۹ اشتباه در تنظیم پروفایل لینکدین که حرفهای بودن شما را زیرسوال میبرد
اکثر مردم از نحوهی مدیریت صحیح پروفایل لینکدین اطلاعی ندارند و دچار اشتباهات بزرگی در ایجاد محتوای آن میشوند. اگر از لینکدین برای بازاریابی و جذب مشتری استفاده میکنید، میبایست نحوهی صحیح استفاده از آن را بدانید. اگر احساس میکنید به نتیجهی مدنظر خود دست نمییابید، دلیل آن اشتباهاتی است که در پروفایل خود مرتکب شدهاید.
همین الان صفحه پروفایل لینکدین خود را باز کنید و آن را با اشتباهاتی که درزیر به آنها اشاره می کنیم مقایسه کنید. در صورتیکه چنین اشتباهاتی را مرتکب شدهاید سریعا آنها را ویرایش کنید.
۱) نداشتن شناخت نسبت به مخاطبان هدف
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که مردم در پروفایل لینکدین خود مرتکب میشوند، نوشتن برای مخاطبانی است که مشتریان هدف نیستند.
اکثر افراد از پروفایل خود برای جلوه دادن کارهای خود و اینکه چقدر در کار خود فوقالعاده هستند استفاده میکنند. برای مثال از قیمتهای فروش خود و نحوهی فروششان در پروفایلشان مینویسند. اما این مطالب برای آنها مهم نیست. آنها فقط می خواهند بدانند که: آیا میتوانید به آنها کمک کنید؟
اگر پروفایل شما این حس را در آنها ایجاد نکند، به دنبال فرد دیگری خواهند بود که پاسخگوی نیازشان باشد. بنابراین قبل از هر چیزی خودتان و استعدادهایتان را بشناسید و سپس در راستای فعالیتهای خود مخاطبانتان را بیابید و ببینید چه نیازهایی دارند که شما میتوانید آنها را برآورده کنید.
۲) خالی گذاشتن بخش خلاصه در پروفایل لینکدین
اگر یک مشتری بپرسد که چرا باید برای محصولاتتان پولی پرداخت کند، نمیتوانید سکوت اختیار کنید. خالی گذاشتن بخش خلاصه نیز به نوعی امتناع کردن از پاسخ به همین پرسش است. این بخش بهترین مکان برای توضیح دربارهی ارزش محصولات شما خواهد بود. بهتر است که این بخش شامل اطلاعات تماس شما با مخاطبانتان نیز بشود. علاوه بر این، در نظر داشته باشید که این قسمت جزو اولین بخشهایی است که مخاطبانتان میبینند، به عبارت دیگر ممکن است خالی گذاشتن آن اعتبار کارتان را پایین بیاورد.
۳) تاکید زیاد از حد به سمت و موقعیتهای قبلی
هنگامی که شما از لینکدین برای برقراری ارتباط و یا پیدا کردن شغل استفاده میکنید، اضافه کردن موقعیتهای شغلی قبلی ممکن است قابل توجه باشد. اما بهتر است که به موقعیت شغلی فعلی خود تاکید بیشتری داشته باشید، چرا که کسی که با شما قصد همکاری دارد به دنبال موقعیت شغلی حال حاضرتان است که وی را به ارتباط با شما سوق میدهد و ممکن است شغل قبلی تان، به خصوص اگر آن شغل خیلی با شغل فعلیتان تفاوت داشته باشد، برایش اهمیتی نداشته باشد.
با توجه به این موضوع، موقعیتهای قبلی خود را صرفا محدود به خلاصه ی کوتاهی از تجربههای کاری و یک یا چند دستاورد قابل توجه خود کنید.
۴) داشتن تاییدیه از جانب همکارانتان
اگرچه مخاطبان شما ممکن است متوجه این موضوع نشوند، ولی آنها اغلب به سادگی و با اعتماد به اینکه مردم و یا شرکتهایی که به آنها اعتماد دارند از شما خریداری کردهاند و یا با شما وارد معامله میشوند. به همین دلیل بهتر است که هر فردی نفوذ اجتماعی خود را ثابت کند؛ ترجیحا در قالب داستان های رضایت و موفقیت مشتری و یا گواهی نامه می توان این کار را انجام داد.
بخش توصیهی پروفایل لینکدین شما تبدیل به بخشی خواهد شد که رضایت مشتریان شما را به نمایش می گذارد. متاسفانه، اکثر نمایندگان فروش، این بخش را با توصیهنامههایی از همکاران خود پر میکنند.
نوشتن توصیهنامه توسط همکاران ممکن است این حس را در مشتری ایجاد کند که شما به دنبال منافع خود در فروش به آنها هستید. اما داشتن توصیهنامه از مشتریان گویای این است که محصول شما به خوبی نیاز آنها را برطرف کرده و کارگشا خواهد بود.
