تولید خبر و محتوای خوب یکی از بزرگترین دغدغه های کسب و کارهای کوچک و متوسط برای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی است. ما در اخبار رسمی، همواره به روش‌هایی فکر می کنیم که می تواند باعث تسهیل و سرعت بخشی به پروسه‌های روابط عمومی شما شود. بنابراین در یک ابتکار جدید و برای اولین بار در ایران، شروع به تهیه و پست قالب یا تمپلیت های خبرنویسی استاندارد در وبلاگ اخبار رسمی کرده‌ایم تا هر شرکتی، حتی آنهایی که بخش روابط عمومی ندارند و یا به خبرنگاران و تولیدکنندگان محتوا دسترسی ندارند، بتوانند به سادگی برای فعالیت‌های جاری کسب و کارشان خبر بنویسند. برای دیدن جزئیات ادامه مطلب را بخوانید.

چه ایده‌هایی برای تولید خبر با کیفیت داشتیم و داریم؟

ایده این امر زمانی شکل گرفت که از مدت‌ها قبل متوجه شدیم اگرچه در حال تهیه بهترین ابزار روابط عمومی برای کسب و کارهای کوچک و متوسط هستیم، در عمل مشکل اصلی از جایی قبل از نیاز به دسترسی به رسانه‌ها شروع می‌شود. جایی که شرکت‌ها اصولا باید خبر و یا محتوایی داشته باشند که بعد نیاز داشته باشند آن را در بین رسانه‌ها و خبرنگاران توزیع کنند.

ما عقیده داریم، هر نوع کسب و کاری هرچند خیلی کوچک، معدنی گرانبها از خبرها و داستان‌های دارای ارزش خبری است. به همین دلیل ابتدا با سوژه‌های خبرساز شروع کردیم. یعنی شروع کردیم به لیست کردن هر نوع خبری که یک کسب و کار می‌تواند تولید کند. این لیست ایده‌های خبرساز برای کسب و کارها (برای دیدن مقاله کلیک کنید) هر روز در حال افزایش است و تا امروز بیش از ۷۰ مورد را بر اساس تجربه‌مان لیست کرده‌ایم.

 اما می‌دانستیم که داشتن ایده کافی نیست. خیلی‌ها ممکن است ایده‌های خبرساز کسب و کارشان را بشناسند ولی یا بلد نباشند چگونه آن را بنویسند و یا اعتماد به نفس تبدیل آن به خبر را ندارند. وقتی به خیلی از شرکت‌های کوچک که سابقه تولید خبر نداشتند ایده‌های خبرسازشان را نشان دادیم و سپس یک یا دو خبر برای آنها نوشتیم، شاهد بودیم که نتیجه برای آنها باور کردنی نبود. به عبارتی، برایشان باور کردنی نبود که چه خبرهایی می‌توانند داشته باشند و آنقدر این خبرها جذاب هستند که حال به دنبال روش‌هایی برای انتشار و گرفتن بازخورد از آنها می‌گشتند.

 

استفاده از قالب یا تمپلیت‌های خبر آماده، راهی برای نگارش سریع خبر

برای اینکه این پتانسیل خبرسازی را به شرکت‌ها نشان دادیم، راه حل‌های مختلفی را بررسی کردیم. اما مشکل اکثر آنها این بود که برای شرکت‌هایی که تجربه چندانی در روابط عمومی و رسانه ندارند، بار هزینه‌ای داشت. شاید برون سپاری تولید خبر برای کسی مناسب باشد که قبلا و به طور مداوم از ابزار روابط عمومی و رسانه استفاده کرده است و اثر آن را دیده است. در واقع آنها هستند که حاضرند برای تولید محتوای با استاندارد بالای رسانه‌ای هزینه کنند. 

بنابراین به روش توسعه پذیرتر و حتی رایگان فکر کردیم. ده‌ها نمونه خارجی را مطالعه کردیم و ایده‌ها را با شرکت‌های کوچک که هم‌اکنون از خدمات ما استفاده می‌کنند مطرح کردیم. در نهایت به نتیجه خوبی رسیدیم و آن طراحی قالب‌های خبری آماده برای موضوعات مختلف بود و شروع به طراحی آن کردیم. با این قالب‌ها مثلا اگر شرکتی قصد شرکت در نمایشگاهی دارد و یا شرکت کرده است، می تواند به سادگی از چندین قالب خبر «حضور در نمایشگاه» استفاده کند و برای اینکار کافی است به چند سوال کوتاه جواب دهد و جواب‌ها را در جاهای خالی قالب خبر قرار دهد تا همانند یک معجزه، خبری آماده و دارای استانداردهای رسانه‌ای را به عنوان خروجی دریافت کند. سپس می‌تواند آن را بر اساس سلیقه‌اش ویرایش کند و یا تغییر دهد و از آن برای انتشار استفاده کند. البته فعلا این قالب‌های خبر را به تیتر و خلاصه خبر که مهمترین بخش‌های خبر هستند محدود کرده‌ایم اما در آینده بخش‌های متن خبر و قسمت پایانی را هم در قالب‌ها خواهیم آورد. ولی به جرات می‌گویم که اگر بتوانید در نوشتن تیتر و خلاصه خبرهای خوب با این روش مهارت پیدا کنید، نگارش سایر بخش‌های خبر برایتان بسیار ساده خواهد بود.

