۹ اشتباه متداول بازاریابی که اکثر بازاریابان مرتکب آن میشوند
از نظر بسیاری از افراد بازاریابی (چه بازاریابی آنلاین و چه سنتی) کار سادهای است که هر کسی میتواند آن را انجام داده و مردم را وادار به استفاده از محصولات یک برند کند. اما حقیقت این نیست چرا که شاید بازاریابی تئوری سادهای داشته باشد اما عمل به آن به این آسانی ها هم نیست. یک بازاریابی موفق تنها با رعایت اصول اساسی میسر میشود.
بازاریابی چیست؟
بازاریابی در حقیقت فرآیندی مدیریتی برای شناسایی، پیشبینی و جلب رضایت مشتری است که منجر به سودآوری برای شرکت میشود و فرآیندی چند مرحلهای برای هماهنگی و تحویل کالا است که عناصر اصلی آن عبارتند از:
- روابط عمومی
- مدیریت برند
- تحقیقات در سطح بازار
امروزه بازاریابی را میتوان به بازاریابی آنلاین ، بازاریابی شبکههای اجتماعی، بازاریابی ایمیلی و بازاریابی از طریق کانالهای سنتی مثل تبلیغات چاپی، رادیو و ... تقسیم کرد.
بازاریابی شامل چه چیزهایی نیست؟
بازاریابی و فروش ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و انتظار میرود که یک بازاریابی موفق منجر به فروش شود. اما کار هر بازاریابی لزوما فروش صرف نیست.
بازاریابان ارتباط تنگاتنگی با تولیدکنندگان محتوا دارند هر چند ممکن است که به اندازهی تیم تولید محتوا خلاقیت نیاز نداشته باشند. اما یک بازاریاب موفق باید به تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات موجود بپردازد تا بتواند در انجام کارهای خود موفق شود، در غیر این صورت موفق نخواهد بود. در ادامه چند مورد از اشتباهات رایجی که بازاریابان مرتکب آنها میشوند را با هم بررسی میکنیم.
۱) دادن تخفیف بیش از حد
جذب مشتری و افزایش فروش کلمات محبوب برای صاحبان کسب و کار هستند و همین باعث ارائه پیشنهادات ویژه و تخفیف به مشتریان میشود. ارائه تخفیفهای بزرگ یکی از اشتباهات رایجی است که معمولا صاحبان کسب و کار به هنگام رکود در فروش مرتکب آن میشوند. زیرا ارائهی تخفیفهای زیاد منجر به ایجاد دید منفی در مشتریان میشود و آنها را نسبت به محصولات شما بیاعتماد میکند و از ارزش نام تجاری شما میکاهد. بنابراین برای موفقیت بیشتر لازم است که به جای تمرکز بر قیمت محصولات بر روی ارزشگذاری برند خود و رضایت مشتریان تمرکز داشته باشید. به یاد داشته باشید که مشتریان شما انتظار دارند که در مقابل مبلغی که پرداخت میکنند، خدمات دریافت کنند.
بنابراین به جای ارائه تخفیفهای بسیار میتوانید محصولاتی را متناسب با نیاز مشتریان به آنها پیشنهاد کنید یا گزینههای مختلفی برای خرید در اختیار آنها قرار دهید و یا تخفیفی برای پرداخت به موقع صورتحساب برای قدردانی به مشتریان خود ارائه دهید.
درک هالپرن معتقد است که هرگز تخفیفی برای محصولات خود در نظر نگیرید زیرا در طولانی مدت به کسب و کار شما آسیب میرساند و مشتریان را معتاد میکند.
۲) نداشتن چشمانداز برای کسب وکار
داشتن چشمانداز دقیقا مانند قرار ملاقاتی است که از قبل ترتیب داده شده است، با این کار مشتریانی را به سمت خود جلب میکنید، وعده میدهید و سپس با عمل کردن به وعدههای خود رضایت آنها را جلب میکنید. با داشتن چشمانداز اهداف شما مشخص هستند و همواره برای رسیدن به آنها در تلاش هستید. اما زمانی که چشماندازی برای خود نداشته باشید و اهداف خود را برحسب خواسته مشتریان تغییر دهید به زودی دچار شکست خواهید شد. هر چند در تبیین چشمانداز، مشتریان و خواستههای آنها نیز باید در نظر گرفته شوند اما تعریف یک چشم انداز درست و کامل ضامن موفقیت شما خواهد بود.
۳) عدم توجه به ۶ اصل نفوذ
رابرت سیالدینی روانشناس و نویسندهی عوامل موثر در بهترین فروش خود ۶ اصل را به عنوان اصول اساسی هر فروشی مطرح میکند که عبارتند از:
- رابطه متقابل
- تعهد و ثبات
- اثبات اجتماعی
- تایید
- سازماندهی
- کمیاب بودن
هر بازاریابی برای موفقیت در شغل خود و به دنبال آن دستیابی به فروش بیشتر لازم است که این اصول را رعایت کند. البته هرگز نباید فراموش کرد که صداقت نیز به خودی خود یکی از اصول اساسی برای موفقیت است.
