اگر به طور منظم اخبار خوب، با کیفیت و دارای ارزش خبری برای رسانه ها ارسال می کنید و آنها اخبارتان را بازتاب نمی دهند، نمی توانید دست روی دست بگذارید. در این مقاله به راهکارهای جایگزین، از جمله  به ۵ رسانه نوین و موثر برای انعکاس اخبارتان پرداخته شده است که حتی می توانند اثرات فراتر از انتظاری به نسبت رسانه های سنتی برای روابط عمومی، برندسازی و حتی بازاریابی شما داشته باشند.

در فضای رسانه کشور دو نوع مقاومت در برابر انتشار اخبار شرکت های خصوصی و کسب و کارهای کوچک و متوسط از طرف رسانه ها وجود دارد. یکی به دلیل عدم آشنایی خود شرکت ها با پروسه تولید و توزیع اخبار با کیفیت و مناسب کار در رسانه هاست و دیگری به عللی است که از طرف رسانه ها به خصوص رسانه های سنتی و چاپی است که تمایلی به انتشار اخبار شرکت های کوچک و متوسط ندارند. حل این دلایل ثانویه نیازمند تغییر در فضای رسانه کشور است ولی شما نمی توانید تا آن موقع از فعالیت های روابط عمومی و خبرسازی تان دست بکشید و متوقف شوید.

با توجه به مسائل فوق و تجربه رسانه ای که در همکاری با شرکت ها و رسانه ها داشته ام، اگر بخواهم دلایل عدم انتشار اخبار ارسالی تان در رسانه ها را در دو دسته به صورت لیست دسته بندی کنم، این دو دسته هستند:

 

الف - دلیل عدم انعکاس و بازتاب اخبارتان خود شما هستید:

قبلا در مورد اینکه چرا اخبار شما در رسانه ها بازتاب نمی یابد، در مقاله ای در همین وبلاگ، به طور تفصیلی با عنوان «چرا اخبار شما راهی سطل زباله خبرنگاران می شود» پرداخته ام. اما اگر بخواهم آنها را بسیار خلاصه کنم، می توان موارد زیر را برشمرد:

  • اخبارتان دارای ارزش خبری نیست
  • در اخبارتان اصول نگارش خبر را رعایت نمی کنید
  • اخبارتان بیش از حد بار تبلیغاتی دارد
  • سبک نگارش مطلبتان با سبک آن رسانه متفاوت است

 

ب - دلیل عدم انعکاس و بازتاب اخبارتان، مقاومت رسانه ها و فرهنگ کاری آنهاست

این دلایل سوژه اصلی بحث این مقاله نیست و در اینجا به دنبال ارائه راهکار جایگزین هستیم ولی دانستن برخی از آنها بد نیست. فرض کنید شما تمام استانداردهای تولید خبر را رعایت کرده اید و اخبارتان که دارای ارزش های خبری یا News Value های خوبی است را برای رسانه ها ارسال کرده اید. بعد از چند بار توزیع خبر متوجه می شوید که برخی رسانه ها اگرچه اخباری مشابه با کار شما را پوشش می دهند، اما اخبار شما را منعکس نمی کنند. دلیل این امر از سوی رسانه ها می تواند موارد زیر باشد:

  • آنها به دنبال جذب آگهی از شما هستند (اگر به ما آگهی بدهید، اخبار شما را هم منتشر می کنیم).
  • آنها به دنبال انتشار اخبارتان از طریق رپورتاژ هستند (ما مطلبی که اسم شما در آن باشد را فقط به عنوان رپورتاژ می شناسیم و باید برای خرید باکس متناسب با آن پول بدهید).
  • آنها با رقبایتان قرارداد آگهی دارند (ما با رقبایتان قرارداد آگهی داریم و پول خوبی می گیریم و نمی توانیم اخبار رقبایشان را پوشش دهیم).
  • آنها شما را کوچک می پندارند (درست است که شما اخبار و مطالب خوبی دارید ولی چرا شرکت کوچکی مثل شما باید برای مخاطبان ما مهم باشد؟)
  • آنها نمی توانند شرکت های ایرانی را لایق خبرسازی بدانند (تا وقتی اخبار شرکت های معتبری همچون اپل و سامسونگ و سونی و بنز هست که به رایگان در مورد آنها مطلب بنویسیم، چرا اخبار شرکت های ایرانی را کار کنیم و دردسر هم برای خودمان درست کنیم).

 

البته مطالب فوق مخصوص همه رسانه ها نیست و شاید اصلا نباید به این فکر کنید که اگر خبر شما در رسانه منتشر نشد، دلیل آن کدامیک از عوامل فوق است. در واقع این مساله به سیاست های اقتصاد رسانه هم ممکن است برگردد. هر رسانه ای سیاست های درآمدزایی خود را دارد که مساله ای داخلی است. ما برخی از این عوامل را گفتیم که تا حدی با فضای برخی رسانه ها آشنا شوید و بتوانید راه حل های بهتری را برای ایجاد بازتاب رسانه ای ایجاد کنید.

