نکاتی در رابطه با گوگل آنالیز که مدیران وبسایتها باید بدانند
اگر مدیر یک وبلاگ یا وبسایت اینترنتی هستید و دوست دارید در این کار موفق شوید باید سختیهای بسیاری را برای موفقیت در این زمینه تحمل کنید؛ چراکه فرآیند سردبیری و انتشار مقالات و تعامل با خوانندگان کار بسیار دشواری است و نیاز به صرف زمان زیادی دارد.
پس از آغاز کار وبسایت باید به تولید محتوای مناسب برای آن بپردازید و سعی کنید کاربران و مخاطبان وبسایت شما بهترین تجربه را در استفاده از وبسایت داشته باشند تا تعداد بازدید، تعامل با کاربران و به تبع آن درآمد کسب شده از سایت شما بیشتر شود. اینجاست که اهمیت گوگل آنالیز یا انلتیکس - Google analytics مشخص میشود.
سه نکته اصلی برای بررسی وجود دارد که لازم است ناشران وب بر روی آنها تمرکز کنند:
- custom dimensions
- segments
- goals
قبل از بررسی این موارد لازم است که ابعاد و معیارهای موجود در گوگل آنالیز را مورد تحلیل قرار دهید.
Dimensions: این بخش از گوگل آنالیز شرح مختصری از عوامل اجرایی و ویژگیهای مختلف مثل مرورگرها، نمایشگرها و مدت زمان ماندن کاربر در سایت است. این دادهها میتوانند موقعیت مکانی مخاطبان شما را نیز نمایش دهد.
Metrics: المان خاصی که به طور کلی و نسبی Pages/Session سایت شما را اندازهگیری میکند.
Custom Dimensions
اصول اولیه گوگل آنالیز به ما کمک میکند تا درک بهتری از تعامل با کاربران وبسایت و مطالب خود داشته باشید.
جالب است بدانید که گوگل آنالیز به صورت پیش فرض dimensions و یا ابعاد مختلفی را در اختیار ما قرار میدهد. اما از آنجایی که هر وبسایت محتوا و کاربران متفاوتی دارد برای دسترسی به گزارشی خاص باید گزینههای درستی را مطابق با محتوای خود انتخاب کنیم.
Custom Dimensions به ناشران وب این امکان را فراهم میکنند تا کنترل کاملی بر گزارشگیری از سایت خود داشته باشند و فقط آن مجموعه از اطلاعات و دادههایی را که نیاز دارند از سایت خود به دست آورند را مورد بررسی قرار دهند.
برخی از مهمترین دادههای این بخش که هر مدیر سایتی معمولا به آنها نیاز دارد:
- دسته مقاله : کدام دسته از مقالات سایت شما محبوبتر از بقیه است؟
- برچسب مقاله : کاربران شما معمولا بیشتر بر روی چه برچسبهایی کلیک میکنند؟
- نویسنده : برترین نویسنده مطالب سایت شما کیست؟
- سال : آیا در سال جاری سایت شما نسبت به سالهای گذشته محبوبتر شده است؟
- وضعیت ورود کاربران به سیستم : دادهها برای کاربرانی که وارد سیستم شدهاند چه تغییری کرده است؟
- طول مقاله : متوسط طول محبوبترین مقالات شما چقدر است؟
- تصویر ویژه : آیا کاربران زمان بیشتری بر روی مقالات ویژه صرف میکنند؟
- ویدئو : چگونه مخاطبان شما به پستهایی که در آن محتوای ویدئویی وجود دارد واکنش نشان میدهند؟
به کمک این اطلاعات میتوانید تصمیمگیری بهتری برای توصیف مخاطبان و محتوای خود داشته باشید و اطلاعات دلخواه و مورد نیاز خود را برای بهبود سایت خود بدست آورید.
به کمک این ابزار میتوانید دسته مقالههای مورد علاقه کاربران خود را مشخص کنید و برای پیشرفت سایت خود وقت بیشتری روی آن بگذارید. پس از بدست آوردن این اطلاعات قادر خواهید بود تا محتوای سایت خود را با نیاز کاربران و مخاطبان خود وفق دهید.
