روانشناسی رنگ از آن‌جایی که به ترغیب کردن مخاطبان مربوط می‌شود یکی از جالب‌ترین، و بحث‌برانگیزترین جنبه‌های بازاریابی بشمار می‌رود. در این مطلب به بررسی نتایجی که از مطالعات مختلف برندینگ و تاثیر روانشناسی رنگ بر آن بدست آمده می‌پردازیم.

 

تصورات غلط در رابطه با روانشناسی رنگ

 

چرا روانشناسی رنگ تا این حد چالش‌برانگیز است اما داده‌های کمی در این‌باره وجود دارد؟

 

محققان نشان داده‌اند که المان‌های زیادی از جمله سلیقه‌ی شخصی، تجارب، تربیت، فرهنگ‌های مختلف، زمینه قبلی و ... باعث می‌شوند تاثیر خالص رنگ بر رفتار انسان به درستی نشان داده نشود.

 

بنابراین این ایده که رنگ‌هایی مثل زرد یا بنفش تاثیرات خاصی می‌توانند بر روی شما داشته‌ باشند، به اندازه‌ی کافی دقیق نیست و بیشتر یک نتیجه‌ی احتمالی است. برخی از اتفاقات اطراف ما می‌توانند در دید ما نسبت به رنگ‌ها تاثیرگذار باشند، مانند رنگ تاکسی‌ها که اغلب زرد است.

 

حال وقت این است که نگاهی به تحقیقات صورت‌گرفته بیندازیم و نتایج بدست آمده در رابطه با تاثیرات رنگ بر روی رفتار انسان را مطالعه کنیم.

 

اهمیت رنگ در برندسازی

 

تلاش‌های زیادی برای طبقه‌بندی واکنش مشتریان به رنگ‌های مختلف صورت گرفته است:

اما حقیقت این است که رنگ بیش از حد به تجربیات شخصی هر فرد و بینشش به جهان وابسته است.

رنگ‌ها در برندینگ-وبلاگ اخباررسمی

در یک مطالعه‌ی جالب، با نام تاثیر رنگ بر بازاریابی، محققان دریافتند که بالای ۹۰% نظرها و انتخاب‌ها در رابطه با محصولات می‌توانند (بسته به نوع محصول) تنها براساس رنگ باشند.

تصمیم به خرید مشتریان بسیار تحت تاثیر رنگ‌های بکار‌ رفته در یک برند است. این بدین معناست که رنگ‌ها می‌توانند بر هویت یک برند تاثیرگذار باشند.

 

علاوه بر این محققان دریافته‌اند که واکنش مشتری به تناسب رنگ با محصول بسیار مهم‌تر از خود رنگ است. بنابراین وجود ناهمگونی در ترکیب رنگ برند ممکن است فروش شما را کاهش دهد.

تحقیقات بیشتر نشان داده‌اند که یک رابطه‌ی واقعی بین رنگ بکار رفته و درک مشتریان از هویت یک برند وجود دارد.

برای مثال، نظرات گسترده‌ای دراین‌باره وجود دارد که سبز آرامش‌بخش است و بیشتر برای سازمان‌های محیط‌ زیست استفاده می‌شود، اما با این وجود گاهی نیز از دید اقتصادی به آن نگاه می‌شود.

 

درواقع نمی‌توان یک مسیر ساده و میانبر برای انتخاب رنگ برند پیشنهاد داد، اما مطمئن باشید که زمینه‌ای که درآن مشغول به کار هستید، کمک بزرگی در انتخاب رنگ مناسب به شما خواهد کرد.

 

تنظیمات رنگ با توجه به جنس

 

با آگاهی از تناسب رنگ‌ها می‌توانید تشخیص دهید که چرا بیشتر رنگ‌های محبوب خودروها سفید، سیاه، نقره‌ای و خاکستری هستند... اما چرا رنگ بنفش به این اندازه محبوبیت ندارد؟

یکی از مطالعاتی که در زمینه مطالعه‌ی رنگ‌ها انجام شده، توسط جو هالوک (Joe Hallock) صورت پذیرفته است. داده‌های هالوک برتری برخی رنگ‌ها را نسبت به هم در زنان و مردان به وضوح نشان می‌دهد. لازم به ذکر است که برداشت‌های محیطی و فرهنگی افراد نقش مهمی در انتخاب رنگ برای یک جنس ایفا می‌کند. برای مثال در انتخاب رنگ مجلات مخصوص پسران، آبی رنگ مناسب‌تری نسبت به صورتی است.