این نکته را فراموش نکنید همانگونه که رعایت اصول ششگانه فوق میتواند سبب موفقیت کسب و کار شما شود، عدم توجه به آنها نیز میتواند یکی از اشتباهات فاحش در بازاریابی باشد.
۴) نداشتن پیشنهادهای فروش منحصر به فرد
بسیاری از برندها معمولا در تلاشند تا محصولات خود را به صورت عمومی معرفی کنند و برای این منظور در تبلیغات چند دقیقهای به معرفی محصولات خود و ویژگیهای آن میپردازند. اما این نکته را فراموش نکنید که استفاده از روشهای منحصر به فرد در تبلیغ و معرفی محصول که ویژگیهای آن را به شکل واضحی بیان کند بهتر و کاراتر خواهد بود.
ارائه پیشنهادات منحصر به فرد کلید موفقیت برند شما در عرصه کسب و کار جهانی خواهد بود و مشتریان ایدهآل را به سمت محصولات شما جذب کرده و سبب درخشش شما خواهد شد.
۵) عدم بازاریابی، بازاریابی ناکافی و یا بازاریابی بیش از حد
هر برندی در ابتدای فعالیت خود ممکن است تصور کند که نیازی به انجام بازاریابی ندارد و باید بعد از شناخته شدن برند خود به بازاریابی گسترده بپردازد. اما این نکته را به خاطر داشته باشید که بازاریابی یکی از اصول اساسی برای هر برندی است که باید متناسب با نیاز کسب و کار انجام گیرد. خوشبختانه در عصر حاضر با وجود رسانه های دیجیتال از بسیاری از هزینههای گزاف بازاریابی کاسته شده و به شکل سادهای انجام میگیرد.
متاسفانه هنوز هم بسیاری از برندها هزینهی لازم برای بازاریابی را صرف کیفیت و توسعه محصول خود میکنند. اما نکته مهم اینجاست که بازاریابی برای رشد و توسعه هر برندی لازم و ضروری است. این نکته را هم باید به خاطر داشت که ممکن است در ابتدای راه بازاریابی دیجیتالی برای برند شما کافی باشد اما در نهایت ملزم به استفاده از روشهای هزینه بردار خواهید شد.
۶) بازاریابی بدون توجه به هدف
برای انجام یک بازاریابی موفق لازم است که در ابتدا هدف خود را از بازاریابی تعیین کنید و به شناسایی مشتریان بپردازید. هر چند بازاریابی بدون هدف مشخص ممکن است در ابتدا موجب موفقیت مقطعی در فروش شود اما نهایتا با شکست مواجه شده و پیامدهای ناخوشایند آن شما را مجبور به صرف هزینههای گزاف خواهد کرد.
۷) باور به این که بازاریابی با فروش به اتمام میرسد
متاسفانه بسیاری از صاحبان کسب و کارها تصور میکنند که کار بازاریابان با رشد فروش متوقف میشود. در حالی که حقیقت این است که با افزایش فروش بازاریابی نیز باید به شیوههای مختلفی توسعه یابد تا برند شما در عرصههای مختلف شناخته شود. جالب است بدانید فرآیند تصمیمگیری خریدار در حوزه دیجیتال شامل پنج مرحله است که به ترتیب عبارتند از:
- شناسایی نیازها و محصولات
- پژوهش
- ارزیابی
- تصمیم به خرید
- ارزیابی پس از خرید
مشتریان پس از انجام خرید نیز به ارزیابی محصولات خریداری شده خود میپردازند. بنابراین انجام بازاریابی پس از فروش نه تنها متوقف نمیشود بلکه باید توسعه یابد تا مشتریان فعلی را به مشتریان دائمی تبدیل کند.
۸) نداشتن برنامه بازاریابی
هر چند بازاریابی لازمه موفقیت هر کسب و کاری است اما نداشتن برنامهریزی مناسب نه تنها به رشد و موفقیت برند شما کمک نمی کند بلکه آن را با مشکلات مختلفی مواجه خواهد کرد. در واقع داشتن یک برنامه دقیق و صحیح به شما کمک میکند تا موفق باشید. یک برنامهریزی صحیح برای بازاریابی شامل بخشهای زیر است:
- تعیین اهداف کلی
- تجزیه و تحلیل صنایع فعال در این زمینه
- تعیین بازار هدف
- انتخاب تاکتیکهای مناسب
- تبیین استراتژی
- تعیین معیارهای موفقیت
در میان روشهای مدرن بازاریابی، بازاریابی محتوایی نیاز به برنامهریزی دقیقتری دارد تا به صورت کاملا برنامهریزی شده و هوشمند به رشد و توسعه برند شما کمک کند.
۹) نداشتن وبسایت
یکی از علتهای عدم موفقیت برندها در عصر دیجیتال عدم توجه به بازاریابی محتوایی و اینترنتی است. در عصر حاضر که اکثر افراد ساعتها از وقت خود را صرف گشت و گذار در اینترنت میکنند بازاریابی دیجیتالی یکی از کلیدهای موفقیت خواهد بود که عدم توجه به آن منجر به شکست کسب و کار شما میشود. در حال حاضر وبسایتها یکی از مهمترین درگاههای بازاریابی برای شناخته شدن برندها محسوب میشوند.