نکاتی که در روابط عمومی اپل یاد گرفتم؛ گفتههای کامرون کریگ مدیر روابط عمومی اپل
در سالهای 1999 تا 2007، هر مصاحبهی مطبوعاتی که برای اپل نوشته میشد، بلافاصله (دقیقا در روزهای چهارشنبه) در برترین نشریات روز از جمله HBR منتشر میشد. در آن زمان مسئول روابط عمومی اپل، کامرون کریگ - Cameron Craig بود، اما خود او اذعان میکند که استیو جابز به صورت مستقیم بر نحوهی فعالیت آنها نظارت داشت و بدون تائید نهایی وی امکان ارسال هیچ مطلب و خبری وجود نداشت.
اپل با نوآوریهای پیشگامانه و بازاریابی استادانهی خود توانست به یکی از شرکتهای بزرگ تاریخ تبدیل شود. جالب است بدانید روابط عمومی آن نقش بزرگی در این موفقیت ایفا کرده است. کامرون کریگ مسئول روابط عمومی اپل اخیرا متنی برای HBR نوشته و در آن درسهایی که طی سالهای متمادی از روابط عمومی اپل یاد گرفته را بیان میکند. در ادامهی این مقاله ترجمهی متن وی را میخوانید.
از سال 1999 همکاری مستقیم و تمام وقت خود را با اپل آغاز کردم. در این مدتی که با اپل همکاری میکردم، امکان فعالیت در روابط عمومی بسیار سخت بود، بسیاری از اخبارهایی که برای شرکت ما تولید میشد از طرف خود روزنامهنگاران بود که اغلب ما را در شرایط سختی قرار میدادند. اما ما تلاش زیادی کردیم و در نهایت هم نقش موثری در موفقیت شرکتمان بازی کردیم.
سادگی مهمترین اصل در روابط عمومی و ارتباطات است
اگر شما میخواهید خبررسمی شرکت خود را منتشر کنید به هیچوجه نباید از اصطلاحات مخصوص یک صنف خاص، پیچیده و یا کلیشهای صحبت کنید. اگر چنین متنی بنویسید در فرآیند ویرایش حذف خواهند شد و امکان دیرکرد در انتشار خبر شما وجود دارد. متن خبر خود را طوری بنویسید که اگر مخاطبی ۴ سطح پایینتر از شما قرار داشته باشد نیز متوجه موضوع شود. استیو جابز روی این موضوع خیلی تاکید داشت و همواره به ما توصیه میکرد تا سادگی را نه تنها در طراحی محصولات بلکه در همهی امور اپل مدنظر داشته باشیم. هر چه متن سادهتر و قابلفهمتر بنویسید افراد بیشتری آن را خواهند خواند.
برای وقت روزنامهنگاران ارزش بسیاری قائل شوید
ما تنها به هنگام رونمایی از مهمترین محصولات و رویدادهایمان پوشش رسانهای انجام میدادیم. بروزرسانیهای نرمافزاری، تغییر پرسنل و رونمایی از برخی محصولات به سختی به مرحلهی عمومی شدن میرسیدند. در واقع در بسیاری از مواقع این مردم بودند که به دنبال دریافت اخبار ما بودند. با اتخاذ این رویکرد، خبرنگاران و روزنامهنگاران همواره میدانستند زمانیکه با آنها تماس میگیریم چیزهای باارزشی برای گفتن داریم.
حتما قبل از انتشار اخبارتان جلسهای با خبرنگاران ترتیب دهید
قبل از اینکه مدیران مصاحبهای انجام دهند و محصولات را برای بررسی ارسال کنیم، خبرنگاران تاثیرگذار را برای شرکت در جلسه خصوصی با آنها دعوت میکردیم تا محصولات اپل را بررسی کنند. ما برای آنها این امکان را فراهم میکردیم تا با جزئیات کامل محصول ما آشنا شوند. پس از مصاحبه نیز از خبرنگاران پیگیری میکردیم تا در صورتیکه سوالی مطرح بود بپرسند و در صورت نیاز برای آنها پشتیبانی فنی فراهم کنیم.
متمرکز بمانید
ماموریت و یا هدف غایی شرکت اپل این بود که داستانهای ما نوآورانه بودن محصولات را نشان دهند و به مخاطبان این دید را بدهند که خلاقیت میتواند در جهان تغییرات گستردهای ایجاد کند. هر زمانی که ما میخواستیم داستان جدیدی منتشر کنیم، آن را تجزیه و تحلیل نموده و تلاش میکردیم تا در جهت چشمانداز شرکتمان باشد. هر زمان که داستانید از این چشم انداز دور میشد، از انتشار آن جلوگیری میکردیم. به نظرم این رویکرد در طول زمان بیشترین تاثیر را بر شرکت ما داشت.
تلاش کنید تا به عنوان یک متخصص در حوزهای که فعالیت میکنید، شناخته شوید. پیام کلیدی خود را تعریف کرده و متناسب با آن در مسیر موفقیت گام بردارید.
تاثیرگذاران رسانهای را اولویتبندی کنید
ما با لیست طولانی از خبرنگاران و روزنامهنگاران کار نمیکنیم. در عوض ما تعداد نسبتا کمی از خبرنگاران شناخته شده داریم و معتقدیم که هر چه با تعداد کمتری کار کنیم فعالیتهای اضافی مثل هدر رفتن زمان برای آشنایی و دیگر مسائل کاهش خواهد یافت. با پنج تا ده رسانهی مشهور که مطمئن هستید به خوبی اخبار شما را پوشش خواهند داد هماهنگ شوید و از آنها بخواهید تا اخبار شما را منتشر کنید.
نکتهی مهمی که بیشتر از همهی مواردی که در بالا اشاره کردم ارزشمند بود، این است که به برند خود احترام بگذارید. این بزرگترین درسی بود که این سالها از اپل یاد گرفتم. برند شما بزرگترین دارایی شما است و باید از آن محافظت کنید.