به عنوان یک کارآفرین یا بنیانگذار استارتاپ باید بر روی جنبه‌های مختلف کسب و کار خود کار کنید تا بتوانید آن را گسترش دهید. سرمایه‌گذاری روی روابط عمومی برای بسیاری از کارآفرینان گنگ و مبهم است. نکته قابل توجه در زمینه روابط عمومی استارتاپ ها اینجاست که معمولا در ابتدای کار امکان همکاری با یک فرد حرفه‌ای وجود ندارد و معمولا اکثر اعضای تیم افراد مبتدی بوده و تجربه‌ی کاری زیادی ندارند. از طرفی نیز سرمایه‌گذاری روی بخش روابط عمومی در ابتدای کسب و کار ضروری به نظر نمی‌رسد. اما می‌توان با صرف هزینه‌ی کمتر و منابع محدود نیز به رشد استارتاپ و شناخته شدن آن کمک کرد. به همین جهت در این مطلب به بررسی این موارد می‌پردازیم.

در ابتدا وظایف مختلفی که مسئولان روابط عمومی بر عهده دارند را معرفی می‌کنیم:

  • ارتباط و تعامل با سرویس‌های خبری مرتبط به حوزه‌ی کاری سازمان
  • ايجاد ارتباط احسن‌ با مطبوعات‌، راديو، تلويزيون‌ و بهره‌برداری بهينه‌ از آن‌ها برای اطلاع ‌رسانی به‌ مردم‌
  • شركت‌ در جلسه‌های مهم‌ سازمان‌ به‌ منظور آگاهی از سياست‌ها، خط‌ مشی‌ها و ... 
  • تدوين‌ كتب‌، جزوه‌ها و تهيه‌ موارد انتشاراتی به‌ منظور معرفی سازمان‌
  • برنامه‌ریزی جهت برگزاری همایش‌ها، سمینارها، جشنواره‌ها، مصاحبه‌ها و بازدیدها
  • تهيه‌ گزارشهای عملكرد دوره‌ای از فعاليت‌های روابط عمومی
  • نوآوری، خلاقيت‌ و طراحی فعاليت‌های جديد در قلمرو وظايف‌ روابط عمومی

 

همه‌ی مسئولان روابط عمومی قادر به انجام فعالیت‌های ذکر شده در بالا نیستند، از این رو ما ۵ موضوع مهم که به هنگام استخدام مسئول روابط عمومی باید در نظر بگیرید را بیان می‌کنیم:

 

۱) بسیاری از مسئولان روابط عمومی مهارت داستان‌سرایی قوی ندارند

 

داستان‌سرایی را می‌توان هسته‌ی مرکزی روابط عمومی دانست، اما بسیاری از مسئولان روابط عمومی از این استعداد برخوردار نیستند.

در حالت کلی تلاش و مطالعه اخبار شرکت‌ها به طور مداوم می‌تواند قوه‌ی داستان‌سرایی مسئولان روابط عمومی را تقویت کرده و به آن‌ها کمک کند تا با حذف بخش‌های کلیشه‌ای به بهترین شکل ممکن به توصیف داستان استارتاپ شما بپردازند.

بنابراین یک مسئول روابط عمومی موفق لازم است سعی کند داستان مربوط به محصولات و کسب و کار را به بهترین شکل ممکن و مانند روزنامه‌نگاران داستان سرا باشد. یک مسئول روابط عمومی باید میزان مطالعه خود را افزایش دهد و از روش‌های نوآورانه‌ای برای توصیف داستان استفاده کند تا بتواند در کار خود موفق شود.

 

۲) بیشتر با تکیه بر تجربیات قبلی خود کار می‌کنند

 

متاسفانه بسیاری از افرادی که در بخش روابط عمومی فعالیت دارند سعی می‌کنند بیشتر با مشتریان سابق کار کنند. از این رو همه‌ی کارهای خود را طبق خواسته‌ی آن‌ها پیش می‌برند. در حالی که ممکن است این افراد دیگر تمایلی به استفاده از خدمات شرکت یا برند نداشته باشند.

برای موفقیت یک کسب و کار لازم است که یک مسئول روابط عمومی علاوه بر حفظ مشتریان قبلی، در تلاش برای جذب مشتریان جدید باشد تا هیچ‌گاه تعداد مخاطبان برند از حد معقولی افت نکند.

