع آن در روابط عمومی دارد. در این مطلب نشان می‌دهیم که چگونه هوش هیجانی آینده‌ی روابط عمومی را خواهد ساخت.

 

روابط عمومی را نه تنها علم مدیریت اطلاعات و ارتباطات بلکه می‌توان آن را نوعی مهارت و هنر دانست. برای افرادی که به صورت تخصصی در زمینه‌ی روابط عمومی فعالیت دارند این شغل ترکیبی از دانش عملی و شهود انسانی است که منجر به ایجاد نتایج مورد انتظار می‌شود و تصویر مثبتی را در ذهن فرد ایجاد می‌کند.

 

صنعت روابط عمومی تا حدودی به عناصر انسانی نیز بستگی دارد. شاید این روزها ما هیچ اهمیتی به عناصر احساسی در روابط عمومی نمی‌دهیم، اما روابط عمومی حرفه‌ای با استفاده از آن ارتباط با مشتریان را تقویت می‌کند. در عصر ارتباطات روابط عمومی تخصصی به کمک ابزارهای موجود، از هوش هیجانی بهره می‌گیرد و افکار و احساسات مردم را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد تا از این طریق بتواند به یک شبکه ارتباطی قوی تبدیل شود.

 

متخصصان روابط عمومی به کمک هوش هیجانی می‌توانند دریابند مردم چه حسی نسبت به محصولات جدید آن‌ها دارند. این توانایی به کمک بزرگ‌داده‌ها و رسانه‌های اجتماعی قابل پیاده‌سازی و بهره‌برداری خواهد بود. توانایی ضبط احساسات و تشخیص چهره از طریق دوربین و سنسورهای روانشناسی که با تکنولوژی‌های پوشیدنی محقق می‌شوند امکان افزودن لایه‌های احساسی بیشتری را در صنعت روابط عمومی میسر می‌کنند. این امکانات سبب گسترده شدن چشم‌انداز شرکت و ایجاد یک بینش عمیق از مشتریان می‌شود.

 

روابط عمومی و تعامل با گروه‌ها

 

داشتن دانش اساسی از رفتار انسان‌ها، درک پیچیدگی رفتاری افراد مختلف و رعایت اصول روانشناسی برای موفقیت متخصصان روابط عمومی در آینده‌ای نزدیک ضروری است. مردم به تنهایی و در گروه‌های مختلف عملکردهای متفاوتی از خود نشان می‌دهند، این بدین معناست که رفتار و واکنش‌های مردم بر یکدیگر تاثیر می‌گذارد. بنابراین باید قادر بود تا با مردم به صورت شخصی و موثرتری ارتباط برقرار کرد.

 

ابزارهای موجود در زمینه هوش هیجانی به مسئولان روابط عمومی کمک می‌کند تا با گروه‌ها و مردم در سطوح فردی و شخصی‌تری ارتباط برقرار کنند. این ابزارها همچنین مسئولان روابط عمومی را توانمند می‌سازند تا در صورت نیاز به مشتریان خود واکنش‌های سریع نشان دهند. شناخت درست افراد به مسئولان روابط عمومی کمک می‌کند تا پیام‌های مناسبی را بسته به ویژگی‌های شخصیتی هر فرد برای او ارسال کنند تا از این طریق تاثیر بیشتری بر روی مخاطبان خود داشته باشند.

 

در حال حاضر سرویس‌هایی همانند فیس‌بوک به کمک تشخیص چهره به شناسایی احساسات و ویژگی‌های افراد می‌پردازند. در حال حاضر نیز توسعه‌دهندگان بر روی سنسورهایی که دید جدیدی به تجربه‌های احساسی می‌بخشند کار می‌کنند. به عنوان مثال به تازگی فیس‌بوک گزینه‌های دکمه لایک خود را توسعه داده تا افراد بتوانند هنگام لایک کردن عکس احساسات خود را به شکل ساده‌ای بیان کنند.

