فرمانروایی محتوا - بخش ۱: محتوا چیست
اخیرا بحث های زیادی در مورد محتوا و بازاریابی محتوایی مطرح شده است تا اندازه ای که آن را «پادشاه و فرمانده بازاریابی دهه حاضر می نامند». اصولا محتوا چیست؟ از کجا باید کسب و کارها محتوا بدست بیاورند؟ کپی کنند یا تولید کنند؟ چگونه می توان محتوا تولید کرد؟ آیا بازاریابی محتوایی نوعی خاص و جدید از بازاریابی است؟ اصلا این نوع بازاریابی چرا به وجود آمده؟ برای چه کسب و کارهایی مفید است؟ نقش تولید محتوا در روابط عمومی چیست؟ اگر دنبال یافتن جواب این سؤالات هستید این مقاله و چند مقاله بعدی من را در بلاگ اخبار رسمی مطالعه کنید.
محتوا چیست؟
قبل از پیدایش وب ۲ و رسانه های اجتماعی (Web 2.0 & Social Media) و استفاده فراگیر کسب و کارها از قابلیت های اینترنت و چند رسانه ای، محتوا یا Content بیشتر در قالب مقاله، خبر، گزارش های متنوع و گاهی عکس و از طریق رسانه های چاپی نظیر روزنامه و مجله عرضه می شد. طبیعی است که حیطه جغرافیایی و مخاطبان این نوع رسانه ها محدود بوده و هست. ولی با پیدایش امکانات رسانه های اجتماعی و افزایش نسبی ضریب نفوذ اینترنت در جهان، انواع مختلفی از محتوا تنوع پیدا کرد و جالب تر اینکه استقبال عموم از این انواع جدید آن بسیار زیاد بوده است.
انواع محتواهایی که هم اکنون در جهان فراگیر شده است عبارتند از:
- مقاله (Articles)
- خبر رسمی (News release)
- اینفوگرافیک (Infographic): اینفوگرافیک از تلفیق دو کلمه اینفو (Info) به معنای اطلاعات و گراف به معنای تصویر تشکیل شده و رسالت آن به تصویر کشیدن حجم اطلاعات نسبتا بالا در قالب نمودارهای گرافیکی جذاب است که هم میزان جذب اطلاعات را افزایش می دهد و هم مطالعه این حجم اطلاعا را لذت بخش می کند. (اگر می خواهید اطلاعات کاملی از اینکه اینفوگرافیک چیست و چگونه تهیه می شود داشته باشید، مقاله بعدی من را بخوانید)
- ویدیو: جالب است بدانید که پیش بینی ها نشان می دهد، موج بعدی بازاریابی در جهان بر مبنای ویدیو خواهد بود.
- پادکست (Podcast): پادکست یک فایل صوتی است که معمولا بین ۱۵ تا ۶۰ دقیقه در مورد یک مطلب یا پدیده با روشی جذاب یا از یک زاویه دید جدید اطلاعاتی را ارایه می کند. این نوع محتوا برای مخاطبانی که وقت مطالعه کافی ندارند توصیه می شود. ضمن اینکه بطور کلی تاثیر محتوای کلامی بیشتر از نوشتاری است چون لحن و استرسهای آوایی را نیز منتقل می کند.
- کتاب الکترونیکی یا E-Book: این نوع محتوا یکی از پرکاربردترین و موثرترین نوع در فرهنگ سازی، آموزش و برندسازی در بازار تخصصی کسب و کارها می باشد. ضمن اینکه از این نوع محتوا می توان در انجام مسئولیتهای اجتماعی شرکت (Corporate Social Responsibilities) در زمینه آموزش استفاده کرد.
- خبرنامه Newsletter: این نوع محتوا برای ایجاد و حفظ ارتباط با مخاطبان توصیه می شود. خبرنامه می تواند شامل اخبار شرکت، مطالب علمی، موفقیت های مشتریان بواسطه استفاده از محصول و خدمات شرکت و غیره باشد.
کانالهای توزیع محتوی آنلاین چیست؟
حال فرض کنید شما برای شرکت تان کلی مطلب و محتوا از انواع مختلف تهیه کرده اید، چگونه باید آنها را به مخاطبتان انتقال دهید که موثر باشد؟
- وبلاگ: بلاگ یا همان وبلاگ یکی از بهترین کانالهای ارتباط با مخاطبان است. شما می توانید تقریبا همه نوع محتوا را اعم از خبر، مقاله، اینفوگرافی و غیره را در وبلاگتان ارایه کنید. جالب اینکه موتورهای جستجو به وبلاگهایی که محتوای تولیدی و با کیفیت دارند، رتبه بالایی می دهد و احتمال نشان دادن بلاگ فعال شرکت شما در صفحات اول گوگل پس از ۳ الی ۶ ماه بسیار بالاست. حتما همین امروز برای کسب و کارتان یک وبلاگ فعال با دامین شرکتتان ایجاد کنید.
