در عصر ارتباطات مهمترین اصلی که به موفقیت کسب و کار شما کمک می کند تمرکز شما بر ارتباط سالم، پاسخگو و مستمر با مخاطبانتان است. در این ارتباط نقش رسانه ها چیست و رسانه ها تا چه میزان می توانند به کسب کارتان رونق دهند و تا چه حد ممکن است بر آن اثر منفی بگذارند؟! در این مقاله بر آنیم تا مختصری از تاثیر رسانه ها بر کسب و کارها سخن بگوییم و ۶ روش اجرایی استفاده بهینه از رسانه ها را بررسی کنیم.

نزدیک به 400 سال از انتشار اولین روزنامه جهان می گذرد. از اولین دریچه کاغذی انسان مدرن به جهان پیرامونش. روزنامه ای که هر چند با استانداردهای امروز همخوانی و شباهت زیادی نداشت اما ساده ترین مفاهیم اولیه اطلاع رسانی و خبررسانی را دارا بود.  شاید روزی که «یوهان کارولوس» منتشر کننده اولین روزنامه رسمی جهان، «ریلیشن» (Relation)، برای روزنامه اش سطر به سطر قلم می زد هرگز فکرش را نمی کرد که چند صد سال بعدتر، روزنامه ها بخشی مهم و اساسی از زندگی بشر را به عهده بگیرند. تاثیری که شاید در نگاه اول در رسالت  وجودی هیچ نشریه و خبرنامه و روزنامه و سایت خبری دیده نشود اما در نگاهی عمیق تر به نیاز و ضرورت آن می توان پی برد. در این میان مسئله ای اساسی مطرح می شود و آن تاثیر رسانه ها بر دنیای نوین و مشخصا نیاز کسب و کارها به آن هاست. رسانه ها تا چه میزان می توانند به بیزنس و کسب کارتان شما رونق دهند و تا چه حد ممکن است شما را از نان خوردن بیاندازند؟! در این مقاله بر آنیم تا مختصری از تاثیر رسانه ها بر کسب و کار شما سخن بگوییم.

در عصر ارتباطات مهمترین اصلی که به موفقیت کسب و کار شما کمک می کند تمرکز شما بر ارتباط سالم، پاسخگو و مستمر با مخاطبانتان است. این به معنای این است که دنیای بیرون از شرکت شما، که جامعه پیرامون شما هم هست، نیاز به شناخت دقیقی از شما دارد و این شناخت را نه فقط از راه تبلیغات شرکت شما، که حتی با خواندن یک خبر کوتاه نیز به دست می آورد.

تصور کنید شما در شرکتی کار می کنید که به شکل پیوسته در ماه چند خبر کوتاه به رسانه ها اعلام کند. چه اتفاقی می افتد؟ شما در ذهن اجتماع مدام تکرار می شوید و هر بار به شکلی تازه و جدید خودتان را به نمایش می گذارید. اما باید به یک اصل مهم هم دقت داشت. وقتی که حرف از کسب و کار و بیزنس می شود شما باید همه تلاش خود را بکنید تا نه تنها بیشترین اخبار از شما در رسانه ها درج شود، بلکه رسانه ای شدن هر خبری را در محیط اجتماعی و رسانه ای پیرامونتان پایش و کنترل کنید. گاهی ممکن است هرگونه کوتاهی در این زمینه به قیمت گزافی برای شما تمام شود. اگر شرکت بزرگ یا کسب و کار مهم و معروفی هستید باید خود را از رویکردهای منفی رسانه ها نسبت به اخبار شرکت خود دور کنید. و اگر در شرکتی تازه کار و نوپا مشغول به فعالیت هستید تلاش در ایجاد نگاه مثبت رسانه ای کنید.

برای گرفتن نتیجه و بازخورد مثبت، ۵ اصل را باید رعایت کرد و هیچ کدام را نمی توان ندیده گرفت. چهار اصل مهمی که اجرای درست و  حرفه ای آنها موفقیت کسب و کار شما را در عرصه رسانه تضمین می کند.

