در نوشتن مقالات آنلاین و تولید محتوا، مهمترین نکته بعد از مخاطب پسندی، «موتور جستجو پسندی» یا «گوگل پسندی» است. موتورهای جستجو همچون گوگل هر روز تلاش می کنند تا بفهمند مخاطبشان به دنبال چه محتوایی است و چگونه می توانند مطالب بهتری را به وی پیشنهاد کنند. در واقع تلاش می کنند تا هرچه بیشتر همچون مخاطبتان به مقاله تان نگاه کنند ولی بازهم باید بدانید که آنها ربات هستند و انسان نیستند و برای حرف زدن با آنها باید از اصولی خاص در نگارش مقالات استفاده کنید. در این مقاله با ده اصل طلایی نگارش مقالات آنلاین مناسب برای موتورهای جستجو، تحلیل کلمات کلیدی و در نتیجه بازاریابی محتوایی موفق تر آشنا می شوید.

در مقاله قبلی در مورد ضرورت مخاطب پسندی مقالات آنلاین و نکات آن صحبت کردیم. آن مقاله پیش نیاز این مقاله است. در این مقاله می آموزید که حال چگونه باید مقاله مخاطب پسندتان را بر طبق ساختار محبوب موتورهای جستجو هم بنویسید.

 

بهینه سازی مقاله برای موتورهای جستجو یا «موتور جستجو پسندی» یا SEO Friendly Articles چیست؟
با رعایت اصول بهینه سازی مقاله، به ربات هایی که به طور متناوب سایت شما را بررسی می کنند، ساختار و محتوای مقاله خود را معرفی می کنید. در واقع با این ساختار به گوگل می گویید چه نوع مخاطبی را باید به سایت شما هدایت کند یا به گوگل می گویید اگر کاربر آن «چه کلمات و عباراتی را جستجو کرد»، آنگاه باید گوگل وی را به سایت شما ارجاع دهد.
نکته: مخاطب پسندی و «گوگل پسندی» از هم جدا نیستند. در واقع این دو کار را باید با هم انجام دهید.

 

بهینه سازی یک مقاله برای موتورهای جستجو شامل دو بخش است:

الف: رعایت نکات تکنیکی و فنی وب سایت و وبلاگ

این موارد شامل بهینه سازی کل وبلاگ یا وبسایت شما بر اساس استانداردهای موتورهای جستجو است. از آنجا که این موارد بعضا فنی هستند توصیه می کنم آنها را به مدیر فنی سایتتان واگذار کنید. اینکه عنوان سایت یا Title چه چیزی باشد، «توضیحات متای سایت و صفحات» یا Meta Description ها چگونه تعریف شوند و دهها مسائل فنی دیگر چیزی نیست که از شما انتظار برود بلد باشید. حتی به شما توصیه نمی کنم که به سمت این مسائل فنی سایت بروید. شما یک مقاله نویس هستید که قصد دارید تولید محتوای جذاب داشته باشید. بنابراین تمرکز خود را با رعایت مطالب این سری مقالات، بر تولید محتوا متمرکز کنید، ولی از کمک یک مشاور فنی بهره بگیرید که در اکثر موارد اگر وبلاگ یا سایتتان از CMS هایی چون Joomla یا WordPress استفاده می کند، یک مشاور می تواند به طور دوره ای یا ماهیانه و با هزینه کم به سایت شما سر بزند و یا پلاگین هایی را برای راحتی کار شما نصب کند.

 

ب: رعایت نکات نگارشی مقاله جهت بهینه سازی برای موتورهای جستجو
اینجا جایی است که باید به عنوان مقاله نویس و تولید کننده محتوا بر روی آنها تمرکز کنید. در واقع هر آنچه که لازم است از نکات و روش های تولید محتوا ی بهینه سازی شده برای موتورهای جستجو بدانید، مسائلی است که در موقع نگارش مقاله باید به آنها توجه کنید.