 

۳) دانش کمی در رابطه با حیطه‌ی فعالیت خود دارند

 

صحبت کردن با اعتماد به نفس یکی از رموز موفقیت بازاریابان و مسئولان روابط عمومی است که می‌تواند سبب مجاب کردن مشتری شود. اما نکته اینجاست که افراد فعال در این زمینه باید علاوه بر اعتماد به نفس، کنجکاو هم باشند و سعی کنند اطلاعات کاملی از محصولات و خدمات شرکت و مزایای آن‌ها به دست آورند تا بتوانند اطلاعات صحیحی در اختیار مشتریان قرار دهند. هر چند ارائه اطلاعات مختلف در ابتدا ممکن است سبب جذب مشتری بیشتر شود اما اگر صحت این اطلاعات ثابت نشود به تدریج اثر معکوس خواهد داشت و برند شما را بدنام می‌کند. بنابراین یک مسئول روابط عمومی موفق لازم است دانش خود را در حیطه شغلی خودش تا حد ممکن بالا ببرد.

 

۴) آن‌ها اعتباری بیش از آن‌چه که سزاوارش هستند دریافت می‌کنند

 

بسیاری از مسئولان روابط عمومی هیچ کار خلاقانه‌ای انجام نمی‌دهند که واقعا نتیجه‌بخش باشد. به عنوان مثال، آن‌ها داستان‌هایی که روزنامه نگاران در خبرهای رسمی مربوط به شرکت آن‌ها می‌نویسند را عینا به اشتراک می‌گذارند. بدون آن‌که نتایج آن را تجزیه و تحلیل کنند، راه بهتری برای انتشار آن بیابند و یا مخاطبان برند را افزایش دهند.

به منظور کاهش هزینه و کارایی بهتر لازم است که کارآفرینان در ازای هر کار خلاقانه‌ای که توسط مسئولان روابط عمومی انجام گرفته و سبب افزایش فروش محصولات شود، امتیازهایی را برایشان در نظر بگیرند. این کار سبب می‌شود این افراد سعی کنند از تمام خلاقیت خود برای دستیابی به مزایای بیشتر استفاده کنند.

 

۵) حقوق بسیار بالایی از کارآفرینان دریافت می‌کنند

 

بسیاری از کارآفرینان برای کمک به رشد و شناخته شدن برند خود حاضرند حقوق بالایی برای مسئولان روابط عمومی در نظر بگیرند. هر چند روابط عمومی هر برندی یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن است اما در ابتدای کار این مسئولان شاید کمتر از سایر افراد فعال در تیم بتوانند به رشد برند شما کمک کنند. بنابراین نیازی به پرداخت کمیسیون در ازای هر مشتری به آن‌ها نیست.

شما به عنوان یک کارآفرین موفق می‌توانید با استخدام یک فرد خبره و محول کردن وظایف مختلف به او به رشد استارتاپ خود کمک کنید.

بنابراین سعی کنید مسئولان روابط عمومی را در بخش‌های مختلفی از کار خود درگیر کنید و از آن‌ها بخواهید در ارسال ایمیل، پیام‌های سایت و... به شما کمک کنند تا سرمایه‌گذاری شما تا حد ممکن بهینه شود.

اگر وقت و بودجه کافی برای آموزش افراد تازه‌کار ندارید، مسئول روابط عمومی خود را از میان افراد با تجربه انتخاب کنید تا از عملکرد کار او مطمئن باشید.

 

به یاد داشته باشید که مهارت‌های ارتباطی مسئولان روابط عمومی می‌تواند تاثیر به سزایی در افزایش مشتری‌های شما داشته باشد. از طرفی نیز نحوه‌ی برخورد آن‌ها می‌تواند خبرنگاران را متقاعد کند تا با شما همکاری کنند.

بنابراین اگر به عنوان یک کارآفرین قصد استخدام فردی به عنوان مسئول روابط عمومی دارید در انتخاب خود دقت کنید و پس از آزمون‌های متعدد فرد مناسبی را استخدام کنید تا بتوانید در کار خود پیشرفت کنید و موفق شوید.