- اخبار رسمی: اخبار رسمی یا همان News release به فرآیند انتشار و توزیع محتوای شرکت شما به خبرنگاران، رسانه ها، وبلاگ نویسان و افراد تاثیر گذار در رسانه های اجتماعی اطلاق می شود. این کار برای اولین بار در ایران بصورت یک پلتفرم توسط آژآنس رسانه «اخبار رسمی» در اختیار شرکتها قرار گرفته است. البته مانند بکارگیری هر استراتژی در کسب و کار، در زمینه بکارگیری روش تولید و توزیع خبر رسمی، باید از قواعد و اصول آن تبعیت کنید. (برای اطلاعات بیشتر به مقاله «چگونه یک خبر رسمی خوب تهیه کنیم» و «چهار بخش حیاتی که باید در اخبار شرکتتان قرار دهید» از تیم اخبار رسمی مراجعه کنید)
- رسانه اجتماعی یا Social Media: انقلاب رسانه های اجتماعی سرعت و نحوه اطلاع رسانی را در جهان دگرگون کرده است. حتما برای شرکتتان یک صفحه در رسانه های اجتماعی مورد نظرتان بسازید و محتوای خبری، علمی و حتی تفریحی (متناسب با مخاطبانتان) را به اشتراک بگذارید. من در مقالات بعدی در مورد استراتژی های تولید محتوی برای رسانه های اجتماعی توضیحاتی با جزییات کافی ارایه خواهم کرد.
- ایمیل Email: ایمیل یک ابزار مفید برای حفظ ارتباط (نه برقراری ارتباط) و ارسال خبرنامه ها، کتاب های الکترونیکی و اخبار به لیست ایمیل موجود از مخاطبانتان می باشد. من به هیچ عنوان ارسال ایمیلهای انبوه تبلیغاتی را برای توزیع محتواهای شرکتتان توصیه نمی کنم. خبرنامه ایمیلی فقط و فقط باید به افرادی که در سایت شما ثبت نام کرده اند و تمایل به دریافت این مطالب را داشته اند ارسال شود، ضمن اینکه تعدد و زمان ارسال نیز باید طوری باشد که ذهنیت بد و مزاحمت ایجاد نکند.
- سایتهای به اشتراک گذاری ویدیو یا Video Sharing sites: سایتهای نظیر YouTube و آپارات برای به اشتراک گذاری ویدیو های تولید توصیه می شوند.
چند توصیه خیلی مهم:
- به خاطر داشته باشید تولید و توزیع محتوا باید هم راستا با استراتژی ها و اهداف سازمان باشد. تولید توزیع محتوای بدون برنامه برای کسب و کار شما مضراست.
- از تولید و توزیع محتوای بی کیفیت (هر چند در راستای اهداف و استراتژی های سازمان) بپرهیزید. وقتی محتوایی از کانالهای متعلق به شما و با برند شما (Branded Content) ارائه می شود، باید صحیح، با کیفیت و معتبر باشد در غیر اینصورت تاثیر منفی ایجاد می کند.
- کانالهای موثر و مرتبط را برای انتشار محتوا انتخاب کنید. برای مثال اگر هدف شما ایجاد یک موج خبری است، بهتر است از اخبار رسمی استفاده کنید.
- برنامه مناسب برای تولید محتوا داشته باشید و از تقویم برنامه ریزی مناسب استفاده کنید. (گفتنی است تقویم اختصاصی آژانس رسانه اخبار رسمی در زمینه برنامه ریزی تقویم تولید محتوا به رایگان در همین وبلاگ قرار داده شده است که برای دانلود آن می توانید از این لینک استفاده کنید)
- تولید محتوا نوعی بازاریابی نیست! محتوا ابزاری است برای روابط عمومی و بازاریابی موثر. در واقع تولید و توزیع محتوا از استراتژی های ارتباطی (communication strategies) سازمان نشات می گیرد و خروجی فرآیند تولید محتوی بعنوان ورودی برای فعالیت های بازاریابی و روابط عمومی مورد استفاده قرار می گیرد.
از شما دعوت می کنم تا با عضویت در مجله هفتگی روابط عمومی و برند «اخبار رسمی»، مقالات هفتگی اینجانب و سایر همکاران را در این زمینه را به سادگی دنبال کنید. در ضمن خوشحال می شوم پاسخگوی سوالاتتان در بخش دیدگاه ها باشم و یا از نکات آن برای مقالات بعدی ام در این زمینه استفاده نمایم.
لینک مرتبط:
فرمانروایی محتوا – بخش ۲: اینفوگرافیک چیست و چهار مرحله ساخت و استفاده از آن
اشتراک گذاری ویدیو هم میتونه خیلی کمک کنه در این باره