در این مقاله هم بر روی اینگونه نکات متمرکز شده ام و ده عنوان طلایی برای نگارش مقاله های گوگل پسند را برایتان تشریح می کنم:

 

۱ - کلمات کلیدی مقاله تان را درست انتخاب کنید:
از قبل از نوشتن مقاله ۳ یا ۴ کلمه یا عبارت کلیدی را متناسب با موضوع وبلاگ و عنوان مقاله تان انتخاب کنید. مثلا در همین مقاله، ۴ کلمه و عبارت کلیدی را قبل از نوشتن مقاله در جایی یادداشت کرده ام:

  • بهینه سازی مقاله
  • بهینه سازی محتوا
  • مقاله نویسی آنلاین
  • مقاله آنلاین
  • تولید محتوا

در واقع با انتخاب این کلمات می خواهم بگویم که قرار است این مقاله، با این کلمات کلیدی رتبه بالایی در گوگل کسب کند. این کلمات سوژه اصلی مقاله خواهند بود و قرار است چگالی خاصی از مقاله را به خود اختصاص دهند(در ادامه در مورد چگالی صحبت خواهم کرد).

 

۲- تحقیق اولیه در مورد کلمات کلیدی مقاله 
فکر خوبی است اگر به تنهایی کلمات کلیدی منتخبتان را در گوگل جستجو کنید تا ببینید نتایج اول را در حال حاضر چه کسانی دارند. با این کار ساده، به نتایج جالبی دست پیدا می کنید. مثلا همانطور که می بینید در انتخاب کلمات کلیدی مقاله ام، از عبارت «بهینه سازی سایت» یا سئو خودداری کردم.

دلیل اول: زیرا تعداد مقالات در این زمینه بسیار زیاد است و رقابت برای کسب این عبارت بسیار بالاست. رقابت هم بین شرکت هایی است که خدمات سایت و سئو انجام می دهند که معمولا افراد تکنیکال هستند و نه افراد دست به قلم. قرار نیست این مقاله با مقالات آنها رقابت کند.

دلیل دوم: من کسی را که به دنبال بهینه سازی وب سایتش برای موتورهای جستجو است را در اولویت دوم مخاطبم دارم. اولویت اول مخاطب من کسی است که به دنبال یادگیری مقاله نویسی در فضای آنلاین و تولید محتوا است. پس اگرچه میزان جستجو برای عبارات انتخابی ام بسیار کمتر از میزان جستجو برای «بهینه سازی» است ولی در عوض این مقاله به دست کسی خواهد رسید که واقعا خواننده آن است. پس او با ورود به این مقاله از روی گوگل، بیشتر بر روی سایت خواهد ماند.

 

۳- استفاده از تحلیل کلمات کلیدی گوگل یا Keyword Planner
برای آنکه به طور دقیق تر بدانید میزان رقابت بر روی کلمات کلیدی مد نظرتان چگونه است از نرم افزار «تحلیل کلمات کلیدی گوگل» یا Google Keyword Planner استفاده کنید که به عنوان زیر مجموعه ای از سیستم تبلیغات کلیکی گوگل یا همان Google Adwords‌ ارائه می شود.
برای این کار ابتدا در گوگل ادوردز با استفاده از آدرس ایمیل جیمیلتان یک اکانت رایگان بسازید. سپس به بخش «برنامه ریزی کلمات کلیدی» یا Keyword Planner بروید و کلمات کلیدی مدنظرتان را وارد کنید تا میزان جستجوی ماهیانه و میزان رقابت بر روی آن را ببینید.

