توافقات صورت‌گرفته بین ایران و کشورهای ٥+١، رفع تحریم‌ها و گام اول اجرای برجام، فرصت‌ها‌ و ظرفیت‌های بالقوه‌ای را برای شرکت‌ها و سازمان‌های ایرانی فراهم کرده است تا تعاملات خود را در سطح بین‌المللی گسترش دهند. بنابراین ضروری است که این شرکت ها ظرفیت های خود را در تعاملات بین‌المللی بروز دهند. به همین دلیل است که اطلاع رسانی شرکت های ایرانی از ظرفیت های خود و به عبارتی روابط عمومی بین‌المللی، چه برای همکاری مشترک، چه برای صادرات و چه جذب سرمایه اهمیت بسیاری یافته است.

 

فرصت‌ها و تهدیدهای پساتحریم برای شرکت‌های ایرانی

 

برجام را می‌توان یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای تاریخ سیاسی، اقتصادی در ابعاد داخلی و بین‌المللی دانست؛ رویدادی که با اجرای آن موجی از شادی و امید در لایه‌های مختلف جامعه ایجاد شد، چراکه تأثیرات شگرفی در عرصه‌های مختلف کشور دارد.

 

در این شرایط موضوعی که باید به آن توجه شود، برقراری ارتباطی سازنده و بر پایه بازی برد - برد برای طرفین است. به این ترتیب که نباید این ارتباط به سمت و سویی برود که ایران تبدیل به بازار مصرفی محصولات شرکت‌های خارجی و تأمین‌کننده مواد خام مورد نیاز آنها شود. به همین منظور نیاز است که شرکت‌های فعال به ویژه در حوزه اقتصادی، برنامه‌ریزی‌هایی برای این دوران که می‌توان آن را دوران طلایی در اقتصاد ایران نامید داشته باشند. صنایع و حوزه‌هایی مانند نفت و انرژی، صنعت خودروسازی و حوزه‌های دولتی برای سرمایه‌گذاران خارجی جذابیت زیادی دارد، اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت معرفی ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های اقتصاد ایران در بخش خصوصی است.

 

جایگاه بخش خصوصی در اقتصاد بین‌المللی

 

تحریم‌ها و محدودیت‌های چندین‌ساله در زمینه ارتباطات بین‌المللی برای شرکت‌های ایرانی باعث شده است که کشورهای خارجی شناخت و درک درستی از ظرفیت‌های موجود و پیشرفت‌های بخش خصوصی در ایران نداشته باشند. از طرفی بخش قابل‌توجهی از اقتصاد ایران مبتنی بر بخش خصوصی است که متاسفانه این گنج غنی از دید رسانه‌های جهانی مغفول مانده است و شرکت‌های این بخش نتوانسته‌اند صدای رسای خود را به گوش مخاطبانشان در سایر کشورها برسانند. در واقع اکنون فرصتی جدید برای شرکت‌های ایرانی ایجاد شده تا در این فضا به رشد صادرات و برندسازی جهانی نام ایران و محصولات ایرانی خود از طریق اطلاع رسانی و روابط عمومی همت ورزند.

 

اهمیت انتشار اخبار و محتوای شرکت در رسانه‌های بین‌المللی

 

خبر لغو تحریم‌ها علیه ایران، انعکاس گسترده‌ای در رسانه‌های بین‌المللی داشت. رسانه‌هایی مانند «وال استریت ژورنال»، «رویترز»، «بلومبرگ» و... هر کدام مطالبی را در خصوص چشم‌اندازهای اقتصادی ایران، بحث صادرات و واردات، معاملات تجاری و موضوعات مرتبط منتشر کردند. این انعکاس رسانه‌ای گسترده از یک سو نشان از اهمیت این توافقات و از سوی دیگر نشان از اهمیت این موضوع برای شرکت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی و چندملیتی دارد که در پی ارتباطی مؤثر با شرکت‌های ایرانی هستند.

در این شرایط یکی از نخستین اقدامات شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف، برنامه‌ریزی درست و هدفمند برای معرفی قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایشان در سطح بین‌المللی است. عملکرد بخش خصوصی به ویژه روابط عمومی‌های آنها، نقش تعیین‌کننده‌ای در آینده و موفقیت شرکتشان دارد. اهدافی مانند برندسازی بین‌المللی، جذب سرمایه‌های خارجی و افزایش فرصت‌های صادرات از جمله اقدامات اولیه‌ای است که از طریق حضور در رسانه‌های بین‌المللی و انعکاس صدای شرکت‌های ایرانی باید محقق شود. یکی از مهمترین و اثربخش‌ترین این اقدامات، نگارش و سپس توزیع خبر رسمی است.