 

۶ اصل مهم برای رسیدن به بازخورد مثبت رسانه ای:

۱: رسانه ها و خبرنگاران را بشناسید:

اطلاعات رسانه ها و خبرنگاران را جمع آوری کنید. مهم نیست که شرکت شما چقدر معروف و بزرگ یا کوچک و تازه کار است. هر خبری در محیط کار شما می تواند تبدیل به یک ارزش خبری، جریان و یا موج شود. پس برای روزی که نیاز به مخابره خبر دارید آماده باشید. در این زمینه «اخبار رسمی»  کلیه اطلاعات خبرنگاران و رسانه‌ها کشور و حوزه‌های خبری مرتبط را به صورت به روز جمع آوری و به طور مداوم به روز رسانی می‌کند تا ارتباط‌سازی سریع و ساده‌ای با رسانه‌ها و خبرنگاران از طریق ارسال اخبارتان ایجاد کنید.

 

۲- نشست های خبری برگزار کنید:

ممکن است که برگزاری یک نشست خبری از شما زمان و هزینه بگیرد اما این را در نظر داشته باشید که در عوض، با یک تیر چند نشان زده اید. هم محصول شرکت خود  را ( چه مادی و چه معنوی) به شکل رسانه ای توزیع کرده اید. هم ارتباط خود را با رسانه ها حفظ و قوی تر کرده اید و هم کسب و کارتان را به شکل حرفه ای در ذهن ها منقوش کرده اید. در زمینه برگزاری کنفرانس های خبری موفق می توانید به مقاله من با عنوان «چک لیست ۲۵ مورد مهم کنفرانس های خبری موفق» مراجعه کنید.

 

۳- برای رسانه‌ها به طور مداوم اخبار کسب‌وکارتان را ارسال کنید:

این کار با دو هدف صورت می‌گیرد: اول اینکه بدون ارسال مداوم خبرتان به رسانه‌ها، شانسی برای اینکه خبرتان در رسانه‌های آنها بازخورد داشته باشد ندارید. دوم اینکه رسانه‌ها باید به طور مداوم در جریان اخبار کسب‌وکار شما باشند تا تصویر ذهنی مثبتی از فعالیت‌های شما در آنها شکل گیرد. در این زمینه آژانس رسانه «اخبار رسمی»، به عنوان اولین پلتفرم توزیع خبر در ایران، می‌تواند در طی چند دقیقه و توسط ابزار مختلف، خبر شما را به دست هزاران خبرنگاران و رسانه‌ها کشور برساند و برای استفاده از آن به سادگی می‌توانید ثبت نام کنید و پس از ساخت یک پروفایل برای کسب‌وکارتان، اخبارتان را منتشر و توزیع کنید. (برای ثبت‌نام در اخبار رسمی و توزیع اخبارتان کلیک کنید)

 

۴- برای تولید و توزیع اخبار کسب و کارتان تقویم رسانه بنویسید:

برای ارسال اخبار شرکتتان نه خیلی عجله کنید که خبر از ارزش و محتوی خالی شود و نه آن قدر دیر اقدام به ارسال آن کنید که به قول معروف خبر بسوزد. از طرفی ارسال پیاپی و با فواصل بسیار کم زمانی خبرنگاران را از شما زده می کند و همینطور ارسال دیر به دیر اخبار، شما را از ذهن ها بیرون می برد.

سعی کنید برنامه تولید و توزیع اخبارتان را بر اساس یک برنامه مدون پیش ببرید. بهترین ابزار این امر هم، تدوین تقویم خبری و روابط عمومی است که قبلا یک متن آموزشی در این زمینه برایتان فراهم کرده ایم. در آن مقاله (مطالعه از این لینک)، یک فایل تدوین برنامه رسانه هم به رایگان برای دانلود در اختیارتان قرار داده ایم که به طور اختصاصی در آژانس رسانه اخبار رسمی تهیه شده و برای اولین بار در ایران در اختیار عموم قرار گرفته است.

پس از تهیه این تقویم و برنامه رسانه، فعالیت های تولید خبر و محتوای شما نظم و ترتیب بیشتری خواهد یافت، در عین حال اخباری هم خواهند بود که نمی توانید آنها را پیش بینی کنید ولی بسته به نوع سازمان شما، میزانی از منابع را برای کار بر روی آنها آزاد خواهید داشت.

