نبردهای تنگاتنگ تبلیغاتی
شرکتهای معتبر و مطرح جهان، از زمان های دور جهت ربودن مشتریان رقبای خود و همچنین جهت تقویت نام و اعتبار تجاری شان دست به تبلیغات خلاقانه تهاجمی زدند که نام خود را بیشتر مطرح کنند و در مقابل، محصولات و خدمات رقبایشان را زیر سوال ببرند. اکثر این روشهای تبلیغاتی حالت مزاح دارد و گاهی اوقات هم بصورت تهاجمی جلوه می کند. در این مقاله با چند نمونه از این کمپین های خلاقانه آشنا شوید.
نکته جالب این هست که این نوع ازتبلیغات برای عموم مردم بسیار سرگرم کننده است و آنها از دیدن آنها لذت می برند و می خندند و با به اشتراک گذاشتن مطالب، در شبکه های اجتماعی شان بصورت غیر مستقیم و در سطح گسترده برای آن شرکتها تبلیغ میکنند.
در اینجا یکسری ازاین قبیل تبلیغات را جمع آوری کردم. امیدوارم که شما هم دوست داشته باشید و لذت ببرید.
1- Coka Cola و Pepsi در مقابل هم
بدون شک Coka Cola و Pepsi دو برند بسیار مطرح و موفق جهانی هستند که سالیان زیادی است به عنواین مختلف با هم رقابت میکنند تا سهم بیشتری از بازار نوشیدنی را از آن خود کنند.
تصویر -1-1: Pepsi در مقابل Coka Cola : از نوشیدن پپسی لذت ببرید
تصویر 2-1-: Pepsi در مقابل Coka Cola: تابلوی Coka Cola اشاره می کند که در طبقه ی دوم مستقر هستند ولی تابلوی پپسی در همانجا اعلام کرده که در همه جا حضور دارند.
تصویر 3-1: Coka Cola در مقابل Pepsi: در ابتدا پپسی با این عکس و با یک شعار تبلیغاتی برای Coka Cola آرزوی داشتن جشن هالویین خوبی میکند که در واقع شنل قرمز Coka Cola کنایه از یک لباس ترسناک هست (بر اساس رسم و رسومات هالویین) و در مقابل شرکت Coka Cola عکس العمل جالب و هوشمندانه ای از خود نشان داد. همان عکس را استفاده می کند و شعار تبلیغاتی را تغییر می دهد که همه آرزو دارند که یک قهرمان باشند که در واقع همان شنل قرمز را بصورت شنل یک قهرمان تشبیه کرده که Pepsi آن را پوشیده است.
2- Fedex در مقابل DHL
این دو نیز از رقبای دیرینه در زمینه ی ارسال مرسولات هستند
تصویر 1-2
همانطور که در عکس تبلیغاتی فوق میبینید، Fedex دارد نشان می دهد که چند قدم جلوترو پیشتاز از DHL هست و یا حتی میشود تعبیر کرد که DHL وابسته به ون سفید Fedex می باشد!
3- Audi در مقابل BMW
جوابیه های این دو کمپانی به همدیگر بسیار جالب است.
تصویر 1-3
در پوستر فوق که البته مربوط به 8 سال پیش هست، میبینیم که BMW به شرکت Audi تبریک می گوید که برنده ماشین آفریقای جنوبی در سال 2006 شدند و در آخر اشاره می کند که این پیام از طرف برنده ی ماشین جهان در سال 2006 هست.
تصویر 2-3
و در مقابل شرکت Audi جواب دندان شکنی به BMW می دهد و به او تبریک می گوید که برنده ماشین جهان در سال 2006 بودند و در پایین پوستر اشاره میکند این پیام از طرف برنده ی مسابقات سرعتی 24 ساعته ی LE Mans در 6 سال متوالی از سال 2000 تا 2006 می باشد.