 

قالب‌های خبر آماده «اخبار رسمی» چه خصوصیاتی دارند؟

۱- در طراحی این قالب‌ها به راحتی استفاده توجه شده است.

۲- این قالب‌ها، همه یا اکثر عوامل خبری لازم یک خبر همچون «چه کسی»، «چه چیزی»، «چه زمانی»، «کجا»، «چرا» و «چطور» را در تیتر و خلاصه خبر خود لحاظ کرده‌اند.

۳- از استعارات و تشبیهات رایج در اخبار که باعث پیچیدگی و گمراه کردن خواننده می‌شود اجتناب شده است.

۴- از حقه‌های تیترها و خلاصه خبرهای گمراه کننده برای کشاندن خواننده به داخل مطلب دوری شده است.

۵- در طراحی این قالب‌ها به گونه‌ای عمل شده که خواننده با خواندن تیتر و خلاصه خبر، به هرآنچه که در مورد خبر باید بداند، دست می‌یابد.

۶- به استانداردهای بهینه سازی محتوا برای موتورهای جستجو توجه شده است تا با کلمات کلیدی ای همچون نام شرکت، نام برند، صنعتی که شرکت در آن فعالیت می‌کند و به طور کل کلمات کلیدی که باید با جستجوی آنها خبر نمایش داده شود، توجه شده است.

۷- به اطلاع رسانی دقیق به خوانندگان و دریافت کنندگان خبر، به خصوص خبرنگاران و رسانه‌ها توجه زیادی شده است. آنها باید به سرعت و در یک نگاه متوجه شوند که این خبر در مورد چیست و در مورد چه شرکتی است. بنابراین از گنجاندن هدف ثانویه و یا مخفی در بطن خبر اجتناب شده است. خبر همان چیزی است که رک و پوست کنده در تیتر و خلاصه‌اش مشخص است.

 

قالب‌های آماده خبر «اخبار رسمی» چگونه کار می‌کند؟

۱- موضوعی که می‌خواهید در مورد آن خبر بنویسید را پیدا کنید (اگر هنوز ایده‌ای ندارید، از مقاله ایده‌های خبر ساز استفاده کنید).

۲- قالب‌ خبری مناسب را پیدا کنید. مثلا اگر محصول جدیدی را به بازار ارائه کرده‌اید، سراغ قالب خبری «ارائه محصول جدید» بروید. (البته پروسه قراردادن قالب‌های خبری را به تازگی شروع کرده‌ایم و ممکن است تا زمانی که این آرشیو به حد قابل قبولی برسد زمان ببرد. قالب‌های خبری به طور متناوب بر روی وبلاگ اخبار رسمی قرار می‌گیرند. بنابراین اگر به دنبال قالب خبری می‌گردید و آن را پیدا نمی‌کنید، به ما ایمیل بزنید تا تهیه قالب آن را در دستور کار قرار دهیم)

۳- راهنمای آن قالب خبری را بخوانید. مثلا برای نوشتن خبر ارائه محصول جدید به بازار، باید «نام برند»، «نام محصول» و مزیت آن را بدانید. ممکن است در یک قالب خبری، مثلا ۵ تمپلیت خبری موجود باشد. هریک از آنها کارکرد خودشان را دارند. مثلا یکی برای موتورهای جستجو بهتر است و دیگری برای انتشار در خبرگزاری‌های رسمی کشور. ببینید کدام تمپلیت خبری برای هدف شما و رسانه‌ای که می‌خواهید خبرتان را در آن منتشر کنید بهتر است.

۴- کلمات کلیدی خبرتان را بر اساس راهنما بنویسید و آنها را در جاهای خالی متناظر قرار دهید.

۵- خبرتان را بخوانید و ممکن است بخواهید جای چند کلمه را عوض کنید و یا ویرگول و نقطه‌ای در جایی قرار دهید. دستتان در تغییرات تا جایی که دلتان می‌خواهد باز است. اما مراقب باشید اگر در خبرنویسی قوی نیستید قالب استاندارد را به هم نریزید. مثلا اگر عامل زمان را از خبر حذف کنید، دیگر خبرتان ارزش خبری‌اش را برای رسانه‌ها از دست خواهد داد.