 

۵- رسانه ها را پایش و نظارت کنید:

پایش کردن مداوم رسانه ها می تواند با اهداف مختلفی صورت گیرد. مهمترین دلیل این است که ببینید در رسانه ها  در مورد شما چه می گویند. بازتاب اخبار ارسالی شما برای رسانه ها و خبرنگاران چیست؟ دلیل دیگر بررسی و پایش رقبای شما در رسانه هاست. در سطح پیشرفته تر شاید بخواهید فضای رسانه ای کشور را رصد کنید و از آن برای یافتن ایده های خبری و «موج سواری بر روی اخبار» استفاده کنید. در این روش شرکت ها، موضوعات داغ رسانه ها را دنبال می کنند و بر آن اساس اقدام به تولید محتوا می کنند. این نوع محتوا، قابلیت ایجاد بازتاب های رسانه ای زیادی دارد. فرض کنید امروز بحث قیمت انرژی و برق در جامعه و رسانه ها داغ است. شرکت شما با آگاهی از این امر می تواند طی یک «خبر رسمی» اعلام کند که با چند اقدام ساده ولی خلاقانه موفق شده است مصرف انرژی را در شرکتش کاهش داده است.

 

۶- پاسخگوی خبرنگاران و رسانه‌ها باشید:

  • فرض کنید امروز یک شایعه در مورد شرکت شما بین مردم پخش شده است، خبرنگاران و رسانه‌ها چگونه باید به شما دسترسی پیدا کنند تا از صحت و کذب آن اطلاع یابند؟
  • یا فرض کنید امروز یک خبر از شرکتتان برای آنها ارسال شده است، خبرنگارانی که در مورد این خبر اطلاعات بیشتری نیاز دارند چگونه می‌توانند با شما تماس بگیرند؟
  • یا در نهایت فرض کنید خبرنگاری در حال کار و تهیه گزارش در مورد یک سوژه خاص است و به دنبال کارشناسانی در این زمینه است که گزارش خود را به حرف‌های آنها مستند کند. آیا در این موارد دسترسی به شما برای آنها ساده است؟

در همه این موارد، فرصتی بزرگ برای ارتباط سازی مثبت با خبرنگاران و رسانه‌های کشور نهفته است. اما ابتدا باید آنها به شما دسترسی داشته باشند. چگونه؟ یکی از بهترین روش‌های این کار اطلاعات تماس شماست که در انتهای هر خبر قرار می‌دهید (ما در «اخبار رسمی» اطلاعات تماس شما را برای خبرنگاران در انتهای هر خبر ارسال می‌کنیم و برای مشاهده نمونه این اطلاعات تماس، بخش خبری «اخبار رسمی» را در انتهای هر خبر مشاهده کنید). مهم این است که این اطلاعات تماس دقیق باشند و مهم‌تر از آن، این است که کسی واقعا پاسخگوی آن تلفن و یا ایمیل باشد و بازهم مهم‌تر از آن این است که آن فرد بتواند پاسخ کامل و جامعی به سوالات و اطلاعات مورد نیاز خبرنگاران ارائه کند.

 

در آخر اینکه یکی از رسالت های ما در آژانس رسانه «اخبار رسمی» ایجاد این فضای ارتباط بین شرکت ها و رسانه ها برای اطلاع رسانی درست و دقیق است تا شرکت ها را در ایجاد ارتباط موثر و مستمر با جامعه مخاطبین خود از طریق رسانه ها همراهی کند. شما می توانید با ارسال اخبار کسب و کارتان به تحریریه اخبار رسمی و یا سفارش نگارش آن، از استاندارد بودن خبر و حفظ ارزش خبری آن مطمئن باشید و در نهایت اینکه از کمک تیم پشتیبانی برای ایجاد تقویمی مدون در زمینه تولید اخبارتان بهره مند شوید. در نهایت امیدواریم این سرویس ها که برای اولین بار در ایران به صورت مجتمع در اختیار شما قرار گرفته بتواند بستر مناسبی برای رسانه ای شدن اخبار شما فراهم نماید.