اشتراک مجله روابط عمومی و برند اخبار رسمی

جایگزین ها: اگر دلیل عدم انتشارتان شما نیستید چه کار باید بکنید؟
مسلما ارتباط سازی با رسانه ها تا اخبار شما را لایق انعکاس در رسانه خود بدانند امری زمانبر است. مطمئن باشید اگر دلایلی که از طرف شما برای عدم انتشار اخبارتان می تواند وجود داشته باشد را حذف کنید، این اتفاق به مرور زمان می افتد و اخبار شما در نهایت به رسانه های سنتی هم راه می یابد. اما تا آن زمان نمی توانید بیکار بنشینید و باید پیام خود را از طریق رسانه ها به گوش مخاطبانتان برسانید. هرچند هیچ رسانه ای جایگزین کامل رسانه دیگر نیست و شما باید سبدی از رسانه های مکمل را تشکیل دهید اما در زیر پنج رسانه را به شما معرفی می کنیم که در نبود رسانه های سنتی، حتی بهتر از آنها می توانند باعث بازخورد اخبارتان نزد مخاطبانتان شوند:

 

۱- وبلاگ شرکت:
به محض شنیدن کلمه وبلاگ ممکن است اولین چیزی که به نظرتان بیاید، صفحات خشک و بی روح سرویس دهنده های وبلاگ داخلی باشد که اکثر آنها همچون دفترچه خاطرات آنلاین عمل می کنند.
این همه واقعیت نیست. در واقع برای استفاده از وبلاگ حتما مجبور نیستید از یکی از سرویس دهنده وبلاگ داخلی همچون بلاگفا و پرشین بلاگ یا خارجی آن همچون بلاگر استفاده کنید. شما می توانید یک بلاگر باشید بدون اینکه به این سرویس دهنده ها روی بیاورید.
شاید برایتان قابل باور نباشد که یک وبلاگ خوب طراحی شده که بر روی دامین شرکت شما و به طور مستقل عمل می کند، می تواند نه تنها به بهترین رسانه شما برای انتقال پیامتان بدل شود، بلکه می تواند موتور کسب ترافیک به وبسایت شما و در نتیجه کسب درآمد از بازدیدکنندگان نیز باشد.
برای درک این حقیقت که بلاگینگ (بلاگ نویسی) به چه میزان می تواند تحول بزرگی در کسب وکار شما ایجاد کند، کافی است کمی به آمار زیر توجه کنید:

  • میانگین بودجه بلاگینگ در شرکت های بزرگ دنیا، در تنها سه سال گذشته، سه برابر شده است.
  • تقریبا ۸۰ درصد بیزنس های بزرگ دنیا، در سایت شرکتشان دارای وبلاگ فعال هستند.
  • شرکت هایی که دارای وبلاگ فعال هستند، ۵۵ درصد بیش از شرکت های بدون وبلاگ بازدید کننده دارند.
  • سایت های دارای بلاگ که بیش از ۲۰ بار در ماه آپدیت می شوند، به طور متوسط ۵ برابر بیشتر از بلاگ هایی که کمتر از ۴ بار درماه آپدیت می شوند، بازدید کننده دارند.
  • بیش از نیمی از کاربران اینترنت، حداقل یک بار در روز به یک وبلاگ مراجعه می کنند.

توصیه: همین امروز وبلاگ اختصاصی تان را به عنوان زیر مجموعه ای از سایت شرکتتان راه اندازی کنید و به طور مرتب در آن بنویسید. (مثل همین کاری که ما در این وبلاگ اخبار رسمی انجام می دهیم). وبلاگ شما می تواند به رسانه ای اختصاصی پر مخاطب بدل شود. در این صورت در صورت نیاز به انتشار اخبارتان، می توانید به این رسانه پرمخاطب اتکا کنید.

 

۲- خبرنامه ایمیلی
کاربران از طرق مختلفی ممکن است اتفاقی به وبلاگ یا سایت شما مراجعه کنند اما چه تضمینی هست که بازهم به آن مراجعه کنند؟ راستش هیچ ! ولی آنها همواره ایمیل خود را چک می کنند. خبرنامه یا Newsletter بهترین رسانه برای حفظ ارتباط با مخاطبانتان است. اگر خبرنامه ندارید یعنی ارتباط شما با مخاطبان مرتب و منظم و برنامه ریزی شده نیست. خبرنامه در واقع رسانه ای است که بر رسانه رایگانی همچون ایمیل سوار می شود. بنابراین تعداد اشتراک های هفتگی شما فاکتور بسیار مهمی از موفقیت این رسانه است. بنابراین در بهترین جاهای وبلاگ و یا داخل مقاله تان باید دکمه هایی قرار دهید که افراد را به عضویت در خبرنامه شما تشویق می کند (به این دکمه ها CTA یا Call To Action گفته می شود که می توان معادل فارسی آن را «درخواست انجام یک کار» دانست). حتی در همین مقاله وبلاگ «اخبار رسمی» و یا سایر مقالات و در نوار سمت چپ وبلاگ (یعنی در هرجای ممکن)، ما دکمه هایی را برای جذب مشترک خبرنامه قرار داده ایم (با این ابزار تنها ظرف ۳ ماه به ۳ هزار مشترک رسیده ایم) که به صفحه ثبت نام خبرنامه مرتبط می شود. در مقاله ای جداگانه در مورد رمز و رازهای جذب مشترک در خبرنامه و موفقیت آن در دیده شدن صحبت خواهم کرد.
توصیه: همین امروز خبرنامه اختصاصی خود را به عنوان رسانه ای مهم و اثرگذار راه اندازی کنید.

