در هر کسب‌وکاری تیم بازاریابی یکی از موثرترین نقش ها در پیشرفت شرکت را ایفا می‌کند، به همین دلیل متخصصان بازاریابی باید به طور مستمر از تمامی روند فعالیت بازاریابی خود گزارشی تهیه کرده و آنرا با حوصله و دقت مورد بررسی قرار دهند تا مشخص شود کدام فعالیت‌ها مفید و کارآمد بوده و کدام‌ زمان، انرژی و بودجه‌ی شرکت را به هدر داده‌ است.

متخصصان بازاریابی باید در نظر داشته باشند که پس از بررسی و تحلیل گزارش‌ها و مشخص کردن فعالیت‌های بی‌بازخورد، آنها را کنار نگذارند. متخصصان بازاریابی باید به تک تک این تکنیک‌ها به چشم سرنخ‌هایی نگاه کنند که با کمی تفکر و خلاقیت و ایجاد تغییر بتوانند راهکارهای نوینی از دل آنها بدست آورند و در دستور کار خود قراردهند.

کسب‌وکارهای نوپا برای پیشرفت و دستیابی به موفقیت، باید به طور مستمر تغییرات بسیاری در فعالیت‌های بازاریابی خود اعمال کنند و با کمک گرفتن از ترفند های بسیاری، از جمله بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی محتوا، بک لینک گرفتن از وبسایت های متنوع و دیگر تکنیک‌های نوین بازاریابی دیجیتال، شاهد رشد سریع کسب و کار خود شوند.

 

توجهتان را به این ۵ راهکار معطوف کنید

 

۱.بازاریابی رابطه‌ای

بازاریابی رابطه‌ای -Relationship marketing  یعنی شناخت مشتریان و ایجاد تعاملات نزدیک با مصرف کنندگان. این تکنیک بازاریابی چنان راهکار تازه‌ای نیست، اما همین تکنیک در دنیای امروز یکی از موثرترین عوامل برای جلب رضایت مشتری و تبدیل مشتری بالقوه به مشتری وفاداراست.

 

با مشتریانتان در ارتباط باشید و خدماتتان را به آنها پیشنهاد دهید. امروزه که اکثریت مصرف کنندگان به گوشی‌های هوشمند، اینترنت و فضای آنلاین روی آورده‌اند، کسب‌وکارها با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و بکارگیری از ابزارهای مدیریت مشتری می‌توانند به‌راحتی ارتباطی دوستانه و دائمی با مشتریان برقرار سازند. در نظر داشته باشید ارتباط و تعاملات با مشتری یکی از مهمترین اصل‌های پیشرفت یک شرکت است چون امروزه به دنبال برندی می‌گردد که بهترین تجربه در تعاملات با آن برند را برایش به ارمغان بیاورد.

 

برای مثال استارباکس –Starbucks  غول قهوه ساز دنیا، تمام فوت و فن بازاریابی رابطه‌ای را آموخته، به‌طوری که الان این تکنیک یکی از بی عیب‌و نقص‌ترین تکنیک‌های مورد استفاده‌ی این کمپانی‌ است.

کافی‌شاپ‌های استارباکس اغلب در عصرها و شب‌ها روی محصولات خود تخفیف اعمال می‌کنند و حتی اگر با رسید پرداختی صبح همان روز وارد شوید یک قهوه رایگان هم به شما هدیه می‌دهند!

شاید کسب‌وکار شما در حدی نباشد که بتوانید محصولات یا خدماتتان را به رایگان در اختیار مشتریان‌تان بگذارید اما این ذهن و اندیشه‌ی شماست که با ابتکار و تحلیل می‌تواند نیازهای مشتری را درک کرده و راهکارهای منحصر به خود را ایجاد کند.

 

۲. همگام‌سازی با پلتفرم موبایل

نسل امروز زمان زیادی با موبایل و تبلت سپری می‌کند، به‌طوری که طبق  آمار رسمی گوگل  در سال جاری تعداد جستجو در پلتفرم موبایل  و تبلت از کامپیوتر و لپ‌تاپ بیشتر بوده است. بر همین اساس گوگل اعلام کرده، سایت‌هایی که با پلتفرم گوشی موبایل و یا تبلت همگام‌سازی نشده باشند جریمه شده و در آخر صف‌های جستجو قرار می‌گیرند.

این شاید کمی سختگیرانه بنظر برسد، اما در واقع گوگل با اینکار به نیازهای مصرف کنندگانش می‌پردازد. گوگل می‌داند که امروزه موبایل تبدیل به ابزاری در دسترس شده که اکثریت مردم برای هرکاری به آن رجوع می‌کنند. این بازخورد مستقیم و وضوح کارگوگل کمک بسیاری به کسب‌وکارهای کوچک‌ و تازه کار است. اما باز این شما هستید که آینده و موفقیت کسب‌وکار خود را رقم می‌زنید.

از این رو همچون یک متخصص بیندیشید، تمکرز بر تاکتیک‌های قدیمی را فراموش کنید و همگام‌سازی با پلتفرم موبایل و گوشی‌های هوشمند را در راستای کار خود قرار دهید.