استفاده از گوگل کی ورد پلنر برای تحلیل کلمات کلیدی مقاله و بهینه سازی برای موتورهای جستجو
با مقایسه کلمات و عبارات مختلف، کلمه کلیدی مدنظرتان را انتخاب کنید. اگر اعداد این صفحه شما را گیج می کند تنها به این میزان رقابت برای آن کلمات یا Competition توجه کنید و به وسیله آن به دو عامل زیر دست یابید:

 

الف: کلمه کلیدی تان خیلی عمومی نباشد:
اگر کلمه کلیدی تان خیلی عمومی مثلا «بیماری»، «پزشک»، «تبلیغات» یا مثلا در مورد این مقاله «سئو» باشد، در واقع تعداد جستجو در مورد آنها هم بالاست ولی متناسب با آن، رقابت هم برای این کلمات بالاست. در عین حال حتی اگر هم با رقابت شدید، به رده بالای نتایج گوگل راه یابید، اگرچه ترافیک بالایی به وبسایت شما خواهد آمد ولی تضمینی نیست مخاطبی که به سایت شما آمده دقیقا به دنبال همان مطلب بوده است. بنابرین نرخ بازگشت از سایت شما بسیار بالا و «نرخ تبدیل بازدیدکنندگان به سرنخ فروش» یا Conversion Rate‌ بسیار پایین خواهد بود. این مثل این می ماند که یک مسلسل بردارید و به جای اینکه به سمت هدفی نشانه گیری کنید، چشم بسته آن را به هر سو شلیک کنید، به این امید که یکی از گلوله ها به هدف برخورد کند.

ب: کلمه کلیدی تان خیلی تخصصی نباشد:
اگر کلمه کلیدی انتخابی تان خیلی تخصصی باشد، ممکن است میزان جستجو برای آن عبارت بسیار کم باشد و در نتیجه تعداد بسیار محدودی ورودی از طریق موتورهای جستجو برایتان ایجاد شود. پس به عنوان مثال، انتخاب عبارت «تحلیل کلمات کلیدی برای نگارش مقاله آنلاین» ممکن است به تعداد بسیار محدودی در اینترنت جستجو شود.

اخبار رسمی، تحلیل کلمات کلیدی به وسیله گوگل کی ورد پلنر برای انواع مختلف چکمه

تحلیل کلمات کلیدی به وسیله گوگل کی ورد پلنر برای انواع مختلف چکمه

 

۴- نکات انتخاب تیتر مناسب مقاله برای سئوی بهتر

  • مخاطب پسندی در انتخاب تیتر را فراموش نکنید (به مقاله قبلی در زمینه مخاطب پسندی مقاله مراجعه کنید)
  • حتما یک تا دو تا از کلمه های کلیدی تان را در تیتر قرار دهید.
  • تیترهای بین ۸ تا ۱۵ کلمه بهترین و مناسبت ترین تیترها هستند.
  • از کلمات ساده که مردم در جستجوی گوگل از آن استفاده می کنند استفاده کنید. مثلا کلمه «روش» بهتر از کلمه «راهکار» است. یا کلمه «بازاریابی» بهتر از «مارکتینگ» است.
  • می توانید تیتر مقاله تان را با کلمه «چگونه» شروع کنید. گوگل برای مقالات آموزشی که با «چگونه» و یا How شروع می شوند ارزش زیادی قائل است. در عین حال بسیاری از جستجوگران در گوگل این روزها، جستجویشان را به صورت سوالی انجام می دهند و گوگل هم برای این امر بسیار بهینه سازی شده و پیشرفت داشته است.
  • از کلمات ربط و واسط «از»، «به»، «تا» و غیره تا حد امکان در تیتر کمتر استفاده کنید. زیرا این حروف اضافه و رابط از دید گوگل بی معنی اند و دارای ارزش کلیدی نیستند.
  • کلمه کلیدی تان را در ابتدای تیتر قرار دهید. زیرا اگر تیترتان طولانی باشد، گوگل و یا هر سایت دیگری که مقاله شما را نمایش می دهد، تنها ابتدای تیتر را نمایش دهد و به جای ادامه آن سه نقطه (...) قرار دهد.