رنگ مورد علاقه مردان- وبلاگ اخبار رسمی رنگ مورد علاقه زنان- وبلاگ اخبار رسمی

نکات قابل توجه در این تصاویر این است که آبی در هر دو جنسیت جزو رنگ‌های برتر و موردعلاقه است و اختلاف دو گروه در بنفش بارزتر است. لیست بنفش زنان در مرتبه‌ی بالاتری قرار دارد، اما این رنگ در لیست رنگ‌های موردعلاقه‌ی مردان نیست.

همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که مردان رنگ‌های تیره‌ و سیر را ترجیح می‌دهند در حالی‌که زنان رنگ‌های ملایم و روشن‌تر را دوست دارند.

این نتایج را هنگام انتخاب رنگ برند و محصولات خود در ذهن داشته باشید؛ اگر محصولاتی داشتید که صرفا مخصوص آقایان و یا خانوم‌ها بود به نکات ذکر شده توجه کنید.

رنگ ها-وبلاگ اخباررسمی

 

هماهنگی رنگ‌ها + افزایش نرخ تبدیل

 

آگاهی از بهترین رنگ برای نرخ تبدیل وبسایت (نرخ تبدیل بازدید کننده به مشتری) اخیرا به موضوع محبوبی تبدیل شده است. آن‌ها صرفا برخی نکات کلی را بیان کرده‌اند که آن‌ها هنوز اثبات نشده‌اند.

یک اصل روانشناسی معروف به نام اثر انزوا (Isolation Effect) بیان می‌کند که موردی که کاملا در تناقض بامحیط اطرافش باشد یا به عبارت دیگر متفاوت باشد، بیشتر در خاطر می‌ماند. بنابراین در انتخاب رنگ نیز می‌تواند این امر صادق باشد.

 

مطالعات نشان داده‌اند که اکثریت مصرف‌کنندگان الگوهای رنگی هماهنگ را نسبت به رنگ‌های بسیار متضاد ترجیح می‌دهند. هماهنگی رنگی به معنای ایجاد یک ساختار بصری شامل رنگ‌های پایه مشابه و مقابل هم قراردادن رنگ‌های مکمل است.

 

چرا ما رنگ شکلاتی را دوست داریم اما از رنگ قهوه‌ای خوشمان نمی‌آید

 

براساس این مطالعه، زمانی‌که افراد برای ارزیابی محصولات نام آن‌ها را بررسی می‌کنند، نام‌های فانتزی به مراتب خواهان بیشتری نسبت به نام‌های معمولی داشته‌اند. برای مثال طبق تحقیق صورت گرفته افراد رنگی با نام رنگ شکلاتی را به رنگ قهوه‌ای ترجیح می‌دهند، با این‌که در تحقیقات هر دو رنگ یکسانی داشته‌اند.

علاوه‌براین، تحقیقاتی بر روی محصولات مختلف صورت گرفته و به این نتیجه رسیده‌اند که محصولاتی که نام رنگ‌های فانتزی‌ای داشته‌اند نسبت به ‌آن‌ها که نام معمولی برآنها گذارده شده بود، مشتریان بیشتری را به خود جلب می‌کرد.

همچنین مطالعات نشان داده‌اند که نام‌های غیرطبیعی و منحصربفرد رنگ محصول، فروش را افزایش داده‌ است. خیلی موثرتر از آنچه به نظر می‌رسد، انتخاب یک نام خلاقانه، منحصربفرد و به‌ یاد ماندنی (همچون آبی آسمانی به‌جای آبی روشن) می‌تواند نظر مشتریان را نسبت به محصول تغییر داده و تاثیر عمده‌ای در فروش محصولات شما داشته باشد.