بازاریابی پارتیزانی و خلاقیت در اجرا
یکی از دغدغه های شرکت های کوچک و نوپا این است که چگونه می توانند با بودجه بسیار اندک با شرکت های بزرگ رقابت کنند؟ تلویزیون، رادیو، بیلبورد و غیره رسانه های بسیارگرانی هستند که کسب و کارهای کوچک قادر به استفاده از آنها نیستند. حال سوال این است که آیا کافی نبودن بودجه تبلیغاتی می تواند دلیلی بر حضور نداشتن در عرصه ی رقابت شود؟ خیر! به هیچ وجه ! پس این مقاله در مورد بازاریابی پارتیزانی را بخوانید.
یکی از دغدغه های بزرگ موسسات کوچک و یا شرکت های نو پا این است که چگونه می توانند با بودجه بسیار اندک با شرکت های بزرگ و ابرقدرت رقابت کنند؟ تلویزیون، رادیو ، بیلبورد و غیره رسانه های بسیارگرانی هستند که کسب و کارهای کوچک قادر به استفاده از آنها نیستند. حال سوال این است که آیا کافی نبودن بودجه تبلیغاتی دلیل بر حضور نداشتن در عرصه ی رقابت می شود؟ خیر! به هیچ وجه !
پس چاره چیست؟ و چه راهکاری برای اینگونه شرایط وجود دارد؟
امروزه با به وجود آمدن ابزار بازاریابی آنلاین یکی از بزرگترین فرصت ها برای کسب و کارهای کوچک برای موفقیت به وجود آمده است و نویسندگان مجرب در وبلاگ اخبار رسمی با مقالات متعددشان تلاش داشته اند تا ضرورت به کارگیری این ابزار را گوشزد کنند و راهکاری اجرایی و به روزی را برای موفقیت در این مسیر ارائه کنند، اما این به این معنا نیست که باید چشم را بر روی سایر استراتژی های کاربردی بست و یا فقط از یکی از روش ها و استراتژی ها کمک گرفت.
با توجه به زمینه تخصص و فعالیتم در این مقاله تلاش دارم یکی از بهترین و کاربردی ترین استراتژی های بازاریابی را برایتان به خلاصه تشریح کنم که محدود به فضای آنلاین نیست. در واقع می توانید استراتژی آنلاین تان را هم با این نگرش و استراتژی همسان و همسو نمایید: این استراتژی چیزی است که بعنوان «بازاریابی پارتیزانی» یا Guerilla Marketing مشهور است.
بازاریابی پارتیزانی چیست؟
بازاریابی پارتیزانی و یا Guerilla Marketing روشی نامنظم و نامتعارف در انجام فعالیتهای تبلیغی بر مبنای یک بودجه بسیار کم است. چنین تبلیغاتی گاه به گونهای طرح می شود که مخاطب حتی از وجود آنها بی اطلاع است و شاید بتوان گفت این نوع بازاریابی از انواع بازاریابی پنهان یا بازاریابی مبتنی بر هیاهو است. در واقع بازاریابی پارتیزانی نوعی بازاریابی نامنظم برای کسب حداکثر نتایج با بکارگیری حداقل منابع است و متضمن ابتکار و نوآوری، شکستن قوانین و جستجوی راهکارهای بدیل برای روشهای بازاریابی سنتی است.