مثال: چند نمونه تیتر مناسب با کلمه های کلیدی مرتبط با بازاریابی

  • چگونه سوشال مدیا بازاریابی آنلاین را دچار تحول کرده است؟ ۵ تغییر بزرگ در دنیای بازاریابی آنلاین
  • نکات مهم بازاریابی توسط سوشال مدیا: ۱۲ نکته در بکارگیری فیسبوک و توییتر برای کسب و کار
  • آینده بازاریابی آنلاین در ایران و نقش رسانه های اجتماعی در رونق بازاریابی و کسب و کار
  • چگونه می توان فیسبوک را برای کسب و کار به کار گرفت؟ ۵ نکته بازاریابی توسط فیسبوک

 

۵- نکات انتخاب لید یا شروع مطلب مناسب برای موتورهای جستجو

  • شروع مطلب یا لید شما که بلافاصله بعد از تیتر قرار می گیرد، مهمترین بخش بعد از انتخاب تیتر است.
  • نکات مقاله قبلی در زمینه لیدهای مخاطب پسند را مطالعه کنید.
  • نکته مخاطب پسندی مقاله که همان شروع مستقیم مطلب و رفتن سر اصل مطلب است را فراموش نکنید.
  • بهترین لیدها برای موتورهای جستجو، لیدهایی با ۲۰ تا ۳۵ کلمه هستند. 
  • همه کلمات کلیدی خود را در داخل لید قرار دهید. برای این امر به روش های مختلفی که ممکن است کلمه های کلیدی تان جستجو شود فکر کنید و به چند روش آنها را در متن قرار دهید.
  • کلمات کلیدی یا Keyword های مهم خود را در ابتدای جمله قرار دهید زیرا اگر لیدتان طولانی باشد، گوگل معمولا ۲۰ تا ۳۰ کلمه اول را نتیجه جستجویش نمایش می دهد و به جای ادامه آن سه نقطه (...) قرار می دهد.
  • در انتخاب لید، صفحه جستجوی گوگل را مدنظر داشته باشید. تصور کنید که تیتر و ابتدای لیدتان برای مخاطب نمایش داده می شود. خود را جای خواننده بگذارید. این تیتر و لید کوتاه آیا گویا هست؟ آیا انگیزه برای کلیک ایجاد می کند؟
  • در عکس زیر، نتیجه جستجو برای عبارت «فرمانروایی محتوا» در گوگل را آورده ایم که در لینک سوم، عنوان و لید یکی از سری مقاله های فرمانروایی محتوا را نمایش می دهد. این مقاله فرمانروایی محتوا - بخش ۵ را باز کنید و ببینید که تیتر و لید انتخابی ما چگونه در نتیجه گوگل نمایش داده شده است.
اخبار رسمی، گوگل چگونه تیتر مطلب یا مقاله را در نتیجه جستجوهایش نمایش می دهد

گوگل چگونه تیتر و لید مطلب یا مقاله را در نتیجه جستجوهایش نمایش می دهد

مثال: به لید همین مقاله و سایر مقاله های وبلاگ اخبار رسمی مراجعه کنید.

 

۶- انتخاب چگالی مناسب کلمات کلیدی در متن مطلب
«چگالی مناسب کلمات کلیدی» یا Keyword Density به این معنی است که در داخل متن مقاله تان نه آنقدر زیاد کلمات و عبارات کلیدی تان را تکرار کنید که گوگل به مقاله شما به عنوان مطلبی که با چپاندن مداوم کلمات کلیدی یا Keyword Stuffing، قصد تقلب دارد نگاه کند و نه آنقدر کم باشد که گوگل سوژه اصلی مقاله شما را پیدا نکند و ارتباطی بین تیتر و لید با بدنه یا Body مقاله نبیند.