 

خبر رسمی چیست؟

 

منظور از خبر رسمی یا همان  Press Release، خبری است که شرکت شما آن را با هدف اطلاع رسانی مخاطبان منتشر می کند و در اختبار رسانه ها و خبرنگاران قرار می دهد. در واقع برای درک آن بهتر است ببینیم «خبر رسمی» چه چیزی نیست؟ خبری که یک رسانه و یا خبرنگار در مورد شما نوشته و آن را منتشر کرده است، خبر رسمی نیست و در واقع الزاما ممکن است مورد تایید شرکت شما هم نباشد. پس بنابراین اگر می‌خواهید خبری را در مورد خود به رسانه‌ها و مخاطبان اعلام کنید باید از ابزار خبر رسمی استفاده کنید.

 

برای دیده شدن اخبار شرکت در رسانه‌های بین‌المللی چه باید کرد؟

 

برای این امر باید چک لیستی از موارد زیر تهیه کرد:

  • خبر رسمی یا به طور کلی محتوایی که دارای استانداردهای رسانه‌ای کشور هدف است نگارش کنید،
  • اطلاعات تماس دقیقی از شرکت خود و فردی که بتواند پاسخگوی سوالات احتمالی باشد در انتهای آن قرار دهید،
  • حوزه‌های جغرافیایی رسانه‌های هدف را انتخاب کنید، به این معنی که می‌خواهید رسانه‌های چه کشوری دریافت کننده خبر شما باشند،
  • حوزه خبری مناسب را انتخاب کنید ، به این معنا که می‌خواهید چه حوزه از رسانه‌ها دریافت کننده خبر شما باشند،
  • زمان توزیع مناسب را انتخاب کنید، به این معنا که با توجه به اختلاف زمانی ایران با سایر کشورها، خبر در چه ساعتی در هر کشوری باید توزیع شود،

 

توزیع هدفمند محتوای خبری چیست؟

 

پس از نگارش یک خبر رسمی یا به طور کلی محتوایی از شرکت خود، حال نوبت توزیع آن در رسانه‌هاست.

انعکاس موفق یک خبر در رسانه‌های خارجی علاوه بر توجه به مؤلفه‌هایی مانند دارا بودن ارزش خبری، زمان انتشار، رسانه و مخاطب هدف، حوزه‌های خبری و جغرافیایی، نیازمند شناختی دقیق از نظام رسانه‌ای کشورهای مختلف و برقراری ارتباطی سازنده و مستقیم با اصحاب رسانه‌ است.

در این زمینه پلتفرم توزیع محتوای «اخبار رسمی» به آدرس AkhbarRasmi.com، یک آژانس رسانه‌ای ایرانی است که تخصص آن در توزیع محتوا در داخل و خارج کشور است. این مجموعه در کنار برخورداری از ابزارها و تکنولوژی‌های موردنیاز جهت انعکاس اخبار شرکت‌های ایرانی در فضای رسانه‌های خارجی، دارای ارتباطی مناسب و برپایه اعتماد و اعتبار با رسانه‌های بین‌المللی است. این شرکت دانش‌بنیان در مدت زمانی کوتاه توانسته است برای اولین بار، خدمات رسانه‌ای و روابط عمومی خود در این زمینه را به صدها شرکت مهم در توزیع داخلی محتوا و ده‌ها شرکت و سازمان برای توزیع بین‌المللی اخبار ارائه دهد.

سیستم اخبار رسمی این قابلیت را دارد که اخبار شرکت‌های ایرانی را با توجه به حوزه جغرافیای موردنظرشان به تفکیک قاره، منطقه و کشور و به 12 زبان زنده دنیا ترجمه و در بین رسانه‌های آنها توزیع کند و سپس گزارش کاملی از بازخورد آن در رسانه‌های جهانی ارائه کند. در واقع این سرویس می‌تواند اخبار شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف را در کل دنیا به دست 700 هزار رسانه بین‌المللی که با آنها در تعامل مستقیم است برساند. در خبرهای توزیعی، منبع خبری خود شرکت و سازمان مربوطه است که اعتبار آن از طریق اخبار رسمی احراز شده است و به دلیل این مکانیزم احراز هویت از شرکت و تضمین اصالت منبع خبر به رسانه‌ها، مورد اعتماد و وثوق رسانه‌های داخلی و بین‌المللی قرار گرفته است.

 

استانداردهایی توزیع بین‌المللی خبر رسمی:

  • زمان مناسب انتشار

اختلاف ساعت در کشورهای مختلف نیازمند آن است که اخبار متناسب با وقت محلی در اختیار رسانه‌ها قرار گیرد.

بهترین زمان برای انتشار اخبار بهنگام یا سروقت (timely) ، روزهای شنبه تا چهارشنبه بین ساعت ٩ تا ٩:٣٠ صبح به وقت محلی و نهایتا ١٠ صبح است، چراکه خبرگزاری‌های محلی، فرصت لازم جهت برقراری تماس‌های پیگیری و کسب اطلاعات تکمیلی را دارند و خبرنگاران نیز در پی جمع‌آوری مطالب موردنیازشان هستند. البته این موضوع بیشتر در مورد نشریاتی که به صورت چاپی منتشر می‌شوند، مصداق پیدا می‌کند.

