اخیرا در مقاله‌ای که توسط نشریه تجاری هاروارد منتشر شد، Alexandra Samuel معتقد است، شرکت‌ها و مجموعه های مختلف آنچنان که باید و شاید به روزنامه‌نگاری داده‌نگاری اهمیت نمی‌دهند. زیرا با وجود اینکه بسیاری از برندها به منبع نشر اخبار تبدیل شده‌اند، نتوانسته‌اند از این موضوع که داده‌های خود شرکت نیز می‌تواند اطلاعات خوبی به مشتریان ارائه کند به خوبی بهره ببرند.

 

روزنامه‌نگاری داده‌نگاری 

 

ساموئل آن را  نوع جدیدی از خبرنگاری می داند که بیشتر روی افزایش دسترسی به مجموعه داده‌ها  برای پرده‌برداشتن و بیان داستان‌ها توجه دارد، خبرهایی مانند اثر واکسن‌ها روی بیماری‌های واگیردار، مشکل ادامه‌دار تبعیض نژادی در مدارس و یا تفاوت ساعت کاری در صنایع مختلف؛ که عموما نتایج را به کمک تصاویر و ابزارهای نمایی جذاب یا برنامه‌های کابردی و تعاملی نشان می‌دهد.

 

یکی از دلایلی که روزنامه‌نگاری داده‌نگاری برای خوانندگان جذابیت دارد این است که معمولا اطلاعات جدیدی را ارائه می‌کند که از یک مجموعه داده استخراج شده‌اند. چه چیزی بهتر از بیانی جذاب و تازه از داستان بر اساس اطلاعات جدید خواهد بود؟ ساموئل اشاره می‌کند: «روزنامه‌هایی مانند The Gaurdian و نیویورک تایمز به شدت روی روزنامه‌نگاری داده‌نگاری سرمایه‌گذاری کرده‌اند زیرا فهمیده‌اند که در جهان مملو از اطلاعات فرصت‌های بسیاری برای کشف بینش‌های جدید و بیان داستان‌ها به شیوه‌های جذاب و نو وجود دارد».

 

چرا شرکت‌ها و برندها نتوانسته به خوبی از روزنامه‌نگاری داده‌نگاری استفاده کنند؟

 

ساموئل چند شرکت که روزنامه‌نگاری داده‌نگاری را به خوبی انجام داده‌اند نام می‌برد: OKCupid، جنرال الکتریک، و Kick Starter. اخبار شرکت OKCupid در مورد روابط افراد بوده و به موضوعاتی همچون نژادها یا اثر عکس پروفایل بر گفتگوها می‌پردازد.

 

ساموئل می‌گوید: «این موضوعی بسیار عجیب است زیرا شرکت‌های امروزی بیش از هر زمان دیگری به اطلاعات دسترسی دارند. همه این اطلاعات منبعی عالی برای بهترین تبلیغات و بازاریابی هستند اما در عوض، مانند اسرار محرمانه ملی با آنها رفتار می‌شود و معمولا فقط برای تصمیم‌گیری‌های داخلی استفاده می شوند».

 

به عنوان نمونه «موسسه اقتصاد ایرانیان» یکی از مشترکین «اخبار رسمی» در بحبوحه روزهایی که موضوع برجام و توافق هسته ای بازارش داغ است تلفیقی از داده های خود با مساله مهم روز کشور را ملاک قرار داد و مطالبی مناسبی همچون «بررسی نتایج توافق و یا عدم توافق هسته‌ای بر صنایع فعال در بورس» و یا «نفت و افق‌های پیش رو» و همچنین شرکت «سینره» یکی دیگر از مشترکین ما با ملاک قراردادن بیماری سرطان پستان که این روزها به  دلیل کم آگاهی و عدم اطلاع درست گریبانگیر بسیاری از بانوان می شود اقدام به راه اندازی کمپینی کرد که علاوه بر ایفای مسوولیت اجتماعی اثر نمایی جذاب را پیش روی خوانندگان قرار می دهد.(بیشتر: روزهای پایانی کمپین بزرگ «روبان صورتی» در ایران)

 

در اینجا نیز نموداری از شرکت Kickstarter را می‌بینیم که نشان می‌دهد کدام پروژه‌ها چه سرمایه‌ای دریافت کرده‌اند:

 

اخباررسمی،Kickstarter

سرمایه دریافتی پروژه ها

 

این برندها کاری را که هر برند باید انجام دهد فهمیده‌اند؛ اینکه گنجینه اطلاعات خود را باز کنند و بخشی از این سرمایه را در قالب محتوا و اخبار موثق به مشتریان و سایر مردم بازگردانند.

ساموئل فهرستی از دلایلی که برندها باید در بازاریابی محتوای خود از روزنامه نگاری داده نگاری استفاده کنند تهیه کرده است:

 

بازدید: اینفوگرافی‌ها از پست‌های نوشتاری محبوب‌تر هستند.

 

ارزش: وقتی آمار و ارقام جدید، دقیق و مرتبطی را ارائه می‌کنید در واقع محتوایی عرضه می‌کنید که ارزش واقعی آن را به مردم نشان می‌دهد.

 

اعتبار و رسمیت: اگر اطلاعاتی را به اشتراک بگذارید، گردآوری کرده و تحلیل کنید (خصوصا اطلاعاتی که پیش از این عرضه نشده باشند) ، نوعی رسمیت و اعتبار را در آن حوزه برای برند خود ایجاد می‌کنید. اگر می‌توانید اینفوگرافی یا گزارشی منتشر کنید که رویکردی جدید یا مفهومی از مجموعه ای از اخبار یا مشکلات بازار را ارائه می کند، به منبعی موثق برای رجوع در آن موضوع تبدیل می‌شوید. این کار می‌تواند بازتاب خبری و درخواست‌هایی برای مصاحبه را برایتان داشته باشد، اما خود گزارش هم به تنهایی نشان‌دهنده مهارت شرکت شما است.

 

یادگیری: وقتی آمار و ارقام خود را با فضای بیرون از شرکت به اشتراک می‌گذارید، می‌توانید بینش کاملا جدیدی بدست آورید، چون با دیدن نحوه واکنش و بازخورد مردم و درک این رفتارها، دیدگاهی جدید از این آمار و ارقام که فکر می‌کنید کاملا بر آنها واقف هستید به شما ارائه می‌کند.

 

شفافیت: وقتی آنچه از داده‌هایتان آموخته‌اید را با مشتریان خود در میان می‌گذارید، آنها می‌دانند با اطلاعاتی که به شما داده اند چه می‌کنید. این شفافیت نه تنها باعث ایجاد اعتماد می‌شود، بلکه این نگرانی هم از بین می‌رود که آنها با ارائه اطلاعاتشان، اطلاعات ارزشمند بیشتری نسبت به آنچه که پرداخته اند دریافت می کنند.