تغییر و تحولات شبکه های اجتماعی در سال ۲۰۱۷
در هر عرصهای سالیانه تغییر و تحولات بسیاری رخ میدهد. اما در عرصه شبکه های اجتماعی تغییر و تحولات خیلی سریعتر و تاثیر گذارتر نسبت به دیگر عرصهها در حال وقوع است. کافی است یک شبکه اجتماعی که محبوبیت زیادی بین کسبوکارها دارد، ویژگی جدیدی به خود اضافه کند و یا در راستای ارائه خدمات بهتر تغییراتی در کارکرد خود ایجاد کند، در این حالت بیشتر کسبوکارها برای بهرهبرداری از امکانات جدید و یا همگام سازی با تغییرات ایجاد شده، مجبور میشوند استراتژی خود در بازاریابی شبکه های اجتماعی را تغییر دهند.
با نگاهی ساده به آمد و رفت شبکه های اجتماعی میتوان پیشرفت سریع در این عرصه را به راحتی مشاهده کرد. برای مثال در عرض ۴ سال (۲۰۱۲ – ۲۰۱۶) اپلیکیشن واین – Vine به روی کار آمد، محبوبیت بالایی کسب کرد و فعالیت آن متوقف شد. واین یک شبکه اجتماعی برای آپلود ویدئوهای شش ثانیهای بود. گفتنی است که این اپلیکیشن هنوز قابلیت دانلود و مشاهده ویدئو را دارد اما دیگر امکان آپلود روی این اپلیکیشن وجود ندارد. دلیل توقف فعالیت این اپلیکیشن عملکرد ضعیف آن در بروزرسانی و ارتقاء کیفیت بود. همچنین در دست گرفتن امکانات این اپلیکیشن و بهبود خدمات آن توسط دیگر غولهای شبکه های اجتماعی همچون فیسبوک و اینستاگرام، سبب شد تا توییتر (مالک اصلی واین) این اپلیکیشن را در سال ۲۰۱۶ منسوخ اعلام کند. یکی دیگر از عوامل موثر در شکست این اپلیکیشن محدودیت امکانات آن و عدم امکان بهرهبرداری از آن در کسبوکار بود. در جدیدترین بروزرسانیهای فیسبوک میتوان به فیسبوک لایو – Facebook Live اشاره نمود که امروزه بسیاری از کسبوکارهای محبوب دنیا برای هدایت مشتریان به سمت کمپینهای فروش خود از آن استفاده میکنند، همینطور قابلیت آپلود ویدئو در اینستاگرام که به تازگی مدت زمان ویدئو را به یک دقیقه افزایش داده است باعث شده بسیاری از کسبوکارهای کوچک و بزرگ برای معرفی محصولات خود از آن بهره ببرند.
یکی از مهمترین تحولات در شبکه های اجتماعی، پیشرفته شدن الگوریتمهای آنهاست. امروزه دیگر فقط با پست گذاشتن روی شبکه های اجتماعی بازخورد کافی و مفیدی دریافت نخواهید کرد. حتی اگر در گذاشتن پستها زمانبندی دقیق داشته باشید و بهترین محتوا را برای آنها در نظر بگیرید پستهای شما بین هزاران پست دیگر قرار گرفته و گم میشوند، زیرا شبکه های اجتماعی با پیشرفته کردن الگوریتمهای خود از نمایش سنتی پستها بین کاربران جلوگیری کرده و پستها را از نظر محتوا و اعتبار منتشر کننده اولویتبندی میکند. اما دلیل اصلی این سختگیریها فقط به یک معناست: فعالیت رایگان دیگر جوابگو نیست.
در سال ۲۰۱۷ دیگر هیچ شبکه اجتماعی نیست که درآمد کسب نکند. تمامی شبکه های اجتماعی یا به طور درونی (فیسبوک، توییتر، لینکدین و...) و یا از طریق شرکتهای واسط (تلگرام، اینستاگرام و...) کمپینهای تبلیغاتی ارائه میدهند. شبکه های اجتماعی با نمایش گسترده پستها، این امکان را به شما میدهند که پستهای خود را بتوانید در معرض دید هزاران و یا حتی میلیونها کاربر قرار دهید. اما استفاده از این کمپینها شما را مجاب میکند تا بودجهی اختصاص یافته به بازاریابی شبکه های اجتماعی را افزایش دهید. در نظر داشته باشید زمانی که تصمیم میگیرید از تبلیغات در شبکه های اجتماعی استفاده کنید، باید استراتژی خود را بازبینی کرده و مناسبترین محتوا را برای پستهای تبلیغاتی خود در نظر بگیرید. همچنین بهترین زمان را برای اجرای کمپینها انتخاب کنید تا پس از اتمام آن، بیشترین بازخورد را کسب کنید.
اگر شما کسبوکار کوچکی دارید و بودجه بازاریابی شبکه های اجتماعیتان محدود است، ناامید نشوید. فعالیت رایگان روی شبکه های اجتماعی هنوز هم کاربرد بسیاری دارد، اما پیشرفت در آن کاری دشوار و نیازمند صبر و گذر زمان بالایی است. این بدین معناست که شما برای بدست آوردن فالوور در شبکه های اجتماعی نیاز به صبر و تحمل بالا و فعالیتهای برنامهریزی شده دارید، زیرا با پست گذاشتن منظم، در طی زمان خود را بین الگوریتمهای شبکه های اجتماعی جای انداخته و رفته رفته پستهایتان بازخورد بالاتری کسب میکنند و در نتیجه تعداد لایکها، کامنتها و به اشتراکگذاریی پست های شما بالا خواهند رفت. جالب است بدانید که یکی از راههای جایگیری در الگوریتمها همین تعداد لایکها، کامنتها و به اشتراکگذاریی هاست. پس یک راه آسان برای شتاب دادن به پیشرفت در شبکه های اجتماعی استفاده از کارکنان خود شرکت است. شما میتوانید از کارکنان بخواهید که پستهای شرکت را لایک کرده و به اشتراک بگذارند.
اکثریت کسبوکارها بر این باورند که شبکه های اجتماعی صرفا برای اطلاع رسانی و برندسازی از طریق تبلیغات و بازاریابی شبکه های اجتماعی مورد استفاده قرار میگیرند. اما امروزه شبکه های اجتماعی یکی از بهترین راهها برای داشتن یک روابط عمومی بسیار قوی هستند. شما میتوانید از طریق شبکه های اجتماعی تعاملات نزدیکی با مخاطبان و مشتریان خود برقرار کنید و به آسانی جوابگوی هرگونه انتقاد و شکایاتی باشید. یکی دیگر از ویژگیهای شبکه های اجتماعی که به تازگی پیشرفت بسیار بالایی در آن شکل گرفته، مانیتورینگ برند است. شما میتوانید با استفاده از ابزارهای بسیاری همچون پایش رسانهای تمامی صحبتهایی که در مورد برند شما در شبکه های اجتماعی و سطح وب گفته میشوند را مشاهده کرده تا به بهترین نحو از حواشی و شایعات احتمالی پیرامون برند و سازمان جلوگیری کنید.