چه بخواهید و چه نخواهید مقاله شما کپی می شود. این فقط مخصوص ایران نیست و در همه جای دنیا بحث سرقت ادبی و کپی رایت وجود دارد. زحمت زیادی برای تهیه یک مطلب متحمل می شوید تا با آن بازاریابی محتوایی و روابط عمومی بهتری ایجاد کنید و رنکینگتان در گوگل بالا برود، ولی دزدان بی شرمانه مطلب شما را می دزدند! خوش بختانه برای مقابله با این امر تکنیک هایی وجود دارد که با ۹ تکنیک و روش ذکر شده در این مطلب می توانید تا حد زیادی از سرقت محتوای اینترنتی مطالبتان جلوگیری کنید.
اگر برای اولین بار یا از طریق موتورهای جست و جو به این مقاله رسیده اید، فرض را بر این می گذارم که با اهمیت مقاله نویسی به عنوان یکی از مهم ترین ابزار های بازاریابی محتوایی یا Content Marketing آشنا هستید و اکنون به دنبال تکنیک های اجرای موفق آن هستید.
در دو مقاله قبلی در زمینه نگارش مقاله برای وب بر روی این دو موضوع کار کردیم:


بخش اول: نگارش مقالات مخاطب پسند در وب
بخش دوم: نگارش مقالات گوگل پسند (سئو)

با فرض این که دو مقاله قبلی را هم از نظر دور نخواهید داشت و نکات آن را در نگارش یک مقاله به کار می گیرید، باید مساله سارقان محتوا را هم در نگارش مقاله تان لحاظ کنید.

 

سارقان محتوای اینترنتی کیستند و چه آسیب هایی می توانند به شما بزنند؟

اگرچه سرقت «محتوای اینترنتی» از نظر ماهوی، با مقوله قدیمی تر «سرقت ادبی» کمی تفاوت دارد اما می توان مساله سرقت محتوا به معنای عام، را دنباله همان عارضه «سرقت ادبی» به معنای خاص، به شمار آورد. 

«سرقت ادبی» یا Plagiarism عبارت چندان جدیدی نیست و از زمانی که تولید محتوا در ژانر های مختلف ادبی شروع شد، نویسندگان و شاعران عموما با این مساله سرو کار داشتند و در طول تاریخ ادبیات جهان و ایران داستان ها و حتی پرونده های قضایی متعددی در این راستا به دادگاه ها ارجاع شده است که ماجرای مفصلی دارد. 

اما سرقت محتوای اینترنتی، مفهوم تقریبا جدیدی است. سارقان محتوای اینترنتی کسانی هستند که مقالات و مطالب وبسایت شما را بدون اجازه کپی کرده و ثمره فکر و دسترنج شما را به راحتی می دزدند و به نام خود بازنشر می کنند. ما خودمان هم در وبلاگ «اخبار رسمی» که مقالاتمان را خودمان می نویسیم و ویراستاری می کنیم با این پدیده روبه رو هستیم و خوب می دانیم که روند شکل گیری یک ایده و پرورش و نهایی سازی آن از فکر تا متن، چقدر دشوار است و چندین نفر ساعت ها وقت صرف آن می کنند. 

فرض کنید مقاله ای را با ایده ای ناب و جذاب و با صرف زمان زیاد تهیه کرده اید، آن را مخاطب پسند کرده اید، آن را سئو پسند و گوگل پسند کرده و منتشر کرده اید. حال دزدان اینترنتی ظرف چند دقیقه و بی هیچ زحمتی آن را کپی کرده و در سایت و وبلاگ خود قرار می دهند. آنها نه تنها از داخل مقاله کپی شده، لینکی به سایت شما نمی دهند بلکه حتی زحمت ذکر نام شما را به عنوان نویسنده  به خود نمی دهند.

گاهی اوقات  این سارقین، صاحبان «سایت های میکروسکوپی» هستند که مخاطب چندانی ندارند و این مساله شما را ناراحت نمی کند اما اعصاب خورد کنی واقعی جایی اتفاق می افتد که سایت «کپی کار» و سارق، رنکینگ، ترافیک و مخاطب بسیار بالاتری نسبت به شما دارد، تیم تکنیکی و سئوی قوی تری دارد و در نتیجه صفحات آن بسیار سریع تر از شما در گوگل ایندکس می شود. در واقع زحمت بسیاری برای تولید یک مقاله کشیده اید تا مخاطب شما  از طریق آن ارتباط موثری با شما برقرار کند و  در گوگل هم با کلمات کلیدی مرتبط بهتر دیده شوید، ولی با کپی مقاله شما به هیچ یک از اهداف مورد نظرتان دست نخواهید یافت. عصبانیت شما جایی بیشتر می شود که بعد از چند روز عنوان مقاله تان را در گوگل جست و جو می کنید و به جای سایت شما، چند سایت دیگر در صفحه اول گوگل جای می گیرند.

