ارسال یک خبرنامه یا نیوزلر به صورت هفتگی یا ماهانه چه ضرورتی دارد؟  چه دلیلی دارد کلی زمان صرف نوشتن و تدوین و تنظیم محتوای یک خبرنامه ایمیلی در قالب یک مجله هفتگی یا همان نیوزلتر کنیم؟ همین که به مشتریان و مخاطبان خود ایمیل تبلیغاتی ارسال می کنیم کافی نیست و چه نکاتی را باید در آن لحاظ کنیم؟ چه تفاوتی ایجاد می شود اگر مخاطبان ما هفته ای یک روز منتظر مجلات هفتگی ما باشند یا نباشند؟ در این مطلب تلاش می کنیم به این سوالات پاسخی درخور بدهیم و ۵ نکته در تهیه و ارسال خبرنامه ها را ذکر کنیم که احتمالا نمی دانید.

هر کسب و کاری با دو بخش از نیازهای مشتری سر و کار دارد.  نخست، نیازهای عینی مخاطب است که می تواند نیازهای عینی مشتری به محصولات و خدمات ما باشد. مثلا یک بطر آب معدنی یک نیاز عینی که رفع عطش است را برآورده می کند، نیازهای نوع دوم، نیازهای ذهنی مخاطب است یعنی نیازهایی است که باید برای ذهن مخاطب برآورده شود. یعنی وی در نیازهای ذهنی اش از یک بطری آب معدنی، می خواهد مطمئن شود این محصول نه تنها عطش وی را برآورده می کند بلکه به سلامت بیشتر وی، شاید زیبایی اش و یا شادابی اش کمک می کند. نیاز اول با یک بار برخورد مشتری با محصول یا خدمت شما برآورده می شود ولی نیاز دوم تنها با ارتباط مداوم و مستمر برآورده می شود.

ارسال منظم خبرنامه های ایمیلی هفتگی یا همان Newsletter ها، یکی از مهمترین راههای حفظ ارتباط با مخاطب برای برآورده کردن نیازهای ذهنی اش و ساخت تصویر ذهنی مثبت از شرکت و یا سازمان شما است.

ارسال مجله هفتگی ایمیلی در قالب خبرنامه هفتگی، اگر به صورت هدفمند و به منظور ایجاد جامعه ذهنی مناسب در میان مشتریان و مخاطب باشد چشم انداز روشنی خواهد داشت. مقالات به روز و تولیدی، با قلمی ساده و روان، نه تنها به جذب مخاطب و مشتری برای شما کمک می کند، بلکه در بلندمدت تصویر مثبتی از برند شما خواهد ساخت.

در واقع ارسال خبرنامه ها و مجلات هفتگی منظم، پربار و متناسب با نیاز ذهنی مخاطب، می تواند در کوتاه مدت در قالب ایمیل مارکتینگ، به بازاریابی آنلاین شما و در بلندمدت به شکل گیری تصویر مثبت از برند شما کمک کند.

 

در خبرنامه مان چه بنویسیم؟ چگونه بنویسیم؟

۱: خبرنامه تان را از مطالب وبلاگ و سایت تان تغذیه کنید:

منظور ما در جمله فوق این است که فقط مقاله و محتوا برای ارسال توسط خبرنامه تهیه نکنید بلکه آنها را ابتدا به طور منظم در سایت یا وبلاگتان منتشر کنید و سپس مجموع یا گزیده آنها را از طریق خبرنامه ارسال کنید. با این کار یک تیر و دونشان زده اید: هم محتوای خوب برای سایت و وبلاگتان تهیه کرده اید که در صورتیکه از اصول خوبی پیروی کرده باشید می توانید در رنکینگ موتورهای جستجو بالاتر نشان داده شوید، هم اینکه خبرنامه ایمیلی تان هم به خودی خود می تواند ترافیک ورودی به سایتتان بیاورد. 

البته در این روش دو تکنیک وجود دارد: یکی اینکه کل مقاله را در متن ایمیلتان قرار دهید تا مخاطب نیازی نداشته باشد برای خواندن آن به سایت شما بیاید و یا اینکه یک تیتر یا خلاصه از مطلب را در ایمیل قرار دهید و خواننده را تشویق کنید تا برای خواندن ادامه آن به سایت شما بیاید. هرکدام از این روش ها، مزایا و معایب خود را دارند که در مقاله ای جداگانه به آنها اشاره خواهیم کرد. فقط این را بگوییم که ما در «اخبار رسمی» برای ارسال مجله هفتگی با توجه به تعداد زیاد مقالاتمان از روش دوم استفاده می کنیم.