 

مارک زاکربرگ و همکارانش در حال توسعه‌ی فناوری‌هایی برای تشخیص زمینه، اشیا و انسان‌ها در فیلم‌ها و عکس‌ها هستند. یکی از اهداف تیم او ساخت سیستم هوشمندی برای تشخیص حواس است. وی معتقد است سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی دقت بیشتری در تشخیص حواس اصلی مثل دیدن و شنیدن دارند.

با توجه به انسان شناسی دیجیتالی، هر برندی با سه نوع مخاطب در ارتباط است:

  • گروه‌هایی که کاملا با برند انس گرفته و تعامل طولانی مدت با آن دارند.
  • اکوسیستم‌هایی که با برند تا حدودی انس گرفته‌اند اما تعامل طولانی مدتی با آن دارند.
  • گروه‌هایی که هر چند کاملا با برند مانوس‌اند اما تعامل کوتاه مدتی با آن‌ها خواهند داشت.

 

در حقیقت می‌توان گفت که رسانه‌های اجتماعی کانالی را برای ارتباط با اکوسیستم‌ها و گروه‌ها به وجود آورده‌ که می‌توانند به مسئولان روابط عمومی کمک کنند تا به صورت تخصصی به شناسایی بازار هدف پرداخته و حیطه‌ی فعالیت خود را توسعه دهند.

 

مهندسی اجتماعی معتبر

 

هوش هیجانی تاثیر به سزایی بر روی روابط عمومی دارد. در آینده‌ای نه چندان دور، مسئولان روبط عمومی موفق کارهای خود را براساس هوش هیجانی پیش خواهند برد. اگر روابط عمومی اختصاصی شرکت قصد ارسال پیامی تاثیرگذار داشته باشد به کمک ابزارها و آگاهی از هوش هیجانی می‌تواند آن را به بهترین شکل ممکن تنظیم کرده و از این طریق مخاطبان را متقاعد به پذیرش کند.

برای استفاده از داده‌های هوش هیجانی در کسب و کارها نیاز به استخدام یک مهندس اجتماعی است که با هنر هک ذهن انسان آشنا باشد. در حقیقت یک متخصص روابط عمومی یک مهندس اجتماعی ماهر است که به کمک فناوری‌های هوش هیجانی به تقویت مهارت‌های خود می‌پردازد.

 

متخصصان روابط عمومی مانند جراحان پلاستیک به مشتریان خود کمک می‌کنند که به درک درستی از خود رسیده و از این طریق بتوانند به درک درستی از دیگران نیز دست یابند. به بیان دیگر متخصصان روابط عمومی تمام سعی خود را می‌کنند تا اطلاعات صحیح را به کمک بهترین روش‌ها به مشتریان خود ارائه دهند تا با تعامل موثر با آن‌ها به برطرف کردن نیازشان بپردازند. این حقیقت را نباید فراموش کرد که مشتریان تنها بر اساس محتوا و اطلاعات تصمیم به خرید یک محصول نمی‌گیرند بلکه بر اساس احساسی که از این اطلاعات پیدا می‌کنند به خرید اقدام می‌کنند. از این رو بهره‌گیری از هوش هیجانی در روابط عمومی سبب ایجاد تاثیرات احساسی عمیق‌تر در مشتریان می‌شود.

 

امروزه با گسترش اینترنت و استفاده از شبکه‌های اجتماعی و گوشی‌های هوشمند امکان برقراری ارتباط بین افراد مختلف به شدت در حال افزایش است. در این راستا ضرورت استفاده از تکنولوژی‌های جدید برای توسعه روابط عمومی بیش از پیش احساس می‌شود. این امر باعث افزایش استانداردهای بازاریابی و تکنیک‌های روابط عمومی می‌شود که با استفاده از فناوری‌های هوش هیجانی روز به روز بهبود یافته و موفق‌تر می‌شوند.