 

در ادامه، برای مبارزه با کپی های غیر قانونی، نکاتی را آموزش می دهیم و  به شما می گوییم  چگونه هنگام نوشتن مقاله، دزدان اینترنتی را در نظر داشته باشید و از همان اول به مقابله با آن ها بروید:

 

۱- نشان دهید که مطالبتان کپی نیستند و اصلی هستند:

سرقت در در دنیای اینترنت بسیار راحت تر از دنیای واقعی اتفاق می افتد و به یک مساله بدیهی بدل شده است. اما اگر شما در سایتتان مطالب اوریجینال و تولیدی منتشر کنید، در واقع تعداد زیادی از سایت های سارق مطلب را به خود جذب کرده اید. مهم این است که به مخاطب خود نشان دهید  «شما» واقعی هستند و کپی نیستید. آن ها آن قدر مطلب کپی و سرقتی خوانده اند که ممکن است با مطالب سایت شما هم سرسری برخورد کنند. با فرمت و شکل سایتتان این اطمینان را به او بدهید که حداقل شما در این بلبشو و آشوب رسانه ای، حرفی از خودتان دارید و با این کار او را وابسته به سایت و محتوای خود کنید.

 

۲- کپی کارها را گول بزنید:

بسیاری از کپی کارها خود تیم تولید محتوا و یا ویراستاری ندارند در واقع برای آنها سرعت و تعداد مهم است. بسیاری از آنها حتی مقاله تان را نمی خوانند و یا سرسری از متن می گذرند. حتی برخی کپی کارها انسان نیستند و ربات هستند و طوری برنامه ریزی شده اند که با آپدیت شدن هر مطلب در سایت شما، به طور خودکار آن را بر روی سایت دیگری کپی می کنند. بنابراین می توانید از این نقطه ضعف این سارقان استفاده کنید. برای این کار می توانید در داخل متن اشاره هایی به اسم خود و یا شرکتتان داشته باشید. کپی کارهایی که مطلب شما را نمی خوانند، ناخودآگاه اسم شما را کپی می کنند و وقتی مخاطب مقاله را در سایت آنها می خواند، به اسم شما و شرکتتان برخورد می کند و در نتیجه به بخشی از اهداف روابط عمومی خود دست یافته اید. در ضمن ممکن است خواننده مطلب اسم شما را در داخل مقاله استخراج کند و در گوگل جست و جو کند و در نتیجه به سایت شما برسد که به این کار هم به بخش دیگری از اهداف بازاریابی آنلاین خود رسیده اید.
مثال: در همین مقاله عبارت «وبلاگ اخبار رسمی» نام برده شده است. یا مثلا در مقاله «آموزش بازاریابی توسط لینکدین»‌، چند بار به اسم خودم و پروفایلم در لینکدین اشاره کرده ام.

 

۳- با لینک های داخلی کپی مقاله تان را سخت کنید:

وقتی برای تشریح بیشتر یک مطلب، از داخل مقاله تان به مقاله ای دیگر لینک می دهید کپی کار را آچمز می کنید. او یا باید آن بخش از مقاله شما یا لینک آن را حذف کند که در نتیجه مقاله را برای مخاطبش پیچیده و بی سر و ته می کند و یا باید به ناچار آن بخش از مقاله و لینک آن به مقاله دیگر شما را حفظ کند. بسیاری از سارقان حوصله چنین ویرایش هایی را ندارند و از آنجا که برای آنها عنصر اصلی زمان و سرعت است، وقتی برای این گونه ویرایش ها نمی گذارند. البته همان طور که در مقالات قبلی «مخاطب پسندی» و «گوگل پسندی» گفتم، تعداد این لینک ها باید در حدی باشد که مخاطب را آزار ندهد و موتورهای جست و جو را هم راضی نگه دارد.

 

۴- با مقالات سریالی کپی آنها را برای سارقین سخت کنید:

مقالات سریالی، چند مقاله هستند که همگی بر روی یک سوژه متمرکز هستند. ما در وبلاگ «اخبار رسمی» چند نمونه از این مقالات همچون «فرمانروایی محتوا» و همین سری مقالات «اصول نگارش مقالات آنلاین» را داشته ایم. این گونه مقالات ارجاعات زیادی به هم دارند و ممکن است برخی پیش نیاز برخی دیگر باشند تا مخاطب تمام عمق مطلب را درک کند. به همین دلیل است که کپی آن برای سارقین اینترنتی سخت است. یعنی ناچارند یا همه مقالات را منتشر کنند و یا این که یک مقاله تنها را به مخاطب خود عرضه کنند که با این کار مخاطب خود را گیج کرده اند.