 

۷- به کارگیری ترکیب های مختلف کلمات کلیدی

از ترکیبات و عبارت های مختلفی از کلمه کلیدی تان در متن مقاله استفاده کنید. این امر باعث می شود تا گوگل با انواع کلمات و عباراتی که مخاطب در آن جستجو می کند، مطلب شما را نمایش دهد. مثلا اگر کلمه کلیدی تان «بازاریابی محتوایی» است. از این عبارت ها در متن مقاله استفاده کنید:

  • نقش بازاریابی محتوا در تجارت و کسب و کار
  • رابطه بازاریابی محتوا با بازاریابی سنتی
  • انتخاب کانال های متنوع ارتباطی از جمله بازاریابی توسط رسانه های اجتماعی در برنامه بازاریابی محتوایی
  • روش های مختلف کانتنت مارکتینگ (Content Marketing)

 

۸- لینک دهی درون مطلب یا Anchored Links
لینک دهی درون مطلب به این معنی است که از بخش هایی درون مطلبتان، به بخش هایی دیگر از سایتتان و سایر مقالاتتان لینک بدهید. اما مهم است که کلمات کلیدی تان را به سایر مقالات دیگرتان لینک دهید و تنها به ذکر این جمله که: «اینجا را کلیک کنید» اکتفا نکنید و در واقع کلمات مرتبط را به مقالات مرتبط لینک کنید. بهتر است این مورد را با مثال شرح دهم:
« شما هم اکنون در حال خواندن مقاله ای در زمینه آموزش مقاله نویسی آنلاین هستید که بر محور مناسب سازی برای موتورهای جستجو متمرکز است، اما می بایست ابتدا نکات نگارش مقالات آنلاینی که بر مخاطب پسندی متمرکز هستند را بیاموزید. »
همانطور که می بینید عبارت «نکات نگارش مقالات آنلاینی که بر مخاطب پسندی متمرکز هستند»، به مقاله مربوطه در همین سایت لینک شده است. به این نوع لینک دهی، Anchored Links گفته می شود. خواننده مطلب می تواند برای دیدن آن نکات بر روی لینک کلیک کرده و آن مقاله را در پنجره جدید بخواند. این امر به موتورهای جستجویی که مطلب شما را می خوانند، ارتباط منطقی بین مطالب شما را می فهماند و به مرور زمان، ساختاری از شبکه مطلب شما و کلمات کلیدی تان در خود می سازد که به افزایش رتبه مطلب شما در نتیجه جستجوها کمک می کند.

نکات استفاده از Anchored Links

  • در هر مقاله، ۲ تا ۳ لینک مرتبط در سایتتان قرار دهید.
  • استفاده بیش از حد از لینک های درون مطلبی، اثر منفی بر کاربرپسندی مقاله دارد. چون احساس می کند برای درک کامل این مطلب لازم است پنجره های مختلفی را باز کند و اگر این کار را نکند ممکن است از مطلب چیزی نفهمد.
  • کاری کنید که لینک های درون مطلبتان در تب جدید و یا پنجره جدید باز شوند تا کاربر مقاله ای را که در حال خواندن است گم نکند.

 

۹- استفاده از میان تیترهای معنی دار در مقاله
همانطور که در مقاله قبلی در مورد مخاطب پسندی اشاره شد، خرد کردن مطلبتان به پاراگراف های مختلف و شماره گذاری آنها به خوانده شده بهتر کمک می کنند. رعایت این مساله با شرایطی خاص و استفاده از برخی تکنیک ها، می تواند به گوگل پسندی مقاله شما هم کمک کند. برخی از این نکات به شرح زیرند:

  • میان تیترهایتان را معنی دار انتخاب کنید. فرض کنید که مخاطب یا مخاطب جستجو فقط قرار است این میان تیترها را ببیند. آیا با فقط خواندن آنها چیزی دستگیرش می شود؟
  • مثال: به میان تیتر شماره ۹ همین مقاله دقت کنید. من می توانستم به گذاشتن یک شماره تنها اکتفا کنم. یا می توانستم بنویسم «۹- میان تیتر». ولی ترجیح دادم آن چیزی که به درک بهتر ساختار مقاله کمک کند را در اینجا ذکر کنم که همان نکات مقاله نویسی آنلاین برای موتورهای جستجو است. پس میان تیتر خودم را به این شکل قرار دادم: «۹- استفاده از میان تیترهای معنی دار در مقاله»
  • از سیستم هدینگ یا عنوان گذاری برای میان تیترهایتان استفاده کنید. گوگل فرمت هدینگ سایت و مقاله شما را همچون فهرست کتاب به آن نگاه می کند و رده بندی مطالب و اهمیت آنها را بسته به نوع هدینگ (Heading) می سنجد. توضیح بیشتر اینکه اصولا عنوان وبلاگ یا وبسایت شما دارای هدینگ یا عنوان اول در سایت شماست، عنوان یا تیتر مقالات شما دارای هدینگ دوم در سایت شماست. در انتخاب نوع هدینگ برای این دو قسمت بسته به نرم افزار سایت یا وبلاگ شما تا حدی دستتان بسته است. ولی می توانید میان تیترهایتان را انتخاب کنید و از ادیتور نرم افزار وبلاگتان، نوع هدینگ سوم را برای آن انتخاب کنید.
  • میان تیترهایتان را برجسته (Bold) و قوی (Strong) کنید. رعایت این استایل های نوشتاری و HTML به موتورهای جستجو می گویند که این بخش های مطلب، از سایر بخش ها مهمتر هستند. اگر از سیستم وبلاگ نویسی Wordpress استفاده می کنید، می توانید مطمئن باشید که وقتی قسمتی از متن را Bold می کنید، به طور خودکار استایل قوی یا Strong هم بر روی آن قرار می گیرد.

 

۱۰- استفاده از عکس ها و توضیحات جایگزین مناسب در مقاله

یکی از مطالبی که در نگارش مقاله های آنلاین معمولا به سادگی با آنها برخورد می شود عکس است. هیچ می دانید که بسیاری از افراد ابتدا به قسمت جستجوی عکس گوگل یا Image Search مراجعه می کنند؟ در واقع نتیجه جستجوی عکس ها می تواند مخاطب موتورهای جستجو را به سایت و یا وبلاگ شما ارجاع دهند، اما چگونه؟

استفاده از عکس هایی که فقط جنبه سمبلیک ندارند و اطلاعاتی در آنها برای مخاطب وجود دارد، به «مخاطب پسندی» مقاله کمک می کند. اما گوگل و سایر موتورهای جستجو در مورد عکس ها نابینا هستند. در واقع آنها می بینند که شما عکسی را در مطلب شما قرار داده اید ولی چگونه باید بفهمند که این عکس در مورد چیست؟ 

جواب در توضیحات جایگزین عکس یا Alt Text است. وقتی عکسی را در داخل مقاله از داخل کامپیوترتان آپلود می کنید برای آن نام و توضیحات مربوط کاملی بنویسید. می توانید از کلمات کلیدی مطلبتان در این قسمت ها استفاده کنید ولی بازهم یادتان باشد که این کلمات را نه خیلی باز و عمومی و نه خیلی بسته و تخصصی انتخاب کنید.

با استفاده از این اصول، می توانید مطمئن باشید که تا حد زیادی تولید محتوای شما توسط موتورهای جستجو همچون گوگل به خوبی دیده و ایندکس می شود و مقاله های آنلاین شما می تواند به موتور محرک بازاریابی محتوایی یا Content Marketing و بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing شما تبدیل شود. مطالب قبلی و بعدی این سری مقالات «اصول نگارش مقاله آنلاین» را نیز دنبال کنید.

 

مقالات مرتبط:

اصول نگارش مقاله آنلاین – بخش اول: چگونه مقالاتی مخاطب پسند بنویسیم؟