۵) استفاده از زبانی که مخاطبانتان متوجه نمیشوند
ممکن است بسیار منظم و با قاعده اطلاعاتی را دراختیار مخاطبانتان قرار دهید اما شاید آنها با اصطلاحاتی که بکار بردهاید آشنایی نداشته باشند. مشتریان ممکن است با اصطلاحات تخصصی شما آشنایی نداشته باشند و حتی عبارات مخفف شما برای آنها نامانوس باشد.
وقتی کسی مشخصات نوشته شده را به راحتی درک نکند برای پرس و جوی بیشتر تماس نمیگیرد، بلکه ممکن است صفحه شما را کنار بگذارد. به همین دلیل، باید پروفایل شما طوری تنظیم شود که مشتری کاملا با حرفهی شما آشنا شود.
در این قسمت حتی توصیه میکنیم از چند دوست که با حرفهی شما آشنایی ندارند کمک بگیرید و از آنها بخواهید که پروفایل شما را خوانده و قسمت های ناملموس آن را به اطلاع شما برسانند. شما می توانید برای آن قسمتها یک توضیح کوتاه در پروفایل خود اضافه کنید تا برای مخاطبانتان قابل فهمتر شود.
۶) اضافه نکردن آدرس وبسایت شرکتتان
اطلاعات چه وبسایتی در اطلاعات تماس پروفایل شما آمده است؟ اگر شما به صفحه اصلی وب سایت شرکتتان لینک نداده باشید، یک فرصت ارزشمند را از دست دادهاید. این روزها مشتریان تحقیقات بیشماری در دنیای آنلاین انجام میدهند؛ به این معنی که بیشتر افرادی که پروفایل شما را مطالعه میکنند احتمالا به دنبال اطلاعات محصول شما هستند، نه اطلاعات تماس شما. شاید اگر رسیدن به این اطلاعات برای آنها سخت به نظر برسد سراغ صفحه رقیبان شما بروند.
لینکدین به شما این اجازه را می دهد که سه آدرس وبسایت به پروفایل خود اضافه کنید. پر کردن هر سهی اینها توصیه میشود:
- وبسایت شرکت
- لینک به خدمات و ویژگیهای شرکتتان
- لینک به سایت مشتریان
۷) نادیده گرفتن ویژگیهای چندرسانهای
لینکدین این امکان را فراهم کرده تا بتوانید عکس، ویدئو، لینک و سخنرانی به پروفایل خود اضافه کنید. اما با این وجود، این المانها کمتر در پروفایل افراد به چشم میخورد.
خوشبختانه حل چنین اشتباهاتی بسیار ساده و سریع است، یک یا دو محتوای مناسب و تاثیرگذار انتخاب کرده و در قسمت خلاصهی کار خود آپلود کنید.
۸) نوشتن از باورهای شخصی
تا حدی نوشتن از باورهای شخصی ممکن است شما را در دسترس پذیرتر جلوه دهد و در ایجاد رابطه با مشتری کمک کند. اما گاهی ممکن است کارکرد این قضیه برعکس باشد. اگر باورهای شما دقیقا خلاف باور مشتری باشد، ممکن است به ایجاد رابطه درست مشتری با شما لطمه بزند.
حتی اگر بخش توصیف خلاصه شما کاملا خالی از اعتقادات شخصی باشد همچنان در اشتباه هستید. بسیاری از افراد از کارهای داوطلبانهی خود برای سازمانهای مذهبی و سیاسی، مینویسند. گرچه کارهای داوطلبانه همیشه مورد تحسین بوده است اما این نوع از وابستگی ممکن است مخاطره آمیز باشد.
این موضوع در گروه های لینکدین شما نیز صادق است. اینکه عضو چه گروه هایی هم هستید می تواند برای شما چالش برانگیز باشد. از آنجا که لینکدین گروههای شما را در پایین صفحه پروفایلتان نشان میدهد، شما باید کاملا حرفهای این گروهها را مدیریت کنید.
۹) استفاده از نشانهها
قطعا استفاده از نشانهها پروفایل شما را به یادماندنیتر میکند؛ اما نه در جهت مثبت.
نشانه ها و نمادها گرچه یک سری مطالب را سریع و خوب منتقل می کنند. اما استفاده از آنها ممکن است غیرحرفه ای به نظر برسد.
علاوه بر این به کار بردن بیش از اندازهی نشانهها، فلشها و ستارهها صفحه پروفایل شما را شلوغ و نامنظم جلوه می دهند. صفحه لینکدین شما باید حرفهای به نظر رسیده و دیگران را جذب کند نه اینکه آنها را سردرگم کرده و فراری دهد. پس حتی الامکان از نشانههای کمتری در صفحهی خود استفاده کنید.
علاوه بر این اشتباهات ممکن است اشتباهات دیگری نیز در صفحات مختلف به چشم بخورد، ما بارزترین و مهم ترین آنها را بیان کردیم. با اصلاح این اشتباهات می توانید صفحه لینکدین خود را حرفه ای تر تنظیم کنید.