 

  • نوع رسانه موردنیاز

اخبار مربوط به شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف لازم است که با توجه به فیلد کاری آنها در رسانه‌های تخصصی و متناسب با صنعت آنها انتشار یابد. یکی از امکانات سیستم توزیع خبر آژانس رسانه اخبار رسمی، توزیع اخبار شرکت‌ها در رسانه‌های متناسب با حوزه تخصصی و خبری مرتبط با آنها است.

 

  • مخاطبان هدف

انتشار خبر در زمانی که هدف از توزیع، عموم مردم و افراد جامعه هستند، با زمانی که مخاطب یک خبر، افراد یا اقشار خاصی از جامعه یا مسئولانند، متفاوت است. مثلا خبر رویدادهای جهانی که به پوشش خبری همزمان و عمومی نیاز دارند، از این دست محتواهای خبری هستند.

در این شرایط باید به این نکته که خبر در کدام روز هفته منتشر ‌شود، توجه داشت. بعضی از سایت‌های خبری یک خبر را مدت زمان بیشتری نسبت به سایت‌های دیگر در صفحه اصلی خود نمایش می‌دهند. مقدار میانگین این مدت در هر جای جهان از 2 ساعت برای شلوغ‌ترین سایت‌ها تا دو هفته برای سایر سایت‌ها است. بعد از آن، خبر رسمی به آرشیوهای مختلف منتقل می‌شود. به همین دلیل اخبار رسمی با توجه به گرایش‌ها و علائق خبری و آمار مربوط به جست‌وجوهای اینترنتی مردم یک کشور، اخبار را در بین رسانه‌های آنها توزیع می‌کند. توجه به نیاز مخاطبان یکی از مؤلفه‌های حرفه‌ای‌گرایی در عرصه فعالیت‌های رسانه‌ای است.

 

  • انتشار اخبار در کوتاه‌ترین زمان ممکن

در مواقع بحرانی مانند خدشه به اعتبار و برند یک شرکت، انتشار مطالب کذب و شایعه در مورد آن، ضروری است که تکذیبیه‌ها و اخبار موثق در کوتاه‌ترین زمان ممکن از سوی منابع خبری معتبر مانند روابط عمومی آن شرکت در اختیار رسانه‌ها قرار گیرد تا ضمن جلوگیری از نشر اکاذیب و شایعه به برند شرکت لطمه‌ای وارد نشود.

در مواقعی نیز که یک رویداد جهانی نیازمند پوشش رسانه‌ای همزمان است، عنصر زمان اهمیت فوق‌العاده‌ای می‌یابد که توسط آژانس رسانه اخبار رسمی، خبر مربوط به رویداد موردنظر در زمانی کوتاه تهیه و با استفاده از تصاویر و ویدئوهای تکمیلی برای رسانه‌ها ارسال می‌شود. استفاده از عناصر بصری و مولتی‌مدیاها نقش بسزایی در درگیر کردن مخاطب با محتوای خبر دارد.

 

امکانات سیستم  اخباررسمی جهت انعکاس صدای شرکت‌ها در رسانه‌های بین‌المللی:

  • نگارش خبر رسمی شرکت‌ها به ١٢ زبان زنده دنیا از جمله زبان‌های انگلیسی، آلمانی و فرانسوی
  • بهینه‌سازی (SEO) خبر رسمی شرکت‌ها و سازمان‌های ایرانی برای بهتر دیده شدن در فضای آنلاین
  • اتخاب هدفمند رسانه‌های بین‌المللی براساس حوزه‌های خبری و جغرافیای مناسب
  • توزیع اخبار متناسب با زمان محلی رسانه‌های کشورهای مختلف
  • انتشار اخبار در بین رسانه‌های تخصصی و مرتبط با صنعت شرکت‌ها
  • نمایش تمام اخبار در گوگل نیوز (Google News)
  • مانیتوریک رسانه‌ای و ارائه گزارش بازخورد خبر منتشرشده در بین رسانه‌های داخلی و بین‌المللی
  • انتشار اخبار شرکت‌ها در سایت اخبار رسمی

 

یکی از اهداف اصلی آژانس رسانه «اخبار رسمی» برای راه‌اندازی سیستم توزیع بین‌المللی اخبار، درک ضرورت وجود این سیستم در ایران، آگاهی از دغدغه‌ شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف ایرانی برای حضور در رسانه‌های بین‌المللی و همگام بودن با دانش روز دنیا در راستای ارتباط با رسانه‌ها بوده است تا صدای رساتری برای ایران و برندهای ایرانی فراهم کند. امکاناتی که این سیستم ارائه می‌دهد ماحصل تجربیاتی است که در خلال ارتباطی سازنده با رسانه‌های داخلی و بین‌المللی و شناخت استانداردهای حاکم بر نحوه عملکرد آنها شکل گرفته است.