آنچه که باید در مورد روابط عمومی استارتاپ ها بدانید
روابط عمومی (Public Relation) و یا به اختصار PR به معنی مدیریت ارتباط میان سازمان و همهی افرادی است که با آن سرو کار دارند. حدود ۱۰۰ سال پیش ایوی لی و ادوارد برنیز، مفهوم روابط عمومی به شکل مدرن را مطرح کردند و در این خصوص شرکتهایی به راه انداختند که به سازمانهای مختلف سرویسیهای مربوطه را ارائه میداد. شاید باورتان نشود اما فلسفه و استراتژیهایی که این دو در آن زمان مطرح کردهاند، هنوز هم برای بهبود روابط عمومی سازمانها مورد استفاده قرار میگیرند. با این وجود بعد از به میان آمدن اینترنت و فضای مجازی شیوههای جدیدی مطرح شد که روابط عمومیها ناگزیر به استفاده از آن شدند.
در این برهه از زمان که همه سعی در ایجاد تمایز با دیگر کسبوکارها دارند، روابط عمومیها باید خود را با شیوههای جدید و با استفاده از بسترهای دیجیتالی موجود هماهنگ کنند تا خاصتر و متفاوتتر از بقیه باشند.
ﮐﺎرﺷﻨﺎس رواﺑﻂ ﻋﻤﻮﻣﯽ ﻓﺮدی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎ ﺑﻬﺮهﮔﯿﺮی از روش ﻫﺎی ﻋﻠﻤﯽ به ﺑﺮرﺳﯽ و ﺗﺤﻠﯿﻞ اﻓﮑﺎر ﻋﻤﻮﻣﯽ، ﻃﺮاﺣﯽ و اﺟﺮای ﻣﺼﺎﺣﺒﻪﻫﺎی ﻣﻄﺒﻮﻋﺎﺗﯽ، تبلیغ اهداف سازمان، برنامهریزی برای آن و نوشتن مطلب برای رسانههای خبری میپردازد.
روابط عمومی نوعی اطلاعرسانی در مورد محصول و خدمات یک سازمان است که سعی میکند افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهد. انجام این ماموریت نیازمند دانستن شیوههای جدید و استفاده از تجهیزات ارتباطی نوین است. در واقع روش های قدیمی و سنتی پردازش اطلاعات در عصر امروز برای روابط عمومیها کارساز نخواهد بود.
اصطلاح روابط عمومی در طول یک قرن اخیر دستخوش تغییرات بسیاری بوده است. گاه شیوههای جدیدی برای توسعهی آن مطرح شده و یا اینکه قوانین جدیدی وضع شده است. برای مثال انجمن بینالمللی روابط عمومی سال 2007 میلادی را به عنوان سال اخلاق در روابط عمومی نامگذاری کردند. به این معنی که روابط عمومیها به معيارها، استانداردها و ارزشهای اخلاقی بیشتر توجه کنند. در واقع باید به این سوال پاسخ داده شود که روابط عمومی چه مسئولیتی در قبال سازمان، مشتریان و مردم دارد.
روابط عمومی در ایران قدمتی ۶۰ ساله دارد. در سال ۱۳۲۷ شمسی شرکت نفت برای اولین بار تشکلی را تحت عنوان روابط عمومی معرفی کرد و این سرآغار فعالیتش در ایران شد.
نکاتی که باید در مورد روابط عمومی استارتاپ ها بدانید
ممکن است کارآفرینی باشید که به تازگی کسبوکار خود را راهانداختهاید یا اینکه به فکر راهاندازی ایدهی فوقالعاده خود هستید. در هر کدام از این حالتها که باشید باید با مشتریان خود ارتباط برقرار کنید. بهتربن راه حل این است که برای کسب و کار خود بخشی را تحت عنوان روابط عمومی در نظر بگیرید و با استفاده از راهحلهای سنتی و مدرن میان خود و مشتریانتان ارتباط برقرار کنید. برای موفقیت در این راه باید چند نکتهی کوچک در مورد روابط عمومیها بدانید.
۱) شما تنها کسی نیستید که میخواهد افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهد
روزانه پیامهای اطلاعاتی و تبلیغاتی بسیاری در رسانههای دیجیتالی منتشر میشود. پیام ما میبایست قابلیت این را داشته باشد که از میان این همه اطلاعات، مورد توجه قرار گیرد.
از وبلاگ نویسان و خبرنگاران حرفهای برای بیان داستان شرکتتان استفاده کنید. سعی کنید از بیان جذاب، برنامهریزی شده و مستمر برای رساندن پیام خود به گوش مخاطب استفاده کنید. برای جلب توجه مخاطبان باید پیامی متفاوت و خلاق را به گوش آنها برسانیم.
۲) برای روابط عمومی خود از افراد حرفهای استفاده کنید
برای بخش روابط عمومی کسب و کار خود یا باید خودتان مهارت کافی را داشته باشید یا اینکه از سازمان و افراد حرفهای که این کار را انجام میدهند، کمک بگیرید.
