نیوزوایر چیست؟ (بخش اول)
انواع نیوزوایرها
سامانههای توزیع خبر رسمی، رابطهای خبری، نیوزوایرها یا خبرگزاریها در واقع سامانههایی برای انتشار خبرهای رسمی شرکتی (Press Release) در میان رسانهها و روزنامهنگاران هستند. فعالان روابط عمومی، ارتباطات، مارکتینگ و بازاریابی از نیوزوایرها برای ایجاد پوشش خبری در رسانههای معتبر، افزایش آگاهی از برند، افزایش مخاطبان، دیده شدن بیشتر و در برخی مواقع برای بهبود رتبهبندی در موتورهای جستجو بهره میگیرند.
در این مقاله به تشریح نیوزوایر و چگونگی کارکرد آن و هر آنچه نیاز دارید تا استفاده از آنها را بهبود دهید، یا درباره استفاده از آنها تصمیم بگیرید، میپردازیم.
اول اینکه نیوزوایرها یا رابطهای خبری، مدت بسیاری است که به عنوان ابزار روابط عمومی مطرح هستند و تاریخچهای طولانی دارند. نخستین نیوزایر جهان در سال 1835 میلادی در فرانسه با نام Havas آغاز به کار کرد. این سامانه امروز به نام Agence France Presse) AFP) شناخته میشود. چند سال بعد در سال 1846 میلادی آسوشیتدپرس (Associated Press- AP) در آمریکا فعالیت خود را شروع کرد و پس از آن در سال 1849 میلادی Wolff در آلمان و سپس در سال 1851 میلادی رویترز (Reuters) در انگلیس تاسیس شدند.
گرچه در ابتدای راه استفاده از این ابزارها در کار روابط عمومی ضروری بود، امروزه استفاده از نیوزوایرها موافقان و مخالفان خود را دارد. در مقالههای دیگری به تشریح نظر موافقان و مخالفان استفاده از نیوزوایرها میپردازیم. به هر روی، امروزه نیوزوایرها همچنان در دنیا فعالیت میکنند و متخصصان روابط عمومی و ارتباطات باید درک خوبی از آنها، چگونگی تحول و بهترین شیوه استفاده از آنها داشته باشند تا بتوانند تصمیم بگیرند آیا این ابزار باید در استراتژی ارتباطی سازمانشان باشد یا خیر.
به طور کلی نیوزوایرها را میتوان در دستهبندیهای مختلفی جای داد، اما به منظور ساده شدن این گزارش از یک تعریف استفاده میکنیم که بر اساس آن نیوزوایرها به دو دسته تقسیم میشوند؛ خبرگزاریها (News Agencies) و خوراکهای خبر رسمی (Press Release Feeds).
خبرگزاریها (News Agencies)
اگر خوره خبر باشید و هر روز منابع مختلف خبری را دنبال کنید، احتمالا مشاهده کردهاید که یک خبر یکسان، بی کم و کاست، در بسیاری از منابع خبری آمده است. دلیل این امر این است که خبر مذکور از طریق یک نیوزوایر یا رابط خبری منتشر شده است. خبرگزاریهایی مثل رویترز، بلومبرگ و آسوشیتدپرس از روزنامهنگاران میخواهند تا گزارشهایی اصیل و دست اول از خبرهایی که در نیوزوایرشان منتشر میشود و توسط رسانههای بیشمار دیگر بازنشر میشوند، بنویسند. این گونه گزارشها همواره نام روزنامهنگار و نام خبرگزاری را در خود دارد.
در دنیای رسانهایِ دائما در حال تحول امروز که رقابت در آن بسیار زیاد است، بسیاری از رسانهها به خبرگزاریها اتکا میکنند تا خبرهای پایهای را برای آنها فراهم کنند. این امر دست رسانهها را باز میگذارد تا با استخدام روزنامهنگاران کمتر و تخصیص منابع متمرکزتر، محتوای عمیقتر و مهمتری تولید کنند که لحن و شخصیت رسانه را منعکس کند.
دسترسی به روزنامهنگارانِ خبرگزاریها با کسب مدال طلای المپیک برابری میکند، چرا که این روزنامهنگاران، بیش از خبرنگاران سایر رسانهها، روزانه با سیل خبرهای مختلف روبرو هستند و در حقیقت کمبود محتوا و موضوع ندارند.
خوراکهای خبر رسمی (Press Release Feed)
آنچه که بسیاری از متخصصان روابط عمومی و ارتباطات از نیوزوایر در نظر دارند، در دسته دوم یعنی خوراکهای خبر رسمی (Press Release Feed) جای میگیرد. اینگونه سامانهها، در ازای مبلغی، خبر رسمی شرکت (Press Release) را در دسترس روزنامهنگاران و رسانهها قرار میدهند. در ایران، سامانه اخبار رسمی به عنوان نخستین نیوزوایر بینالمللی ایران، یکی از بهترین نمونهها از سامانههای خوراک خبر رسمی (Press Release Feed) است که اخبار رسمی و شرکتی را در اختیار رسانهها و روزنامهنگاران قرار میدهد.
همه اینها به چه معنی است؟
تمام انواع نیوزوایرها ابداع شدهاند تا به روزنامهنگارها کمک کنند که کارشان را با بهرهوری بالاتری دنبال کنند. بیشتر روزنامهنگاران به خدمات خبرگزاریها و خوراکهای خبرهای رسمی دسترسی دارند. بر اساس پژوهش Vitis Business Consulting نزدیک به 67 درصد از روزنامهنگارها در سراسر جهان از نیوزوایرها استفاده میکنند که از این میان حدود 37 درصد از آنها روزانه، نیوزوایرها را چک میکنند.
از این منظر، نیوزوایرها قابل توجهاند و در طراحی استراتژی ارتباط با رسانهها برای روابط عمومیها حائز اهمیت هستند. حال بهتر است درک بهتری از قوانین پایهای ارتباط با رسانهها و کار با نیوزوایرها پیدا کنیم.