بازاریابی پارتیزانی را جی کنراد لوینسون در سال ۱۹۸۴ در کتابی با عنوان بازاریابی پارتیزانی تشریح کرد که در آن کارآفرینان و کسب و کارهای کوچک را هدف خود قرار داد. از آن پس لوینسون ۲۰ کتاب دیگر در این باره نوشت و در آن همچنان کسب و کارهای کوچکی را که دارای منابع و بودجه بسیار اندک نسبت به کسب و کارهای بزرگتر بودند، مورد توجه قرار داد و از مزیت تاکتیکهای بازاریابی پارتیزانی برای اینگونه شرکتها نوشت. پرسش وی بسیار ساده بود:
«تاکتیک های بازاریابی پارتیزانی با هدف سرعت بخشیدن به کسب سود طراحی شده اند، بدون اینکه سرمایه گذاری عظیمی بر روی زمان یا هزینه صورت گیرد. در اغلب موارد این تاکتیک ها بر خلاقیت، روابط خوب و تمایل برای آزمایش روش های مختلف تمرکز یافته است» (منبع: ویکیپدیا)
در بازاریابی پارتیزانی تاکید بر سودآوری است و نه تنها افزایش فروش! در این نوع بازاریابی کسب و کارهای کوچک به جای پول و سرمایه، به کارگیری زمان و انرژی مبتنی بر خلاقیت ،ابتکار و تصویرسازی ذهنی را در راستای کار خود قرار می دهند. یکی دیگر از فواید بازاریابی پارتیزانی تلاش برای همکاری با کسب و کارهای دیگر است و روشهایی برای حذف و از میدان به در کردن رقبا استفاده نمی کنند. تاکتیکهای این بازاریابی، به دام انداختن، خرابکاری عمدی، حمله ناگهانی و یا انواع سوپرایز می باشد. در بازاریابی پارتیزانی انواع و اقسام شگردها بکار گرفته می شود تا مشتری ها را درگیر کنند و در آنها احساسات خاصی ایجاد کنند.
در اینجا چند نمونه از این نوع بازاریابی را با هم بررسی می کنیم:
کمپانی «دیرکتسکی» Drirectski حرفه اش آموزش اسکی است. آنها فلایری جالب و متفاوت ساختند. ماکت، اسکی بازی را نشان می دهد که در حال اسکی و سر خوردن به سمت پایین است. آنها با قرار دادن این فلایر بر روی شیشه ماشین ها، این حس را به بیننده منتقل کردند که اسکی باز دارد روی شیشه ماشین اسکی بازی می کند. آنها با این شگرد رهگذرها و یا صاحبین ماشین را به سر ذوق می آوردند تا این فلایر را بردارند و سر در بیاورند که جریان چی هست!
این مورد هم تبلیغ جالبی است. آموزش کاراته! این موسسه بدون اینکه کارت پخش کن استخدام کند فلایرهای خود را از طریق کمربند مشکی به تنه ی درخت نگه داشته تا مردم را بصورت نامحسوس کنجکاو کند.
یک خلاقیت دیگر در مورد فلایر
تبلیغ باربیکیو
این تصویر را با دقت نگاه کنید. بنظر شما چقدر هزینه ی تبلیغاتی برایش صرف شده است؟ واقعا هیچی فقط ابتکار آگهی دهنده خاص و متفاوت بوده که چاه خیابان را تشبیه به منتقل باربیکیو کرده و از این طریق خودش را دارد معرفی می کند. البته می دانم شاید به کارگیری این تکنیک در ایران و استفاده از المان های فضای شهری به مجوزهای خاصی نیاز داشته باشد، ولی آیا نمی توان با کمی خلاقیت، از بسیاری از فضاهای موجود به بهترین نحو استفاده تبلیغاتی نمود؟
کسب و کارهای بزرگ چگونه از بازاریابی پارتیزانی استفاده می کنند؟
بازاریابی پارتیزانی در اصل برای کسب و کارهای کوچک با بودجه ی محدود ایجاد شده بود ولی این دلیلی برای کمپانی های بزرگ نبود تا این روش جدید بازریابی را در راستای کاری خود قرار ندهند. شرکت های مطرح، بازاریابی های نا متعارف را به کمپین تبلیغاتی خود اضافه کردند تا روش های بازاریابی شان کاملتر شود. برخی از بازاریابها به بحث و گفتگو نشستند که وقتی کسب و کارهای بزرگ از تاکتیک های بازاریابی پارتیزانی استفاده می کنند دگر نمیتوان آن را بازاریابی پارتیزانی نامید چرا که آنها بودجه های تبلیغاتی کلانی دارند و نام و اعتبار آنها به موفقیت کمپین کمک می کند. ولی هیچ چیز نتوانست جلودار کمپانی های نامدار شود. به عنوان مثال این روش بازاریابی در صنعت سینما مورد توجه ویژه ای قرار گرفت.
