رپورتاژ آگهی به شکلی از مطلب گفته می‌شود که در قالب گزارش ارائه شود. به طوری که مخاطبان رسانه‌ای تصور کنند که یک گزارش بی طرفه به آنها ارائه شده است. این در حالی  است که آنچه مخاطبان می‌بینند، می‌شنوند و می‌خوانند، در واقع تلاشی سازمان یافته در ازای دریافت پول برای تقویت جنبه‌های ذهنی یک محصول در ذهن آنها و یا دستکاری ذهن مخاطب است. این مطلب به تفاوت رپرتاژ آگهی و توزیع هدفمند یک خبر رسمی می‌پردازد.

حتما بخوانید:  رپورتاژ آگهی چیست ؟

رپورتاژ آگهی برای اولین بار در سال ۱۹۴۵ به ادبیات انتقادی رسانه‌ها اضافه شد. به طوری که نویسنده این گزارش‌ها تمام تلاش خود را کردند که با نگارش جذاب رپورتاژ آگهی و پنهان نگه داشتن جنبه‌های تبلیغی محصول یا خدمت، اعتماد مخاطبان و خوانندگان را به خوبی جذب کنند. همین اعتماد سبب شد کشورهای مختلف جهان برای نگارش و نشر این رپورتاژ آگهی، قوانین سختی را  تصویب کنند تا به اعتماد مردم به شکل مناسبی پاسخ داده شود.

 با وجود اینکه بسیاری براین باورند که رپورتاژ آگهی یکی از برترین تحولات دوران ما در زمینه‌ی تبلیغات است، اما امروزه منتقدان آن بسیار بیشتر از طرفداران آن است. در کشور ایران نیز شرکت‌ها و رسانه‌ها هنوز نتوانسته‌اند بین رپورتاژ آگهی و تبلیغات صرف، حد و مرزی قائل شوند و برهمین اساس است که مشاهده می‌کنیم. رپورتاژ آگهی هایی که بعضا در رسانه های آنلاین و آفلاین منتشر می‌شود، فاقد جذابیت‌های لازم برای مطالعه خوانندگان است. از طرفی اینکه مخاطب نداند که با تبلیغ و یا خبر طرف است، بحث اخلاق رسانه‌ای را بیش از پیش مطرح کرده است.

به همین دلیل در بسیاری از کشورهای دنیا، قوانین به صراحت اعلام می‌کنند که رسانه‌ها موظفند در صورت دریافت پول برای انتشار یک مطلب، کلمه رپورتاژ آگهی و یا Sponsored Content و یا Advertorial را به طور واضح در بالای مطلب خود به اطلاع مخاطب برسانند.

 

ضرری که درج رپورتاژ آگهی به رسانه‌ها می‌زند

مضرات رپورتاژ آگهی بر رسانه

فروش رپورتاژ آگهی توسط یک رسانه با وجود اینکه ممکن است در بردارنده بودجه موقتی و مناسبی برای آن رسانه باشد، اما آن را از کیفیت و استاندارد لازم در نظر مخاطب دور می سازد. چرا که یک رسانه باید به این نکته واقف باشد که خواننده به خوبی درک می‌کند که در مقابل مطلبی سراسر تعریف و تمجید از محصول یا سرویس یک شرکت مبلغی پنهان است که آن رسانه را ناگزیر به درج این مطلب فاقد از کیفیت‌های لازم خبری و پر از روح تبلیغاتی کرده است. نکته مهم در این بین، زیر پا گذاشتن اخلاق رسانه‌ای در زمانی است که مخاطب نمی‌داند با یک تبلیغ در لفافه طرف است. در واقع رسانه برای درج رپورتاژ از شرکت پول دریافت کرده باشد و بدون اینکه این مساله را با مخاطب در میان گذارد، آن را به عنوان یک گزارش بی‌طرفانه رسانه‌ای به خورد مخاطب دهد.