۶- به دفتر روابط عمومی‌تان در اخبار رسمی وارد شوید (اگر ثبت نام نکرده‌اید، ثبت نام کنید و برای شرکت خود یک پروفایل بسازید). در قسمت «تولید محتوا» بر روی «مطلب جدید» کلیک کنید و قسمت‌های مختلف خبرتان، همچون تیتر و خلاصه خبر را در آن وارد کنید، عکس اضافه کنید و کمی به جزئیات خبرتان همچون درست کردن لینک‌ها بپردازید (اگر لازم است) و سپس خبرتان را برای انتشار به تحریریه ما بفرستید.

۷- خبرتان را می‌خوانیم و اگر اصلاحات و ویرایش جزئی لازم داشت بر روی آن انجام می‌دهیم، یا از شما خواهیم خواست بخش‌هایی را خودتان اصلاح کنید.

خوب خبر شما آماده انتشار در «اخبار رسمی» به عنوان خبر کسب و کار شما و سپس ارسال به سایر رسانه‌ها است.

 

یک مثال از اینکه این قالب‌های خبری چگونه کار خواهد کرد

این قالب را همین امروز آماده کرده‌ایم و برایش ده نمونه تمپلیت خبر نوشته‌ایم که در پستی جدا، به طور کامل به آن خواهیم پرداخت اما برای اینکه این پست تا حدی کاربردی‌تر شود بخشی از آن را در اینجا می‌آوریم. به طور کلی، هریک از قالب‌های خبری، دارای یک پست وبلاگ مجزا و به همراه چندین نمونه خواهند بود.

 

قالب خبر سخنرانی یکی از مدیران یک شرکت در یک مراسم

کلمات کلیدی: (به جای هربک از این کلمات کلیدی، کلمات کلیدی خودتان را بنویسید.)

{عنوان مراسم}: سمینار نوابغ فروش و بازاریابی
{مکان مراسم}: سالن همایش بین المللی صدا و سیما
{تاریخ مراسم} : ۲۸ آذرماه ۹۳
{نام سخنران}: رضا علی نیا
{سمت سخنران}: بنیانگذار شرکت آوید
{عنوان سخنرانی}: دیجیتال مارکتینگ
{موضوع اصلی سخنرانی} : تشریح موج آینده دیجیتال مارکتینگ در ایران و اصول برنامه ریزی برای استفاده از آن

 

 

تیتر: سخنرانی {نام سخنران} درباره {عنوان سخنرانی} در {عنوان مراسم}
خلاصه خبر (لید): {نام سخنران}، {سمت سخنران}، سخنران موضوع {عنوان سخنرانی} در {عنوان مراسم} در {تاریخ مراسم} بود که در {مکان مراسم} برگزار گردید و وی در این سخنرانی به {موضوع اصلی سخنرانی} پرداخت.

 

خروجی:

سخنرانی رضا علی نیا درباره بازاریابی دیجیتال در کنفرانس نوابغ فروش و بازاریابی
رضا علی نیا، از بنیانگذاران شرکت آوید، سخنران موضوع «بازاریابی دیجیتال» در سمینار نوابغ فروش و بازاریابی در روز ۲۸ آذرماه ۱۳۹۳ بود که در محل سالن همایش بین المللی صدا و سیما برگزار گردید و وی در این سخنرانی به تشریح موج آینده دیجیتال مارکتینگ در ایران و اصول برنامه ریزی برای استفاده از آن پرداخت.

 

تیتر: {موضوع اصلی سخنرانی} در {عنوان مراسم}
خلاصه خبر (لید): {عنوان مراسم} در {تاریخ مراسم} در محل {مکان مراسم} برگزار گردید و {نام سخنران}، {سمت سخنران}، سخنران موضوع {عنوان سخنرانی} در این مراسم بود که در طی آن به {موضوع اصلی سخنرانی} پرداخت.

 

خروجی:
تشریح آینده بازاریابی دیجیتال در ایران در کنفرانس نوابغ بازاریابی و فروش
کنفرانس نوابغ بازاریابی و فروش در ۲۸ آذرماه ۱۳۹۳ در محل سالن همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار گردید و رضا علی نیا، بنیانگذار شرکت آوید، سخنران موضوع «بازاریابی دیجیتال» در این مراسم بود که در طی آن به تشریح موج آینده دیجیتال مارکتینگ در ایران و اصول برنامه ریزی برای استفاده از آن پرداخت.

 

خوب فعلا تا اینجا فقط با ایده کلی قالب‌های خبری آماده آشنا شدید. به زودی منتظر انواع قالب‌های خبری در حوزه‌های مختلف باشید و اگر نظری دارید و یا به دنبال قالب خبری خاص هستید به ما اعلام کنید. راحتی کار و در نهایت موفقیت شما در دستور کار ماست.