 

۵- اسم خود و آدرس سایتتان را در بالا و پایین مقاله بیاورید:

بازهم این مساله ای است که می تواند فعالیت دزدهای اینترنتی را پیچیده کند. اگر آن سارق رباتی را برای کپی مطلب شما طراحی کرده، به طور خودکار این بخش ها نیز کپی می شود و اگر سارق یک فرد خاص باشد، ممکن است اسم شما را از روی مطلب برندارد. با ذکر مشخص و برجسته اسم در بالا و پایین مطلب، حداقل به او می گویید که شما خود کپی کار نیستید و این مقاله اصلی است و اگر می خواهد مطلب را کپی کند بهتر است اسم شما را هم کپی کند. این ذکر برجسته اسم در بسیاری از موارد جواب می دهد.

 

۶- مقاله خود را با یک «درخواست به اقدام» یا CTA مرتبط با خود پایان دهید:

پاراگراف نهایی مقاله اگرچه می تواند یک جمع بندی کلی از مطالب باشد، کارکرد دیگری هم برای شما دارد و آن درخواست از خواننده برای انجام عملی خاص است مثلا: ثبت نام در سایت، دانلود یک جزوه یا خواندن یک مقاله دیگر. این «درخواست به اقدام» یا Call To Action هرچه هست، باید برای سایت شما باشد و تلاش کند مخاطب را در سایت شما نگه دارد. فعلا سایر اهداف و فواید این امر را کنار می گذارم و به اثر آن در مبارزه با سارقان اینترنتی می پردازم. از آنجا که سارق ادبی اینترنتی کمتر زحمت ویرایش مقاله را به خود می دهد، اگر بخواهد پاراگراف آخر را حذف کند در واقع نتیجه گیری اصلی از مقاله را حذف کرده است و اگر آن را حفظ کند، آنگاه مخاطبش را به یکی سمت شما که یکی از اهداف بازاریابی شماست هدایت کرده است.  

 

۷- از یک بیانیه کپی رایت قوی در انتهای مطالب و یا فوتر سایت استفاده کنید:

بله قبول دارم که حتی به قسم و آیه هم متوسل شوید بازهم برخی مقالات ناب شما را می دزدند و با نام خود منتشر می کنند. بازهم می دانم که در ایران ستاندن حقوق معنوی اصلا امکان پذیر نیست و اگر کسی نه تنها مقالات، بلکه کتاب شما را هم بدزدد دستتان تا حد زیادی به جایی بند نیست. اما داشتن یک بیانیه کپی رایت قوی یا همان Copyright Statement اثر خود را برای بسیاری خواهد داشت. بهترین نوع بیانیه هم با توجه به شرایط ایران، بیانیه ای هست که هم بر وجهه قانونی و عواقب این امر تاکید داشته باشد و هم اخلاق و امانتداری را به کپی کار گوشزد کند. مثلا ما در «اخبار رسمی» در فوتر وبلاگ این جمله را به عنوان بیانیه کپی رایت آورده ایم:
علم را اشاعه دهید اما امانتدار باشید. لطفا مقالات وبلاگ اخبار رسمی را تنها با ذکر منبع و لینک به این وبلاگ منتشر نمایید.
Copyright © 2013-2014 Akhbar Rasmi Media Agency | All Rights Reserved

 

۸- از مکانیزم اعلام اصالت مطلب گوگل یا Google Authorship استفاده کنید:

سیستم اعلام اصالت مطلب گوگل یا Google Authorship یکی از جذاب ترین امکانات قرار گرفته در «گوگل پلاس» (Google Plus) است. اگر یک مقاله نویس آنلاین هستید حتما از این سیستم استفاده کنید. با فعال کردن Authorship به گوگل می گویید که شما نویسنده مقاله در سایتی هستید که به گوگل معرفی می کنید. برای استفاده از آن به یک اکانت گوگل پلاس نیاز دارید. پس اگر تا به حال در مورد داشتن یک اکانت گوگل پلاس شک داشتید، همین امروز اقدام کنید.

وقتی پروفایل گوگل پلاستان را ساختید، به قسمت «درباره» یا About پروفایل گوگل پلاستان بروید و در پایین آن یک باکس با نام Links می بینید. دکمه edit را بزنید و در قسمت «مشارکت کننده در ...» یا Contributor To آدرس وبلاگ یا وبسایتتان را بدهید. ممکن است گوگل مکانیزمی برای تایید این مساله داشته باشد و مثلا به ایمیل شما در وبلاگتان (مثلا به آدرس [email protected]) ایمیل بزند و سپس باید آن ایمیل را تایید کنید. در زیر تصویر پروفایل گوگل پلاس خودم را که به وبلاگ اخبار رسمی وصل شده است آورده ام:

اخبار رسمی، روش راه اندازی Google Authorship برای اعلام اصالت مطلب به گوگل و جلوگیری از سرقت ادبی مقالات آنلاین