 

ضرری که درج رپورتاژ‌ آگهی به شرکت ها می زند

آسیب رپورتاژ آگهی بر شرکت‌ها

همانطور که ذکر شد، در کشورهای پیشرفته، زمانی که از اصطلاح رپورتاژ آگهی استفاده می‌شود، کلمه‌ی رپورتاژ آگهی در بالای مطلب درج می‌شود. اما گمان می‌رود در کشور ما، این مساله از سوی شرکت‌ها و رسانه‌ها جدی گرفته نمی‌شود. از سوی دیگر زمانی که مجموعه‌ای برای درج رپورتاژ آگهی مبلغی را به رسانه‌ها پرداخت می‌کند، دیگر نباید انتطار داشته باشد زمانی که خبر رسمی و محتوایی با کیفیت تولید می‌کند آن رسانه بدون چشمداشت به دریافت پول و مبلغ اقدامی در جهت درج آن مطلب کند و از طرفی رسانه هم نباید انتظار داشته باشد که مخاطب به سایر مطالب تولیدی آن رسانه اعتماد کند.

 

نقش کلیدی روابط عمومی، برای کمرنگ کردن رپورتاژ آگهی و جایگزینی آن با محتوای ارزشمند

وقتی حرف و محتوای خوبی برای گفتن دارید چه نیازی به پرداخت پول برای انتشار آن دارید؟ رسانه هم به دنبال محتوای دارای ارزش برای خوانندگان و مخاطبان خود است.

بخش روابط عمومی قوی و ماهر در هر مجموعه‌ای خواه از یک فرد یا چند فرد کاردان تشکیل شده باشد، می‌تواند در به کارگیری روش مناسب برای تولید خبر، به کارگیری درست بودجه تبلیغات و استفاده از یک تکنیک و استراتژی درست برای معرفی محصول و خدمات مجموعه موردنظرشان بسیار راهگشا باشد. علاوه بر این روابط عمومی می‌تواند به شکلی صیح و حرفه‌ای از رپورتاژ آگهی استفاده کند.

 

حتما بخوانید: نوزده کانال کشش مشتری برای شروع سریع

 

این به این معنی است که روابط عمومی بتواند انواع و اقسام رسانه‌های پیرامون خود از قبیل رسانه‌های شخصی، اکتسابی و پولی بشناسد  ( برای آشنایی بیشتر با این رسانه ها می توانید مطلب به دنبال رسانه رایگان ولی موثرید؟ را مطالعه کنید) و از هر کدام از آن ها استفاده مناسبی کند و هر یک را به شکلی مفید مورد استفاده قرار دهد. مهمتر از این‌ها مطالبی مخاطب پسند نشر و یا به اشتراک بگذارد. 

در نهایت اینکه به بیان دیگر روابط عمومی نقشی بسیار مهم در توجه و شناخت مخاطبان هدف و ایجاد پیام‌ها و محتوایی است که بتواند در دل این مخاطبان نفوذ کند. این امر برای محتوای صوتی، دیجیتال یا استراتژی اجتماعی هم اهمیت فراوانی دارد. همچنین روابط عمومی نقش منحصر بفرد شهرت و اعتبار یک برند را می‌داند و درک می‌کند، که دستیابی به آن فراتر از صرفا ایجاد شناخت و آگاهی برای برند در بین مردم است.

نشر و توزیع خبر رسمی به معنای آغازی نو برای یک روابط عمومی است و به این معنی است که روابط عمومی جلوه و شیوه‌ای جدید به خود خواهد گرفت. روند مستمر نگارش، انتشار و توزیع خبر رسمی باکیفیت و دارای استانداردهای لازم می تواند آن را به چشم رسانه‌ها و خبرنگاران و در مرحله بعدی مخاطبان بیاورد و پایانی خوب و تمام نشدنی  برای آغازی نو باشد و روابط عمومی‌ها را از رپورتاژ آگهی دور کند.