تبلیغات بیلبوردی فوق هم یکی دیگر از کل کل های این دو کمپانی ابر قدرت هست. تصویر اول Audi ماشین جدید A4 را معرفی می کند و به BMW می گوید که نوبت تو هست. که BMW هم متقابلا ماشین جدید Santa Monica را به عرصه نمایش میگذارد.
4- و ایندفعه نبردها بالا میگیرد و شاهد جنگ و جدال تبلیغاتی 4 نفره میشویم!
Apple – Nestle – Samsung – Nokia
تصویر 1-4
نبرد تبلیغاتی از زمانی آغاز شد که شرکت نرم اقزاری Android با Kitkat با هم شراکت کردند و نرم افزار جدید “KitKat” را یعد از version 4.4 به بازار معرفی کردند.
آنها جهت معرفی محصول خود روشهای تبلغاتی (ویدئو) که Apple معمولا برای معرفی محصولات جدید خود بکار میگیرد را استفاده کردند که از این طریق هم محصولشان را معرفی کردند و هم Apple را به استهزا گرفتند.
در این ویدئو میبینیم که Chris Catlin از مدیران عالیرتبه ی KitKt همانند Johny Ive ، معاون ارشد طراحی محصولات Apple صحبت می کند و از فواید Kitkat و طعمش می گوید و در آخردیده می شود که ویدئو از روی تبلت Samsung در حال پخش است.
لینک ویدئو: https://www.youtube.com/watch?v=OKOrkLxOBoY
تصویر 2-4 محصول مشترک اندروید و کیت کت
و لیکن این نبرد تبلیغاتی ناگهان با حضور غیر منتظره ی Nokia رنگ دیگری بخود گرفت.
تصویر 3-4
در این تصویر تبلیغاتی میبینیم که Nokia با یک تیر به دو نشان زده است. در شعار تبلیغاتی از شعار تبلیغاتی KitKat استفاده کرده است که میگوید یک زنگ تفریح یک کیت کت با این تفاوت که Nokia گفته سامسونگ بگیر تا بشکند.
*(لازم یه ذکر است کلمه ی کلمه ی break در انگلیسی به دو معنی زنگ تفریح و شکستن می باشد).
هر چه می گذرد این نبردهای تبلیغاتی داغتر می شود و ما هر روزه شاهد جدالهای بیشتری در میان کمپانی ها هستیم که معمولا هم وجهه ی مزاح و شوخ طبعی دارد و عموم مردم هم دوست دارند و استقبال می کنند.
نظر شما چیست؟ آیا شما هم از طرفداران نبردهای تبلیغاتی هستید؟ آیا این تیپ تبلیغات دارای معایب هم هستند یا کلا این نوع نبردها، در نهایت به صورت برد- برد برای هر دو شرکت رقیب است؟
نکته قابل توجه در همه این مثال ها استوری تلینگ نهفته در پشت آن است و تبلیغاتی که فراتر از یک کانسپت مجزا و در دل یک سناریو قرار دارند
نکته مهمی که در این تبلیغات میتوان اشاره کرد بحث تبلیغات مقایسهای است که انواعی دارد و در تصویر اول (تبلیغ پپسی در مقابل کوکاکولا)تبلیغ مقایسهای منفی است که علیرغم عدم ذکر نام کالای رقیب، شکل قوطی به وضوح کوکاکولا بودن محصول را فریاد میزند که برای چنین تبلیغکنندهای مسئولیت حقوقی وجود دارد و تبلیغ تخریبی علیه کالای رقیب محسوب میشود.
It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!
عالی بود. در ایران هم کمپین «سن ایچ و دیگر هیچ» شرکت سن ایچ جواب دندان شکن تکدانه رو به همراه داشت که : «ولی هیچی تکدانه نمیشه».
امیدوارم در ایران هم این حجب و حیای ساختگی در رقابت برندها ازبین بره و اگر نمی توانند به طور مستقیم همدیگر رو زیر سوال ببرن، از متودهایی که شما آموزش دادید و مثلا در کمپین تکدانه بود بیشتر استفاده بشه.