 

۳- رسانه های اجتماعی شرکت شما
به دنبال رسانه ای همگانی می گردید که رایگان هم باشد؟ رسانه های اجتماعی امروز حتی نرخ بالاتری از بازدید به نسبت ایمیل دارند. این روزها، فیسبوک، توییتر، گوگل پلاس، پینترست، اینستگرم، یوتیوب و یا انواع ایرانی آنها همچون آپارات و کلوب به شما دسترسی وسیعی به بازه وسیعی از مخاطبانتان را می دهد. برای استفاده از رسانه های اجتماعی برنامه و استراتژی داشته باشید. در صورتی که از این رسانه ها به خوبی استفاده کنید، از این رسانه ها می توانید به عنوان بهترین رسانه اکتسابی استفاده کنید.

توصیه: رسانه های اجتماعی شرکتتان را در کانال های مختلف ایجاد کنید و مخاطبان و مشتریان بالقوه خود را به آن جذب کنید. اخبار و محتوایتان را در آنجا منتشر کنید.

 

۴- سرویس انتشار و توزیع خبر «اخبار رسمی»

استفاده از سرویس های انتشار و توزیع اخبار یا Press Release‌ و یا به قول جدیدتر News Release در کشورهای پیشرفته امری رایج است. این سرویس دهنده ها باعث می شوند اخبار و محتوای شما از طریق سیستم های توزیع محتوا به بازه وسیعی از رسانه ها، خبرنگاران و سایر مخاطبان ارسال شود. معمولا این سرویس ها به صورت یک سیستم دو سر سود عمل می کنند. یعنی هم برای منتشر کننده خبر خدماتی فراهم می کنند و هم برای دریافت کننده خبر.
به عنوان مثال، با «اخبار رسمی» که به عنوان اولین پلتفرم روابط عمومی در ایران آغاز به کار کرده است ، شرکت ها قادرند تحت یک پلتفرم ساده و آماده اقدام به تولید یا سفارش تولید محتوا کنند، آن را از طریق سایت اخبار رسمی منتشر کنند و سپس آن را بین رسانه ها، خبرنگاران و کارشناسان توزیع کنند. از طرفی اخبار رسمی به رسانه ها، خبرنگاران و کارشناسان صنایع مختلف، سرویس دریافت سفارشی سازی شده خبر و محتوا را پیشنهاد می دهد و به آنها تضمین می دهد این خبر و محتوا از کانالی تایید هویت شده و تضمین شده بابت منبع آن و وثوق آن به دست آنها می رسد. استفاده از خدمات اخبار رسمی برای استفاده محدود رایگان است و از مزیت های آن برای انتشار، داشتن لینک دائمی به اخبار و بهینه سازی خوب اخبار و محتوا است.

توصیه: اگر تا امروز، خبر و محتوایی را از طریق پلتفرم تولید و توزیع خبر اخبار رسمی منتشر نکرده اید، همین امروز به رایگان این کار را انجام دهید

 

۵- وبلاگ نویسی مهمان
همانطور که گفتیم وبلاگ خودتان باید موتور محرکه فعالیت های رسانه ای آنلاین شما باشد، اما همانطور که تولید محتوا و غنای وبلاگتان برای شما مهم است، حتما دوستان یا همکارانی هم دارید که دارای وبلاگ یا سایتی در زمینه کاری شما باشند و محتوا و غنای وبلاگشان برای آنها هم مهم است. پس می توانید به آنها پیشنهاد دهید که هر از چند گاهی برای وبلاگشان مطلب بنویسید. به این روش «وبلاگ نویسی مهمان» یا Guest Blogging می گویند. مسلما در این مطالب مستقیما نمی توانید اخبار و محتوای تبلیغاتی خود را به خورد مخاطب آن وبلاگ دهید ولی می توانید از بخش هایی از داخل مقاله تان برای توضیحات بیشتر به مقاله ای خاص از وبلاگ خودتان لینک دهید و به این وسیله مخاطب را به سایت خود ارجاع دهید. اگر صاحب آن وبلاگ درج لینک داخل مطلب را برای شما محدود کرده است از او بخواهید تا در انتهای مقاله، وبلاگ یا سایت شما را به عنوان مرجع ذکر کند و به صفحه اصلی سایت یا وبلاگ شما لینک بدهد.

توصیه: با صاحبان وبلاگ های فعال در زمینه کاری شما مکاتبه کنید و از آنها بپرسید که به محتوای شما علاقمندند یا خیر؟ تعداد محدودی وبلاگ معتبر که مطالب شما را منتشر کنند و اجازه درج لینک از داخل آن به سایت یا وبلاگ شما بدهند برایتان کافی است.