مثال دیگری که در زمینه اطلاعات به دست آمده از گوگل آنالیز وجود دارد، استفاده از محتوای ویدئویی برای تعامل بیشتر با کاربران است. معمولا مدیران سایت از اینکه مخاطبان مدت زمان کوتاهی در سایت میمانند گلهمندند و با تولید محتوای ویدئویی سعی میکنند تا زمان حضور در سایت مخاطبان را افزایش دهند و تجربه مطلوبی برای کاربران ایجاد کنند.
به منظور اطمینان از عملکرد درست این ابزار لازم است که گوگل آنالیتیکی که برای سایت خود استفاده میکنید در مقیاس جهانی به روز رسانی شده باشد تا تعریف درست و راهنماییهای درستی از سایت شما را در اختیارتان قرار دهد.
برای فعال کردن custom dimension باید دو مرحله را پشت سر بگذارید که اولین مرحله آن دسترسی به همین تب در بخش مدیریت اکانت گوگل آنالیز است. اگر از وردپرس استفاده میکنید میتوانید از افزونه محبوب گوگل آنالیز با نام Yoast استفاده کنید. اگر از نسخه premium این پلاگین استفاده کنید بدون نیاز به ایجاد تغییری در کد به custom dimensions دسترسی خواهید داشت.
Segments
این قسمت در واقع ابزاری است که به ما کمک میکند تا محتوا و کاربران خود را درک کنیم. در حقیقت میتوان گفت که Segments مجموعهای از دادههای موجود در سیستم هستند که گزارشگیری از گوگل آنالیز را آسان میکنند.
کاوش عمیق دادههای وب به ما کمک میکند تا به سادگی براساس موقعیت جغرافیایی لیست کشورهایی که بیشتر مخاطبان از آن وارد سایت ما میشوند را مشخص کنیم.
زمانی که از segments استفاده میکنید یا نمونهای ایجاد میکنید میتوانید زیر مجموعهای از دادهها را برای تمام گزارشهای مرتبط یا بخش خاصی از آن ببینید.
استفاده از این ویژگی گوگل آنالیز به شما کمک میکند تا در صورت نیاز برخی از مقالات موجود بر روی سایت خود را به زبان کشوری که بیشترین ورودی را از آنها به سایت خود داشتهاید ترجمه کنید.
Goals
تا زمانی که اهداف خود را در گوگل آنالیز تعریف نکنید موفق به ردیابی آن نخواهید بود. ویژگیهایی که تا کنون مورد بررسی قرار گرفت به شما کمک میکند تا با کاربران خود تعامل داشته باشید. اما هدف شما بیشتر از این موارد، در موفقیت و شکست کسب و کار شما موثر خواهد بود. در ادامه به بررسی ۳ نوع از اهداف میپردازیم.
Destination Goals
در این نوع هدف یک کاربر به یک یا چند صفحه که از قبل مشخص شده است هدایت میشود. به عنوان مثال هدایت کاربران به صفحه ثبت نام برای دریافت خبرنامه و سپس صفحه با تشکر از اشتراک شما برای کاربرانی که پس از ثبت نام بر روی لینک تایید کلیک میکنند یکی از رایجترین نوع Destination Goals است.
Duration Goals و Pages Per Session Goals
این دو هدف مفهوم مشابهی دارند و در تلاش برای تعامل بیشتر با کاربران با روشهای مختلف هستند. این هدف کمک میکند تا به وسیله آن در هر بار مراجعه به سایت شما و صفحات خاصی از سایت شما زمان بیشتری را در آنها بگذرانند. راهاندازی این اهداف برای مدیران سایتها آسان و ضروری است و به شما کمک میکند تا با اهداف گوگل آنالیتیکس بیشتر آشنا شوید.
Event Goals
در نهایت اهداف رویدادی زمانی که کاربر اقدام به انجام یک یا چند کار میکند شکل میگیرند. این اهداف میتوانند تعامل با سایت شما را به شیوههای مختلف افزایش دهند. به عنوان مثال زمانی که مایل به پیگیری کلیک خاصی بر روی تبلیغات موجود در سایت هستید به کمک یک خط کد در گوگل آنالیتیک میتوانید به تجزیه و تحلیل این مورد بپردازید.
نتیجهگیری
گوگل آنالیز ابزار مفیدی برای مدیران سایت است که به کمک آن میتوانند با توجه به اهداف کسب و کار خود، بخشهای مختلفی را به گزارش خود بیفزایند و با افزایش تعامل با کاربران موفقتر شوند.