 

۲: انواع مختلف مطلب و محتوا را در خبرنامه تان قرار دهید.

مخاطب شما دارای سلائق گوناگون است. برای جلب توجه وی همچون یک مجله یا روزنامه عمل کنید که انواع محتوا را در سبک های مختلف در اختیار خواننده قرار می دهد. فقط یک نوع مطلب مثلا فقط آموزشی در خبرنامه تان قرار ندهید. مثلا آخرین اخبار تغییرات شرکت و کسب و کار شما می تواند عنوان یکی از مقالات شما باشد. گزارشی از بازتاب رسانه ای خبرهای منتشر شده هفته گذشته می تواند در این مقاله بررسی شود. برای مطالعه بیشتر در مورد سوژه هایی که از آنها می توانید مطلب تهیه کنید به مقاله آیتم های خبر ساز برای کسب و کارها مراجعه کنید

 

۳: مقاله تولیدی و تجربیات کارتان را بنویسید

مطالبی که به قلم شما به عنوان فردی از داخل کسب و کار و خطاب به مخاطب نوشته می شوند، در خبرنامه ها و تولید محتوایتان بسیار مهمند. آنها همچون یادداشت سردبیر در مجلات و روزنامه ها عمل می کنند و وزن بیشتری به خبرنامه تان می دهند. در عین حال، این یادداشت ها ارتباط شخصی و صمیمی تری با مخاطبتان برقرار می کند.  می توانید برای این کار با توجه به حوزه تخصصی کاری کسب و کارتان مقاله تولیدی بنویسید. با این که ترجمه مقالات خارجی هم می تواند شامل محتوای مناسب باشد اما بهتر است تلاش کنید که مقالات را با قلم خودتان و با توجه به فضای اجتماعی و زیستی کشور خودتان بنویسید.

 

۴: خبرنامه تان را با علاقه مخاطبتان پیوند دهید

خوشبختانه بسیاری از نرم افزارهای تولید و ارسال خبرنامه یا همان نیوزلتر همچون «میلر لایت» (MailerLite) یا «میل چیمپ» (Mailchimp) - که ما در اخبار رسمی از آن استفاده می کنیم - یا «ورتیکال ریسپانس» (Vertical Response)،  این امکان را به شما می دهند که بفهمید چند نفر ایمیلتان را باز کرده اند و یا حتی بر کدامیک از لینک های داخل ایمیلتان کلیک کرده اند. با این اطلاعات می توانید مطالب خبرنامه های بعدی تان را مناسب و مورد علاقه آن ها اصلاح کنید. مطالبی را برای مشتریان و مخاطبان ارسال کنید که مطمئن هستید آن ها را می خوانند و حتی برای آن ها نظر می نویسند. وقتی که یک خواننده برای خواندن مجله شما می گذارد به همان میزان ارزش دارد که برای انتخاب کالای شما می گذارد. وقت برای همه طلاست!

 

۵: محتوای پیچیده و تکنیکی و سخت ننویسید

در محتوای وبلاگ و سایتتان و یا خبرنامه هفتگی تان، با لحني صميمانه و خودماني صحبت كنيد. مخاطب شما باید از هر طبقه فرهنگی و اجتماعی شما را بفهمد. ترکیبات شیمیایی و فیزیکی و کارخانه ای و آزمایشگاهی و حرف های تخصصی را بگذارید برای همکاران و شریک های حرفه ای خود. مجله های هفتگی و مطالب «خبرنامه» ها باید کوتاه و ساده و جذاب باشند. 

 با توجه به این نکات می توانید مطمئن باشید خبرنامه ها یا نیوزلترهایی ارسال می کنید که نه تنها با بازاریابی و فروش شما کمک می کنند، بلکه نیازهای ذهنی مخاطبانتان را هم برآورده می کند که در نتیجه تصویر ذهنی مثبتی در بلندمدت از شما در ذهن مخاطب می سازد.

خوشحال می شوم اگر شما هم تجربه ای در زمینه ارسال خبرنامه هفتگی دارید با ما و سایر خوانندگان وبلاگ به اشتراک بگذارید.