روش راه اندازی Google Authorship برای اعلام اصالت مطلب به گوگل و جلوگیری از سرقت ادبی مقالات آنلاین

 

با فعال کردن Google Authorship ، پروفایل گوگل پلاس شما به وبلاگ یا وب سایتتان وصل می شود و گوگل مطمئن می شود که نویسنده مقالات آن وبلاگ شمایید. این کار نه تنها باعث اطمینان یافتن از ثبت شما به عنوان نویسنده اصلی آن مطلب در گوگل می شود، بلکه وقتی مطلب شما در نتیجه جست و جوها نمایش داده می شود، عکس شما (اگر استانداردهای گوگل را داشته باشد) و اسم شما  به عنوان نویسنده مطلب در کنار آن نمایش داده می شود.

 

۹- سرعت ایندکس شدن مطالب سایتتان را بالا ببرید:

یکی از ترفندهایی که برخی کپی کارهای حرفه ای برای افزایش رنکینگ سایت خود انجام می دهند این است که  آن قدر سریع مطلب شما را کپی می کنند و آن را به گوگل به عنوان مطلب خود معرفی می کنند که گوگل شما را به عنوان سایت کپی کننده جریمه می کند. دلیل این امر این است که گوگل با سرعت بالاتر و فاصله زمانی کمتر به سایت آنها سر می زند یا آنها را Crawl می کند و در نتیجه مطالب سایت کپی کار خیلی سریع تر در گوگل ایندکس می شوند. اگر عمر وبلاگ شما زیاد نباشد، تعداد و نظم برنامه تولید محتوایتان پایین باشد و یا هنوز لینک های خوبی برای خود نساخته باشید و در واقع اعتبار گوگلی شما کم باشد، این احتمال سرعت ایندکس شدن پایین وجود دارد. این امر می تواند شما را به راحتی قربانی سرقت اینترنتی کند.

برای اینکه سرعت ایندکس وبلاگ خود را بالا ببرید از روش های زیر استفاده کنید:

  • به برنامه تولید محتوایتان نظم بدهید.
  • سرعت قرارگیری مطالب را بالا ببرید. مثلا اگر الان هفته ای دو مطلب در وبلاگتان دارید این را به چهار مطلب برسانید. اگر روزی یک مطلب منتشر می کنید، آن را به دو مطلب برسانید. لازم نیست همه مطالبتان آن قدر کامل باشد و می توانید نکته نویسی و یا مقالات ترجمه کوتاه را هم اضافه کنید. برای گوگل زمان های آپدیت شدن مطالبتان بسیار مهم است.
  • از ابزار تحلیل سایت «وب مستر تولز گوگل» (Google Webmaster Tools) و «گوگل آنالیتیک» (Google Analytics) استفاده کنید. این ابزار به خودی خود باعث می شود در گوگل به عنوان یک سایت رسمی ثبت شوید و می توانید از ابزار تحلیل آنها همچون زمان هایی که موتور گوگل به سایت شما وارد شده استفاده کنید.
  • از مشاوره یک سئو کار حرفه ای استفاده کنید تا از نظر فنی، هم خوانی سایت شما با استانداردهای گوگل و سایر موتورهای جست و جو را چک کند.
  • هرگز به کسانی که ادعا می کنند با دریافت پول از شما، رنکینگ شما را بالا می برند اعتماد نکنید. بسیاری از آنها از روش های قدیمی برای ساخت لینک های بدلی و تقلبی به سایت شما استفاده می کنند که اگرچه در کوتاه مدت رشد خوبی را تجربه می کنید ولی در بلندمدت و با آپدیت شدن الگوریتم های جدید گوگل، جریمه می شوید و هرچه کاشته اید را بر باد خواهید داد.

 

در نهایت این که با رعایت این نکات تا حد زیادی خود را در برابر آسیب سارقان ادبی اینترنتی از محتوای با ارزشتان ایمن کرده اید و یا آسیب های آن را به حداقل رسانده اید. در مقاله بعدی من در وبلاگ اخبار رسمی در زمینه «اصول نگارش مقاله آنلاین» خواهید خواند که همه کپی کارها بد هم نیستند و اتفاقا دوست خواهید داشت که مطالب شما توسط سایت های معتبر هم رشته خودتان با ذکر نام و لینک کپی شود. در آن مقاله در مورد تکنیک ها و روش های اجرایی خواهیم گفت که بتواند به مقالات شما قابلیت راهیابی به این سایت های دوست را بدهد.

نویسنده: مجید کثیری

 

 مقالات مرتبط:

اصول نگارش مقاله آنلاین – بخش اول: چگونه مقالاتی مخاطب پسند بنویسیم؟

اصول نگارش مقاله آنلاین – بخش ۲: ده اصل بهینه سازی مقاله برای موتورهای جستجو