یکی از کمپانی های نامداری که پیشگام این بازاریابی شد شرکت کوکاکولا بود. آنها در ژانویه ی سال 2010 وندور ماشینی (Vendor Machine) به نام «خوشحالی» ایجاد کردند و آن را در یکی از کالج های شهر نیویورک در سالن غذاخوری قراردادند. در این وندور ماشین فردی قرار گرفته بود که به جز نوشابه ی خنک، خوراکی های دیگری همچون پیتزا، ساندویچ و سایر تنقلات را به دانش آموزان از داخل دستگاه تحویل می داد که این امر باعث به هیجان آمدن دانش آموزان شده بود. این ویدئو کماکان از پر بیننده ترین ویدئوها در یوتیوب می باشد که بالغ بر شش میلیون بازدید داشته است.
در حال حاضر بازاریابی پارتیزانی از مطرح ترین و کاربردی ترین روش های بازاریابی برای هر دو کسب و کار کوچک و بزرگ به حساب می آید. شما نیز بررسی کنید و ببینید چگونه میتوانید با بکارگیری بازاریابی پارتیزانی در کسب و کارتان مشتریهایتان را سوپرایزو یا خوشحالشان کنید و یا اینکه با حداقل بودجه تبلیغاتی به روش های ابتکاری کسب و کارتان را مطرح سازید؟
از بهترین نمونه های تبلیغاتی بازاریابی پارتیزانی:
دایناسورها زنده اند: Dinosaurs Alive
اتومبیل اسکوذا Skoda
چای سبز لیپتون Lipton Clear Green
فیلم جدید و سه بعدی کینگ کونگ: King Kong 3D
آفتاب گیر ماشین: Grand Prix UV Protector
نیوآ Nivea Bench
مرکز آموزش حیوانات خانگی Dog Training
First Hug
سالن آرایش و زیبایی سوئیت اند لاولی: Sweet And Lovely Style For You
تبلیغ شورای شهر دابلین در ایرلند: Dublin City Council
خمیردندان کولگیت Colgate
گرم شدن کره زمین را متوقف کنید Stop Global Warming Guerilla Marketing Campaign
شارپی Sharpie
دوربین عکاسی نیکون Nikon
تبلیغ قرص مسکن ایبوپروفن Ibuprofen
شکلات کیت کت Nestle, Kit Kat
کمک به کودکان محروم آفریقا
لینک کوتاه شده این مطلب برای به اشتراک گذاری:
http://bit.ly/S3u3qW
ممنونم از باشتراک گذارى این مطلب جالبتون.
خواهش میکنم امیدوارم که مفید بوده باشد.
از اشتراک گذاری این مطالب سپاگزارم.
بسیار عالی، متشکر از این مقاله مفید
تصاویر زیبا و با معنایی را انتخاب نمودین که برای فهمیدن مطلب خیلی کمک کرد
ممنونم
ممنونم از مطالب جالبتون واشتراک گزاریشون
ضمن تشکر از مطلب
لطفا در صورت امکان به سوال بنده پاسخ دهید.
آیا به هر روشی که در آن خلاقیت باشد بازاریابی پارتیزانی گفته میشود و یا این نوع بازاریابی نیز برای خود روش ها و استراتژی های خاصی دارد. اکر دارد لطفا کمی توضیح دهید.
راستی در یعضی از مثال ها هزینه بسیاری صرف شده بود که بازاریابی پارتیزانی را از حالت کم هزینه بودن خارج کرده بود.