 

۳. بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا در طی این چند سال اخیر از یک تکنیک تازه و ناشناس به قاعده‌ای اصلی در دنیای بازاریابی دیجیتال تبدیل شده است. اما این بدین معنا نیست که همگی از این تکنیک به درستی استفاده می‌کنند. بازاریابی محتوا باید ترکیبی از فلسفه‌ی بازاریابی رابطه‌ای و تحلیل بازخورد شما از مصرف کنندگان و نیازهای آنها باشد. همینطور این تکنیک نیاز به محتوای قوی و نوین دارد، با دست و پا کردن یک بلاگ‌پست ساده و گنجاندن چند لینک در آنها نمی‌توانید انتظار بازخورد خوبی از مصرف کنندگان داشته باشید.

برای مثال کسب‌وکارهای زیادی هستند که از طریق محتوای ویدیوئی و یا اینفوگرافیک، مطالب آموزنده در حیطه فعالیت شرکت خود، گزارش بازخورد خدمات و یا راهنمای استفاده از محصول خود را رایگان در اختیار عموم قرار می‌دهند.

حال بیایید شرکت‌هایی را بررسی کنیم که از تکنیک بازاریابی محتوا به درستی استفاده نکرده و سعی در  تقلب کردن داشته اند.

در سال 2011 مجله نیویورک تایمز متوجه شد که کمپانی جی‌سی‌پنی - JC Penney (فروشگاه زنجیره ای درایالات متحده) مبلغ زیادی را صرف خرید هزاران لینک اینترنتی کرده تا تمام این لینک‌ها کاربران را به سایت خود منتقل کند، که به سرعت با جریمه سنگین گوگل مواجه شد.

همینطور کمپانی اوراستاک – Overstock (فروشگاه آنلاین لوازم خانگی) با پیشنهاد دادن تخفیف به مدارس و دانش‌آموزان در ازای توزیع لینک‌های سایت قصد به رونق فروش خود داشت اما با جرایم گوگل مواجه شد.

کمپانی‌ها اغلب دانش لازم برای استفاده از این تکنیک ها را دارند، اما بازهم به دنبال میانبر زدن و حقه زدن به گوگل هستند. پس حواستان جمع باشد چون گوگل کماکان در حال جستجوی متخلفینی است که قصد دارد مصرف کنندگان را با اطلاعات غلط به سمت محتوای سایت خود بکشاند.

 

۴. بازاریابی جغرافیایی

کسب‌وکارهای کوچک دیگر نگران دسترسی پیدا کردن به مصرف‌کنندگان نباشند. شما با استفاده از بازاریابی جغرافیایی می‌توانید به راحتی به مصرف کنندگانی که محصولاتتان و یا خدماتتان مورد نیازشان است دسترسی پیدا کنید.

کسب‌وکارها با تحلیل آنالیزهای سایت خود و اطلاعات فروش می‌توانند از نیازهای مردم در نقاط مختلف با خبر شوند و فعالیت ها و تبلیغات خود را به سمت این مناطق معطوف کنند.

حتی این امکان وجود دارد که با بکارگیری تکنیک ای‌پی تارگتینگ - IP targeting بتوان تمرکز خود را برروی تک تک مصرف کنندگان و نیازهایشان معطوف کرد.

ابزارهایی نظیر تبلیغات گوگل- Google Adwords، تبلیغات فیسبوکی - Facebook ads وسایر پلتفرم‌های تبلیغاتی گسترده، امکان بکارگیری از تکنیک بازاریابی جغرافیایی را به کسب‌وکارها می‌دهد تا مصرف‌کنندگان مورد نظر خود را چه در دو قدمی خود چه در دیگر نقاط دنیا پیدا کنند و با یافتن و دسته بندی مصرف کنندگان خود بر اساس نیاز و محل جغرافیایشان می‌توانند صفحات ورود - Landing pages، کمپین‌های بازاریابی محتوا و تبلیغات خود را به سمت این نقاط جغرافیایی معطوف کنند.

 

۵. آزمون ‌و خطا

اهمیت امتحان کردن تاکتیک‌ها و آزمایشات برای کمپانی‌های وسیع هیچگاه کم نمی‌شود. کسب‌وکارهای تازه کار و کوچک هم از این قاعده مستثنا نیستند.

به‌طور منظم و پی‌درپی آنالیزهای سایت خود را بررسی کنید، با آزمایش‌های دقیق، عیب و ایرادات تکنیک‌های بازاریابی خود را تشخیص دهید، تغییرات لازمه را ایجاد کرده و قبل از اجرا آنها را دوباره مورد بررسی قرار دهید.

شاید این زمان زیادی که صرف امتحان کردن تکنیک‌های خود می‌کنید به‌نظر زیاد باشد، اما بدون امتحان کردن، شما صرفا تاکتیک‌های خود را اجرا می‌کنید و منتظر می‌مانید تا موفقیت احتمالی را بدست آورید.

ترفند‌های این مقاله فقط بخش کوچکی از دنیای بازاریابی دیجیتال هستند. در این مقاله ترفندها صرفا معرفی شده و هرکدام پیچ و خم‌ها و دستورالعمل های وسیع خود را داشته که اجرایی کردن تک تک آنها به کسب‌وکار شما و وضعیت فعلی کسب‌وکارتان در بازار امروزی بستگی دارد.