برای راضی کردن مخاطب زبان حرفهای داشته باشید. به این سوال پاسخ دهید که چرا مشتری باید محصول شما را انتخاب کند.
۳) مشارکت داشته باشید
حضور شما نیز به اندازهی سازمانتان اهمیت دارد. در رویدادهای مهمی که در رابطه با حوزهی کاری شما انجام میشود، شرکت کنید. مشارکت شما یک ابزار بازاریابی مهم برای سازمان خواهد بود.
۴) در هر مرحله از توسعهی برند شرکت مخاطبان خود را شناسایی کنید
شرایط خود را در هر مرحله از کار بسنجید و اهداف جدیدی را در نظر بگیرید، با این کار مخاطبان خود را بهتر میشناسید. یادتان باشد مخاطب شما تنها یک نفر نیست. باید در دل تمامی مردم نفود کنید. وبلاگ ها، رسانههای دیجیتال و غیر دیجیتالی را که با مخاطبانتان در ارتباط است، بیابید و از آن ها استفاده کنید.
۵)اطلاعیه مطبوعاتی خود را اول هفته منتشر نکنید
اگر می خواهید یک اطلاعیه مطبوعاتی برای خود منتشر کنید، صبح روز شنبه این کار را انجام ندهید. ساعات اولیه روز شنبه جز پرازدحامترین زمانهایی است که اطلاعیههای مطبوعاتی منتشر میشوند. در اینصورت متن شما در میان انبوه بیانیهها گم خواهد شد. مقاله خود را یک روز قبل برای خبرنگاران بفرستید تا وقت کافی برای کار روی آن را داشته باشند.
۶) موفقیت خود را اندازه بگیرید
استراتژی روابط عمومی به منظور افزایش درآمد در سازمان پیادهسازی میشود. در غیر اینصورت منجر به تلف کردن وقت و هزینهی سازمان خواهد شد. برای خود هدف تعیین کنید و کاری کنید که انتظارات هر دوی سازمان و مخاطبان تامین شود.
باید بینید روابط عمومی تا چه میزان اهداف بازاریابی، فروش و توسعهی برند شما را تامین کرده است. این اهداف میتواند شامل بیشتر دیده شدن، افزایش فروش سازمان، شهرت و کسب درآمد باشد.
۷) شغل افراد را به وضوح مشخص کنید
افرادی که در بخش روابط عمومی سازمان شما کار میکنند، باید به وظایف خود آگاه بوده و متعهد به کار باشند. میتوانید برای هر کدام وظایف مشخصی را در نظر بگیرید تا بیشتر روی کار خود متمرکز شوند. از آنها بخواهید داستان کسب و کار شما را با دید خودشان بنویسند و از این طریق راهکار های بیشتری را به دست آورید.
۸)برای سازمان خود یک سخنگو انتخاب کنید
یکی از کارهایی که کارشناس روابط عمومی باید انجام دهد آماده کردن متن سخنرانی برای مدیران ارشد سازمان است. البته در نظر داشته باشید که مدیر سازمان بهترین گزینه برای سخنگوی سازمان نیست. باید کسی را بیابید که توان سخنرانی داشته باشد. این فرد لزوما مدیر شرکت نیست.
۹) وبلاگ شما قدرتمند تر از چیزیست که فکرش را میکنید
داشتن وبسایت برای حفظ ارتباط با مشتریان و جلب اعتماد آن ها ضروری است. میتوانید چشماندازهای سازمان و اهداف کلی آن را از طریق وبلاگ خود بیان کنید. یادتان باشد که باید مطالب قوی و مرتبط روی سایت خود منتشر کنید. سعی کنید اطلاعات با ارزشی را در اختیار مخاطب قرار دهید و اعتماد او را جلب نمایید.
۱۰) مکالمهی مخاطبان را دنبال کنید
به همان اندازهای که وبلاگ و ارتباطات برای یک کسبوکار اهمیت دارد، شبکههای اجتماعی نیز مخاطبان را تحت تاثیر قرار میدهد. اطلاعاتی که مخاطب دوست دارد بشنود را در اختیار او قرار دهید. در مکالماتی که دربارهی شرکت شما صورت میگیرد دخالت کنید و توانمندیهای خود را به نمایش بگذارید. شنیدن بیس از حرف زدن اهمیت دارد. نظر مخاطبان را در مورد خود بشنوید و سعی کنید نقاط ضعف خود را رفع نمایید. پیرامون آنچه که انجام میدهید هوشیار باشید. روی چیزی تمرکز کنید که برای شرکتتان حائز اهمیت است.
برنامههای بازاریابی که ابزار روابط عمومی در آن نقشی نداشته باشد، موثر نخواهد بود. به همین دلیل کارآفرینان به دنبال بسترهایی هستند که از امکانات روابط عمومی بیشترین بهرهبرداری را کرده و هزینهی زیادی را صرف آن مینمایند.