۳ ویژگی مهم شبکه سازی که کارآفرینان باید از آنها بهره گیرند
اگر میخواهید سریع حرکت کنید تنها بروید اما اگر قصد طی کردن مسیرهای طولانی را دارید، آن را با همراهی افراد دیگر انجام دهید.
اولین چیزی که با شنیدن اصطلاح شبکه سازی برای کسب و کار به ذهنتان میرسد چیست؟ وقتی این سوال را از افراد مختلف و مشتریان خود بپرسید پاسخ های متعددی خواهید شنید که تنها تعداد محدودی از آنها مثبت هستند و به ملاقات افراد جدید و یادگیری مهارتهای نو اشاره دارند.
بسیاری از افراد به صراحت اعلام میکنند که از شبکهسازی متنفرند چون مجبورند ساعتها از وقت خود را به صحبت با افراد ناشناسی صرف کنند که در مورد خود و مهارتهایشان بحث میکنند. هر چند شبکهسازی یکی از مهمترین بخشهای توسعه هر کسب و کاری است اما جالب اینجاست که اکثر افراد دید منفی در مورد آن دارند.
با این وجود بسیاری از افراد موفق شبکهسازی را یکی از مهمترین ابزارها برای توسعه شخصی و حرفهای خود میدانند که در ادامه ۳ مورد از مهمترین آنها را با هم مورد بررسی قرار می دهیم:
۱) شبکه سازی فقط در کنفرانسها و رویدادها به وقوع نمیپیوندد
بر خلاف تصور بسیاری از افراد که فکر میکنند شبکهسازی حتماً باید در سالن کنفرانس برگزار شده و با غذا و نوشیدنیهای مختلف همراه باشد، شبکهسازی میتواند در زمانی نامشخص و در مکانهای مختلفی مثل باشگاه ورزشی و حتی در حین پیادهروی با دوستان و یا حین انجام کارهای داوطلبانه نیز انجام گیرد. برای شبکهسازی کافیست ابتدا فعالیتها و گروههای مورد علاقه خود را بیابید و با پیوستن به آنها و مشارکت با آنها به شکلی ساده و با اعتماد به نفس بیشتر به شبکهسازی پرداخته و حس خوبی با این کار در خود ایجاد کنید.
۲) برای خود اهداف خاص و قابل بررسی تعیین کنید
رهبران موفقی که از شبکهسازی در موفقیت کسب و کار خود بهره بردهاند، میدانند که در ابتدا باید اهداف خاص و نتایج ملموسی برای خود تعریف کنند تا از این طریق بتوانند شبکهسازی خود را به شکلی سازمانیافته پیش ببرند که در ادامه گامهایی که برای این منظور باید طی شوند را با شما به اشتراک میگذاریم.
- در ابتدای هر ماه در تقویم شخصی خود تعداد رویدادهایی که امکان حضور در آنها را دارید مشخص کنید. توجه داشته باشید که این رویدادها میتوانند بر اساس تعهدات شخصی و یا کارهای دیگر شما انجام گیرند.
- پس از تعیین هدف خود و تعداد رویدادهایی که قصد شرکت در آنها را دارید، گروهها و سازمانهایی که می خواهید به شبکهسازی با آنها بپردازید را تعیین کنید.
اکنون زمان آن است که از خود بپرسید که هدف شما از این شبکهسازی چیست تا بتوانید به اهداف شناخته شدهی خود دست یابید. به عنوان مثال در ادامه چند مورد از اهداف افراد مختلف از شبکهسازی آمده است:
- ملاقات با افراد جدید
- تجدید دیدار و ادای احترام به افرادی که از قبل آنها را میشناسید
- ترویج کسب و کار فعلی
- پیدا کردن افراد برای تشکیل تیم
به منظور بررسی دقیق اهداف شبکهسازی خود بهتر است در پایان هر ماه نگاهی به یادداشتهای خود بیاندازید تا میزان دست یابی به اهداف خود را تعیین کنید.
طی کردن این مراحل به شما کمک خواهد کرد که از حداکثر زمان و انرژی خود استفاده کنید و دیگر نیازی به حضور در تمام رویدادهای برگزار شده نداشته باشید. در عوض تنها با شرکت در چند رویداد مشخص به تمام اهداف تعیین شدهی خود دست بیابید.
۳) پیگیری ارتباطات موجود کسب و کار
اگر به دنبال ارتباطات و ملاقاتهای مثمرثمر هستید باید ملاقاتهای خود را چه کاری باشند و چه شخصی معنادار شکل دهید. اگر این کار را انجام ندهید تمام ملاقاتهای مهم شما در طی چندین ماه فراموش خواهند شد و این برای کسب و کار شما مطلوب نخواهد بود. در ادامه چند مورد از کارهایی که بهترین شبکهسازان برای موفقیت خود انجام میدهند را با هم بررسی میکنیم:
- پس از مشخص شدن لیست افرادی که دوست دارید در شبکهسازی شما حضور داشته باشند پرسشنامهای در رابطه با کسب و کار خود ترتیب دهید و هر اطلاعاتی که به نظر مهم میرسد را به لیست خود اضافه کنید.
- پس از اولین ملاقات با افراد مورد نظر خود از طریق ایمیل این ملاقات را پیگیری کنید. به جای ارسال ایمیلی که در آن صرفاً از طرف مقابل بابت وقتی که برای شما گذاشته است تشکر میکند ایمیل خود را با افزودن جزئیاتی از ارتباط و ملاقات خود بهبود ببخشید.
- هر سه ماه یک بار به بررسی رابطههای موجود خود بپردازید و تغییرات لازم را بر روی آن اعمال کنید. به منظور بهبود روابط خود میتوانید به افرادی که در ارتباط هستید گاهی یادداشت سلام و تبریک ارسال کنید و یا منابع مفید را با آنها به اشتراک بگذارید و یا آنها را به شرکت در رویداد خاصی دعوت کنید.